Comunitat Valenciana

Les Corts reclamen al Consell una mesa de treball sobre el sistema d'acolliment i protecció de menors

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Centre de menors de Monteolivete
Centre de menors de Monteolivete
CEDIDA
Centre de menors de Monteolivete

Les Corts han instat este dimecres al Consell a incloure els grups parlamentaris, a l'Observatori del menor de la Sindicatura de Greuges i a associacions en defensa del dret de la infància en una Mesa de treball per a la Protecció de la Infància i l'Adolescència, concretament per a abordar la situació del sistema d'acolliment residencial i de protecció de menors, que haurà de traslladar les seues conclusions a la Cambra i que també comptarà amb la participació de representants de les conselleries implicades, tècnics de la Generalitat i sindicats.

La proposta, impulsada per PSPV i Compromís i que ha comptat amb el suport de tots els grups menys el PP, també demana a l'Executiu autonòmic realitzar un diagnòstic de la situació i evolució dels centres de menors a la Comunitat Valenciana i del conjunt del sistema d'acolliment residencial i de protecció de la infància, així com analitzar les denúncies i estudiar les mesures necessàries per a evitar que tornen a succeir en el futur i engegar les comissions territorials per a l'atenció dels menors que puguen trobar-se en situacions de risc.

Implantar de manera urgent les mesures i propostes sorgides de la Mesa de treball, determinar l'impacte econòmic de la implantació progressiva del nou model de protecció i elaborar una memòria econòmica i un pla anual d'execució pressupostària fins a l'any 2020 són unes altres de les peticions que tots els grups han fet al Govern valencià.

Compromís i PSPV consideren "prioritari" superar i donar solucions "a les problemàtiques que s'han generat en els centres de menors, algunes d'elles sota investigació judicial", com els presumptes casos de corrupció de menors en el centre de Monteolivete (València).

Les dos formacions en el parlament valencià han destacat que el nou model del sistema d'acolliment i protecció infantil impulsat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives pretén afavorir l'acolliment de les famílies, reforçar els equips d'atenció i reduir la ràtio en el nombre de xiquets en cada centre.

La diputada socialista Concha Andrés ha reconegut que "probablement" l'actual sistema "no és el millor" i podria ser millorat. "És difícil que aconseguim un sistema perfecte, però no és just qüestionar tot el sistema de protecció de menors, perquè hi ha professionals que volen que eixos xiquets estiguen el millor atesos possible", ha subratllat.

En este sentit, ha indicat que la proposta presentada al costat de Compromís pretén afrontar esta problemàtica intentant "arribar a acords i consensos amb entitats, sindicats, professionals que coneixen la realitat dels centres i amb els grups parlamentaris". "Volem que siga l'inici d'un punt de trobada", ha manifestat la parlamentària, qui ha incidit en la necessitat de fer "un exercici de gran responsabilitat".

"OBLIT IMPERDONABLE"

Des de Ciutdans (Cs), Alberto García ha criticat que el sistema d'acolliment i protecció de menors haja sigut objecte "d'un oblit imperdonable" durant anys. "De vegades la dignitat humana ha estat sepultada baix la piconadora de la burocràcia, la falta d'inversió i la falta d'execució pressupostària, també amb el Consell del Botànic", ha lamentat el diputat, qui ha agregat que els menors no han de ser "un arma llancívola ni política", sinó "la prioritat".

La parlamentària de Podem Sandra Mínguez ha apuntat que "s'ha esperat massa per a actuar en este àmbit", per la qual cosa ha demanat realitzar inspeccions en tots els centres de forma exhaustiva, dur a terme teràpies amb els menors, millorar les condicions laboralsdels treballadors dels centres i acabar amb el sistema "privatitzat i concertat". "Volem un sistema públic, on hi ha privatització hi ha negoci i el menor no és la prioritat", ha asseverat.

"VERGONYA"

El 'popular' José Juan Zaplana, per la seua banda, ha denunciat els fets ocorreguts des del 15 de maig, quan la consellera Mónica Oltra va fer públiques les irregularitats detectades en el centre de Monteolivete i ha criticat que la també vicepresidenta del Consell posara els menors "en el centre de l'huracà polític" després dels suposats casos de corrupció de menors en centres, la qual cosa al seu juí és "una tremenda irresponsabilitat".

"Minuts després anuncia la festa de Compromís -pels dos primers anys de Govern-. Per a celebrar què, eixa gestió?", ha apuntat Zaplana, qui ha assenyalat que si el secretari general de les Joventuts Socialistes d'Elx, Alejandro Díaz, detingut per tinença de pornografia infantil i suposat abús a una menor, haguera sigut del PP, els socialistes hagueren dit que els 'populars' eren "còmplices".

La diputada del PSPV Concha Andrés ha retret Zaplana que haja recorregut a "fets externs" a les Corts per a argumentar el seu discurs parlamentari. "Ha vingut vosté a provocar", ha lamentat la socialista. "No li consent que intente enlletgir el comportament de l'algun grup utilitzant una qüestió menyspreable i que no té res a veure amb nosaltres; si fóra un jove de Noves Generacions del PP jo no ho haguera utilitzat en este debat", ha remarcat.

GESTIÓ DEL PP

Des de Compromís, Mónica Àlvaro ha denunciat que els 'populars' diguen que el Consell no ha fet res en els centres de menors en dos anys. "És rotundament fals", ha destacat la diputada, qui ha retret als 'populars' que "mai" es preocuparen pels menors. "Pareix que no tenien menors en els centres".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento