Comunitat Valenciana

Hisenda demana a la Generalitat un pla davant l'incompliment en 2016 de l'objectiu de dèficit

  • El dèficit fou de 1.609 milions d'euros, la qual cosa representa un 1,53% del PIB regional, superior al 0,7% establit com a màxim.
  • El volum de deute al tancament del 2016 va ascendir a 44.658 milions d'euros (42,5%), quan el màxim és del 40,8%.
  • El Consell haurà de remetre el document en el termini d'un mes des que es constate l'incompliment.

El Ministeri d'Hisenda ha remés una carta al conseller d'Hisenda, Vicent Soler, en la qual li requereix un pla economicofinancer després d'haver incomplit l'objectiu de dèficit en 2016, que haurà de remetre a la Secretaria del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en el termini d'un mes des que es constate l'incompliment, que detalla s'ha produït amb la publicació el 12 de maig de l'informe sobre el grau de compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de despesa.

En la missiva, de data 29 de maig i signada pel secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, s'explica que el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va elevar al Consell de Ministres un primer informe sobre el grau de compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, de deute públic i de la regla de despesa de l'exercici 2016, així com sobre l'evolució real de l'economia i les desviacions respecte de la previsió inicial. 

Tot i que les dades relatives a aquest primer informe seran objecte d'actualització en ocasió del segon informe sobre grau de compliment de l'exercici 2016, que ha d'elevar-se al Consell de Ministres abans del 15 d'octubre d'enguany, l'incompliment de qualsevol dels objectius d'estabilitat pressupostària, deute públic o regla de despesa, conforme a les dades reflectides en l'informe, determina l'aplicació dels mecanismes previstos en la normativa d'estabilitat pressupostària.

Les dades reflecteixen, segons es recorda en la carta, que la Comunitat Valenciana va incórrer en el 2016 en un dèficit de 1.609 milions d'euros, la qual cosa representa un 1,53% del PIB regional, superior al 0,7% establit com a màxim. 

Respecte al grau de compliment de l'objectiu de deute públic, el volum de deute de la Comunitat Valenciana al tancament del 2016 va ascendir a 44.658 milions d'euros, la qual cosa representa un 42,5% del PIB regional, enfront de l'objectiu del 40,8%. No obstant açò, una vegada efectuats els ajustos a l'objectiu ascendiria al 42,5%, per la qual cosa ha complit aquest objectiu.

Respecte al grau de compliment de la regla de despesa, la despesa computable en l'exercici 2016 va ser de 13.852 milions d'euros, la qual cosa no suposa increment en relació amb l'any anterior, no superant, per tant, la taxa de referència de creixement del Producte Interior Brut de mig termini de l'economia espanyola, calculada per a l'exercici 2016 en l'1,8%.

Per tot açò, requereix el citat pla economicofinancer i assenyala, en relació a la senda de la despesa pública computable a l'efecte de la regla de despesa, que ha de considerar-se que les operacions singulars i de caràcter excepcional podran ser objecte de consideració, juntament amb altres circumstàncies, en aqueix pla.

La Subdirecció General d'Anàlisi Pressupostària i Organització Institucional del Sector Públic Autonòmic de la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local es posarà en contacte amb la Intervenció General de la Generalitat per a la remissió del model del pla a presentar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento