Comunitat Valenciana

Fiscalia arxiva la investigació oberta per adjudicacions de treballs de la consellera d'Agricultura a Tragsa

  • La Fiscalia Provincial de València ha arxivat la investigació oberta en relació amb unes adjudicacions de treballs -encomanes de gestió- realitzades per la consellera d'Agricultura i Medi ambient, Elena Cebrián, a l'empresa pública Tragsa, dependent del Ministeri, en detriment de Vaersa -mercantil dependent de la Generalitat-, segons han confirmat a Europa Press fonts del ministeri públic.
La consellera Elena Cebrián, en la presa de possessió
La consellera Elena Cebrián, en la presa de possessió
GVA/J.A.CALAHORRO
La consellera Elena Cebrián, en la presa de possessió

El fiscal ha adoptat esta mesura després de rebre un informe de la pròpia conselleria i en determinar que els fets no són constitutius de delicte algun, han indicat les mateixes fonts.

El procediment va partir d'una denúncia interposada pel sindicat Unió Sindical Obrera de la Comunitat Valenciana (USOCV) davant el ministeri públic a l'octubre del passat any per la presumpta comissió d'un delicte de malversació de cabals públics; dos de prevaricació; i un delicte fiscal.

En resum, es qüestionava l'adjudicació directa, per part de la Conselleria d'Agricultura, així com vàries encomanes de gestió -es tracten de treballs amb seguiment, estudi i altres tasques- i obres a l'empresa Tragsa, considerant-la com a mitjà propi -el que li permetria no pagar el 21% d'IVA- malgrat que la nova Directiva Europea sobre contractació pública l'excloïa d'esta condició.

En concret, segons arreplegava la denúncia, la conselleria va realitzar, després de l'entrada en vigor de la normativa europea, a proposta del director general, tres adjudicacions directes a Tragsa com a mitjà propi per un valor total de 4.091.763,07 euros.

Esta directiva definix de forma restrictiva en el seu article 12 les condicions que ha de complir qualsevol persona jurídica per a ser considerada com a mitjà propi d'una administració pública. Sobre la base de la mateixa, segons USO, Tragsa no complia els requisits per a considerar-se com a mitjà propi del Consell.

No ho compliria perquè, tal com va exposar el sindicat davant Fiscalia, "no solament no tenia nomenat ningú en el Consell d'Administració de Tragsa, individual o conjuntament amb altres administracions que li permeteren exercir el mateix control que l'exercit sobre si mateixa; sinó que ni tan sols era copropietària de Tragsa".

I conselleria, segons USO, era coneixedora que no podia contractar en estes condicions amb Tragsa posat que a data 1 d'agost de 2016 se li va autoritzar la compra d'una acció de l'empresa. "Esta compra prova, també, que la Generalitat no era desconocedora que contractar amb Tragsa incomplia l'article 12 de la Directiva, intentant posar-li remei a posteriori", sosté el sindicat.

Al costat d'este motiu, USO qüestionava també en la seua denúncia altres dos aspectes de la Conselleria: el pagament de l'IVA i la comparativa de tarifes. No obstant açò, el ministeri públic, després d'estudiar tots estos aspectes, ha decidit arxivar el procediment al no veure delicte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento