Comunitat Valenciana

Desarticulada una xarxa dedicada a l'explotació laboral de ciutadans residents a Espanya

  • La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral que captava les víctimes a Espanya amb anuncis publicats en Internet en els quals els oferien falses expectatives de treball en la construcció a Alemanya, Bèlgica i Holanda, però que una vegada allí vivien amuntegats i sense cobrar, segons ha informat l'Institut Armat en un comunicat.
Detenció d'una xarxa dedicada a l'explotació laboral
Detenció d'una xarxa dedicada a l'explotació laboral
GUARDIA CIVIL
Detenció d'una xarxa dedicada a l'explotació laboral

L'operació 'Mallemolen', coordinada per l'Agència Europea Europol i de forma conjunta amb la Policia Federal de Bèlgica, s'ha procedit a la detenció de 12 persones a Espanya i Bèlgica.

Els sis detinguts a Espanya tenen edats compreses entre els 23 i els 58 anys, i són de nacionalitats marroquina, espanyola i xilena, als quals se'ls imputa els suposats delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, contra el dret dels treballadors, i pertinença a organització criminal. En l'operació s'han realitzat cinc escorcolls en les localitats valencianes d'Alfafar, Sagunt i Port de Sagunt.

D'altra banda, a Bèlgica s'han realitzat 23 escorcolls amb un total de sis detencions, en els quals han participat agents de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València.

Les investigacions es van iniciar a l'inici de l'any quan la Guàrdia Civil va rebre informació de la Policia Belga per a comprovar diferents empreses que estaven enviant de forma irregular treballadors a Bèlgica.

Continuant amb les investigacions, els agents van poder comprovar que estes persones estaven sent traslladades a Alemanya, Bèlgica i Holanda, sent enganyades a Espanya amb falses expectatives de treball.

Posteriorment, una vegada a Bèlgica, realitzaven treballs en la construcció sense percebre cap sou, estaven amuntegats en pisos i en condicions insalubres, aprofitant-se de les necessitats personals de les víctimes.

FALSES EXPECTATIVES DE TREBALL

L'organització, composta per ciutadans d'origen marroquí, espanyol i xilè, s'encarregava de captar mitjançant engany les víctimes, totes residents a Espanya però de diferents nacionalitats, els oferia falses expectatives de treball en països europeus, ja que els deien que podrien exercir un treball ben remunerat en el sector de la construcció amb la possibilitat de residir en una vivenda digna.

L'import que havien de pagar pel trasllat se suposava que se'l retornaria l'empresa una vegada portaren temps treballant però mai s'ho abonaven. Així mateix, l'organització els obligava a residir en el mateix habitatge de xicotetes dimensions. En alguns casos arribaven a viure més de 8 persones en immobles en els quals no estava autoritzada la residència de persones i en condicions d'insalubritat.

D'igual forma, els treballadors normalment en portar diversos dies de treball a Bèlgica i en reparar en les extremes condicions en les quals vivien reclamaven el salari corresponent a la part dels treballs realitzats però en no percebre diners havien de tornar a Espanya moltes vegades amb l'ajuda de familiars i amics.

Als detinguts se'ls atribuïx els delictes de Tracta d'Éssers Humans amb finalitats d'Explotació Laboral, i pertinença a Grup Criminal.

L'operació, dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Sagunt (València), ha sigut desenvolupada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de València, a través del seu Equip Territorial de Montcada, en coordinació amb la Policia Judicial Belga i amb el fitxer Phoenix de l'Agència Europea Europol que va desplaçar la seua oficina mòbil fins a la província de València el dia de l'explotació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento