Comunitat Valenciana

Un exgerent d'Emshi va advertir Crespo de "problemes" i demanà substitucions en Emarsa i "mai més es va saber"

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Vista general de la depuradora de Pinedo
Vista general de la depuradora de Pinedo
EMSHI
Vista general de la depuradora de Pinedo

Rafael Arce, qui va ocupar el càrrec de gerent de l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (Emshi) entre 2005 i 2009, ha afirmat que al poc temps d'arribar a este departament, i després d'estudiar diferent documentació, es va adonar de "diferents problemes" en Emarsa i se'ls va traslladar al seu president, Enrique Crespo. A partir d'ací, ha dit, "mai més es va saber".

Arce s'ha pronunciat així en la seua declaració, en qualitat de testimoni, en el juí per la peça principial del cas Emarsa, en la qual s'ha investigat un presumpte desfalc d'al voltant de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València). Crespo ha sigut l'únic dels 24 acusats que ha acudit a la vista.

"Era una situació kafkiana. Un despropòsit". Així ha arribat a resumir Arce el que percebia de l'empresa pública Emarsa i de la forma en la qual es gestionava. Ha explicat al tribunal, a preguntes de la fiscal, que quan va arribar a l'Emshi li van comentar que la mercantil "costava a muntó, que la gent ací no treballava... Tot molt negatiu".

Per este motiu, ha indicat que van intentar fer una auditoria interna -que no va arribar a concloure's-: "A la vista dels comentaris que ens arribaven, vaig pensar a intentar veure què passava. Emarsa no cridava, no informava. Per açò decidim fer l'auditoria, per a saber la situació econòmica financera de l'entitat", ha exposat.

Aleshores, van fer un pla de treball i van demanar a la societat balanços, despeses i una altra documentació. "Li demanem a Enrique Arnal -exdirector financer-", ha dit, i este els enviava papers que no els quadraven perquè alguns pareixien modificats, uns altres no coincidien, etc. "Era tremend", ha lamentat.

Van detectar diversos "problemes" i ha assenyalat que s'ho va traslladar a Enrique Crespo. "Em va dir que parlaria amb ells", ha dit, i després "mai més es va saber", ha sentenciat el testimoni davant el tribunal.

VA DEMANAR ACOMIADAMENTS TRES VEGADES

Davant esta situació, ha indicat que "fins a en tres ocasions" va proposar l'acomiadament tant d'Arnal com del llavors gerent d'Emarsa Esteban Cuesta: "Fins a tres vegades vaig insistir en la necessitat de substituir Arnal i Cuesta. Primer li vaig dir a Crespo que substituïra Arnal dos vegades perquè no podia portar les coses que portava. La comptabilitat era arbitrària, no coincidien les dades i no hi havia un criteri objectiu de com passar els comptes", ha asseverat. "Proposava acomiadaments i em deien que no es podien despedir. Era una situació kafkiana", ha postil·lat.

La "sensació", ha insistit, era que "no sabies molt bé el que hi havia allí", ja que des de l'Emshi no participaven "per a res" en les auditories d'Emarsa que creu que sí es traslladaven als membres del consell d'administració de l'entitat. Així mateix, preguntat pel motiu pel qual es va arribar a pagar 42 euros la tona de llot, ha dit que per a adoptar esta mesura no es va demanar cap informe tècnic per part de l'Emshi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento