Comunitat Valenciana

L'ONCE dedica 28.000 hores d'atenció als 220 sordocecs de la Comunitat Valenciana en els seus 10 anys d'existència

  • La fundació ONZE d'atenció a persones amb sordoceguera (FOAPS) ha dedicat un total de 27.925 hores de mediació per als 220 ciutadans que tenen esta discapacitat a la Comunitat Valenciana durant els 10 anys que porta treballant en esta regió.
La Fundació Once D'Atenció A Persones Amb Sordoceguera Celebra 10 Anys De Lab
La Fundació Once D'Atenció A Persones Amb Sordoceguera Celebra 10 Anys De Lab
ONCE
La Fundació Once D'Atenció A Persones Amb Sordoceguera Celebra 10 Anys De Lab

Així, ho ha destacat este dijous el director general de l'ONCE, Ángel Sánchez, en un acte per a celebrar el desena aniversari de FOAPS a la Comunitat Valenciana en un acte al que també ha assistit el delegat territorial de l'ONCE a la Comunitat Valenciana, José Manuel Pichel, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

Sobre este tema, ha destacat que FOAPS pretén "salvar de la marginació i de l'oblit" les persones amb sordoceguera i que participrn en la societat com "qualsevol ciutadà perquè puguen aportar des de la diferència el seu talent".

Per a açò compta amb el suport de 100 mediadors, que el passat any van prestar 5.240 hores d'atenció. En tota Espanya, en 2016 van realitzar 83.384 hores de mediació.

En l'actualitat, Foaps té presència en les tres províncies de la Comunitat on recolza a adults als quals atenga en la seua majoria en programes de comunicació, tifloecnologia i rehabilitació que es realitzwn en les seus de la ONCE, en els seus domicilis o en els centres socials o tallers ocupacionals als quals assistixen.

De la mateixa manera, també es recolzen casos educatius que atén als menors tant en els centres d'educació especial on acudixen, cicle d'educació infantil o en el cicle de parafarmàcia que cursa una de les usuàries en l'en la localitat d'Oriola.

En estos deu anys, ha destinat 425.755 euros en recursos a la Comunitat i ha comptat amb una aportació econòmica per part de les institucions d'11.202 entre 20009 i 2016.

Sánchez ha destacat que estes persones necessiten d'instruments perquè "puguen conéixer més i millor "la realitat que els envolta i que puguen comunicar-se. A més, ha destacat que s'ha aconseguit que el primer Eramus sordociego siga espanyol.

Precisament en l'acte, una persona sordocega ha fet una demostració de com poden comunicar-se mitjançant una aplicació adaptada de Whatsapp en el mòbil i Ana Cama, també amb esta minusvalidesa, ha explicat la seua experiència i ha destacat que as noves tecnologies li permeten eliminar les barreres per a comunicar-se.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Oltra ha ressaltat que estes persones han de tindre "les mateixa possibilitats de complir el seu projecte de vida i somnis" i que les Administracions "estan obligades al fet que es complisca este dret"·

Sobre este tema, ha insistit a reclamar al Govern central els recursos que requerix la Comunitat perquè el Consell puga aplicar estes polítiques d'Inclusió. "El nostre objectiu és aconseguir una societat inclusiva on tots els llocs siguen de totes les persones i ningú tinga un lloc predeterminat ni assignat", ha postil·lat.

La sordoceguera és una única discapacitat que resulta de la combinació de dos deficiències sensorials (visual i auditiva), provocant problemes de comunicació únics i necessitats especials derivades de la dificultat per a percebre de manera global, conéixer i per tant interessar-se i desembolicar-se en l'entorn.

"AGAFA LA MEUA MÀ"

El lema triat per a esta campanya, 'Agafa la meua mà', té a veure amb les necessitats de comunicació d'estes persones, que reben principalment la informació a través de les seues mans, mitjançant diferents sistemes.

Algunes d'estes persones, si tenen alguna resta visual, es comuniquen amb llengua de signes en l'aire, que és recolzada al tacte, a les mans, quan hi ha poc o cap resta de vista. O bé es comuniquen mitjançant sistemes alfabètics, més fàcils d'aprendre, com el dactilológico o l'escriptura en majúscules sobre el palmell de la mà. En alguns casos, fins i tot, alguns es comuniquen a través de les tablillas de comunicació quan l'interlocutor no coneix el seu sistema.

D'altra banda, la tecnologia ha avançat molt i cada vegada són més les persones amb sordoceguera que utilitzen per a comunicar-se ordinadors i mòbils, sempre que estos siguen accessibles. Lligen els textos a través d'una línia braille o sistemes lectors d'amplificació de veu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento