Comunitat Valenciana

Universitaris busquen finançament per a finalitzar un documental sobre 'l'últim brigadista'

  • Una productora valenciana integrada per titulats en Comunicació Audiovisual de la Universitat Politècnica de València (UPV) busca finançament, a través del 'crowfunding', per a finalitzar un documental sobre Josep Almudéver, 'l'últim brigadista'.
Documental sobre 'l'últim brigadista'
Documental sobre 'l'últim brigadista'
UPV
Documental sobre 'l'últim brigadista'

La cinta, titulada 'El último brigadista: la historia de Josep Almudéver', "narra des de dins part de la història d'Espanya, en concret, un dels moments més complicats i sagnants que s'han viscut: la Guerra Civil". Els impulsors del projecte pretenen "explicar en primera persona la història de Josep Almudéver Mateu, qui no solament va estar en el front, sinó que va patir en les seues carns la duresa dels camps de concentració i de les presons feixistes", expliquen a través d'un comunicat.

Ara, els autors busquen fons per a poder concloure amb èxit el documental, que és a més un treball d'investigació que pretén recuperar part de la història a través de l'últim brigadista internacional que seguix amb vida. L'enllaç al crowfunding és https://www.verkami.com/projects/17730-documental-el-ultimo-brigadista

Josep Almudéver, nascut a Marsella, encara que de procedència valenciana i resident a Alcàsser, és el protagonista d'este relat audiovisual, en el qual explica com és la guerra des de les trinxeres.

Three Roots és la productora encarregada de dur a terme el film. Formada per Carles Sánchez, Marina Fuertes i Josep Aguado, ja ha aconseguit en ocasions anteriors premis al País Valencià per treballs previs. Per a realitzar este projecte, compten amb col·laboracions de luxe: els dibuixos arribaran de la mà de l'il·lustrador de prestigi internacional Paco Roca i d'Astiberri Edicions; la veu en off de la pel·lícula la posarà el reconegut actor Albert Forner, qui ha participat en sèries tant nacionals com a regionals; per la seua banda, Josep Antich, historiador i cronista de Silla els ha ajudat amb la documentació sobre la Guerra Civil.

Quant a la música el grup La Raíz i el cantautor Iván Brull cederan alguns dels seus temes. A més, no es descarta encara l'opció de crear una banda sonora original per al documental.

Finalitzar la seua producció no és tasca fàcil, raó per la qual busquen finançament a través de la plataforma crowfunding, per a poder traure avant el projecte. Este micromecenatge s'està obert a tots aquells que vullguen col·laborar. "L'últim brigadista és l'únic documental que tracta en profunditat la vida de Josep Almudéver, l'únic brigadista internacional que seguix viu. D'una manera intimista i personal, l'espectador tindrà l'experiència de sentir i veure Josep explicant la seua història, revivint sentiments d'aquella època", destaca la productora.

"NOSTÀLGIA I RÀBIA"

"El film -afigen- proporciona una experiència que barreja sentiments com la nostàlgia o la ràbia i ens acosta una mica més nostra història. En estos moments, l'entrevista amb el protagonista ja està acabada; només falta per ultimar alguns recursos d'imatge i so per a, així, muntar tota la cinta amb les col·laboracions ja esmentades i poder, per fi, oferir-la al públic".

Almudéver no va tindre dubtes a l'hora d'allistar-se en l'exèrcit amb tan sol 17 anys. Per a aconseguir-ho, va haver de falsificar la seua documentació, doncs era menor d'edat; malgrat açò, finalment va arribar al capdavant. En 1938 un obús va ferir de gravetat el brigadista republicà, per la qual cosa va haver de tornar a València. Així i tot, i aprofitant que tenia nacionalitat francesa, es va allistar a les Brigades Internacionals i va lluitar fins que tots ells van ser expulsats del conflicte pel Comité de No-Intervenció.

Posteriorment, Josep va saber el que significa ser un reclús dels camps de concentració dels Ametlers a Alacant i el d'Albatera; així com en les presons de Porta-Coeli, la Modele i Aranjuez. En eixir, es va veure obligat a exiliar-se a França, relaten des de la UPV.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento