Comunitat Valenciana

El TSJCV reconeix el dret de metges interins a cobrar la carrera professional

  • Es tracta de dues sentències separades que estimen els arguments d'estos treballadors, revoquen les resolucions anteriors i contra les quals cap recurs.
  • UGT assegura que la sentència pot suposar que tot el personal sanitari interí en la mateixa situació puga demanar l'extensió d'efectes perquè se li aplique.
  • CESM exigeix a la Conselleria de Sanitat "que reconega el dret a la carrera i establisca l'abonament dels endarreriments que per este concepte corresponguen".
Façana del TSJCV
Façana del TSJCV
EUROPA PRESS
Façana del TSJCV

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha dictat dos sentències en les quals dóna la raó a dos metges interins en la seua pretensió de percebre el complement de carrera professional. En tots dos casos, l'alt tribunal valencià estima els recursos interposats pels professionals contra resolucions del Jutjat del Contenciós-Administratiu núm. 1 d'Alacant.

Els dos metges interins, representats, respectivament, pels servicis jurídics de FeSP-UGT PV i CESM i treballadors del SAMU i en el departament de Salut de la Marina Baixa, havien recorregut les sentències desestimatòries del seu accés al desenvolupament professional.

Ara, la Secció Segona de la Sala contenciosa administrativa del TSJ, en dos sentències datades el 31 de maig i contra les quals cap recurs, estima els arguments d'estos treballadors i revoca les resolucions anteriors, per la qual cosa reconeix als recurrents "com a situació jurídica individualitzada el seu dret a ser reposat en l'abonament del complement de carrera professional que venien percebent des de la data en la qual es deixa d'abonar el mateix, condemnat a l'administració sanitària al pagament de les diferències salarials reportades per tal concepte".

La sala recorda que ja ha tractat anteriorment esta qüestió i, en concret, al·ludeix a la seua decisió de 21 de desembre de 2015 -posteriorment ratificada pel Suprem- que va declarar la nul·litat dels articles 1, 3, 5, 7 i 18 del Decret 186/14 del Consell sobre el sistema de carrera professional horitzontal i l'avaluació de l'acompliment del personal funcionari de carrera de l'Administració de la Generalitat Valenciana.

Es va deixar sense efecte igualment les disposicions addicionals primera i segona i la transitòria d'este decret perquè excloïa els funcionaris interins amb més de cinc anys d'antiguitat de la possible percepció del complement retributiu de carrera professional. La sentència, basada en el dret europeu, va equiparar a funcionaris de carrera i a interins únicament a efectes retributius.

Afig el TSJ que l'acompliment amb caràcter interí o temporal d'un lloc en igualtat de condicions amb un estatutari fix o funcionari de carrera comporta que l'exclusió de la percepció del complement retributiu siga efectivament "discriminatòria", ja que el mateix respon a condicions objectives de treball i no a drets estatutaris propis de la condició d'estatutari fix o funcionari de carrera, per tant, resulta prevalent sobre el dret intern la clàusula quarta de la Directiva 1999/70, la qual cosa comporta la nul·litat de les resolucions impugnades quan s'exclou als recurrents per la seua condició d'estatutaris temporals.

Després de conéixer la resolució, els servicis jurídics de la Federació de Servicis Públics d'UGT han manifestat a Europa Press que la novetat radica que esta jurisprudència s'aplica a un metge interí, açò és al personal sanitari també anomenat estatutari. Han apuntat que, en cas de no ser recorreguda o confirmar-se, la sentència pot suposar que tot el personal sanitari interí en la mateixa situació puga demanar l'extensió d'efectes perquè se li aplique.

Així mateix, han puntualitzat que s'ha sol·licitat un aclariment de la fallada de la sentència perquè reconeix al dret a ser reposat en l'abonament del complement que es venia percebent i el pagament de les diferències salarials però, la veritat és, que el sanitari no havia cobrat res encara.

"Gran abast"

En termes similars, des del sindicat mèdic CESM-CV asseveren que es tracta d'un pronunciament sense precedents de gran abast per als professionals sanitaris". L'entitat considera que "s'ha obert definitivament la porta per a acabar amb la discriminació en este punt" i per això exigeix a la Conselleria de Sanitat una negociació "que reconega el dret a la carrera i establisca l'abonament dels endarreriments que per este concepte corresponguen".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento