Comunitat Valenciana

La Generalitat potenciarà el Tribunal de les Aigües com a part de la identitat valenciana

  • El Consell continuarà col·laborant "amb aquesta institució mil·lenària" i potenciarà la seua imatge "com a art essencial de la identitat, història i cultura valencianes".
  • S'elaboraran materials i activitats orientades, segons les edats, perquè els xiquets i adolescents coneguen més de prop la figura del Tribunal de les Aigües.
  • La institució va rebre en 2009 la declaració per la Unesco com a element integrant del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Tribunal de las Aguas
Tribunal de las Aguas
GVA
Tribunal de las Aguas

La Generalitat Valenciana aposta per potenciar la imatge del Tribunal de les Aigües "com a institució que forma part de la identitat del poble valencià, sense renunciar a ser un atractiu turístic", segons ho ha manifestat el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa, que ha qualificat de "figura emblemàtica" aquesta institució "que ha de conèixer-se a tot el món".

Així mateix, el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, ha signat la renovació del conveni amb el Tribunal de les Aigües al que la Generalitat Valenciana destina 75.000 euros i ha destacat la "riquesa" d'aquesta "institució mil·lenària". Igualment, ha subratllat la labor que realitza el Tribunal "com a institució no solament del passat sinó de present i futur". Així s'ha pronunciat el conseller Alcaraz durant l'acte de presentació del programa d'activitats del Tribunal de les Aigües i la signatura del conveni de col·laboració amb aquesta institució.

La Conselleria de Transparència ha renovat el conveni anual de col·laboració amb el Tribunal de les Aigües per a l'exercici de 2017 amb l'objectiu de col·laborar en el manteniment i funcionament d'aquesta institució valenciana, així com també en la seua divulgació i promoció. 

El conveni compta amb una dotació de 75.000 euros per a aquest exercici, la qual cosa para Manuel Alcaraz "suposa més que duplicar el pressupost en relació a la quantia de l'any anterior, un compromís viu que permet seguir reforçant i promocionant les activitats del Tribunal". En aquest sentit, cal ressaltar que el pressupost passa dels 30.000 euros de l'exercici anterior a un màxim de 75.000 en 2017 per a ajudar a la gestió d'aquesta institució. La finalitat és subvencionar les despeses derivades del desenvolupament de les activitats pròpies del Tribunal de les Aigües. 

Alcaraz ha posat l'accent en la importància de continuar col·laborant "amb aquesta institució mil·lenària" i ha parlat de potenciar la seua imatge "com a art essencial de la identitat, història i cultura del poble valencià", una institució que "ens recorda cada setmana l'estreta relació entre la nostra ciutat i l'aigua", ha afirmat Alcaraz. El conseller ha assenyalat que, per açò, "anem a seguir apostant per aquesta estreta col·laboració per a contribuir al desenvolupament de projectes que donen a conèixer l'activitat d'aquesta institució valenciana".

Programa de visites

Algunes d'aquestes iniciatives tenen a veure, tal com ha indicat el conseller amb les diferents visites d'alumnes a la institució per a donar a conèixer la seua activitat. Durant el passat any i també en aquest exercici ha començat un programa de visites d'alumnes en col·laboració amb les universitats de la Comunitat, a més s'han organitzat xarrades sobre el Tribunal per a promocionar les seues actuacions.

També s'ha treballat a potenciar la promoció internacional de la institució, a través d'accions com la recent visita del Tribunal de les Aigües a una trobada mundial a Venècia, organitzat per la Unesco el passat mes de maig, per a la creació d'una xarxa global de museus de l'aigua. "Aqueixa promoció és molt important perquè recorda que el Tribunal és una institució que està molt viva", ha recordat Alcaraz. 

Al seu torn, el conseller ha volgut posar en valor el significat mediambiental de la labor que realitza el Tribunal de les Aigües "davant fenòmens com la protecció de l'horta, a causa de l'escassetat de recursos hídrics en el seu àmbit territorial d'actuació".

“Part de la identitat del poble valencià”

Per la seua banda, el director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa, ha qualificat de "figura emblemàtica" el Tribunal de les Aigües com "una institució amb la qual seguirem col·laborant perquè ha de conèixer-se a tot el món". Entre les pròximes activitats previstes, Ochoa ha parlat d'un projecte amb els centres educatius de la Comunitat perquè durant els pròxims cursos acadèmics es done a conèixer la figura d'aquesta institució. Per a açò, s'elaboraran materials i activitats orientades, segons les edats, perquè els xiquets i adolescents coneguen més de prop la figura del Tribunal de les Aigües.

Així mateix, Ochoa ha insistit a "potenciar la imatge del Tribunal com a institució que forma part de la identitat del poble valencià, sense renunciar a ser un atractiu turístic". 

Per la seua banda, el president del Tribunal de les Aigües, Manuel Ruiz, ha manifestat la seua satisfacció pel treball conjunt i ha destacat la importància d'aquesta col·laboració "perquè sense ella seria impossible seguir avançant i donant a conèixer la figura del Tribunal de les Aigües, tant a la Comunitat com fora d'ella". 

El Tribunal de les Aigües queda reconegut com un dels pilars bàsics en els quals se sustenta la justícia tradicional valenciana. Es tracta d'una entitat que, des del punt de vista històric, compta amb més de mil anys acreditats d'existència, disposa també d'una sòlida base jurídica per a fonamentar la seua condició de Tribunal consuetudinari i tradicional que dirimeix els conflictes hídrics entre els regantes de la Vega de València. En 2009 va rebre a més la declaració per la Unesco com a element integrant del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento