Comunitat Valenciana

'Les Arts Volant' emula a La Barraca i portarà sobre rodes una òpera de Mozart per barris i municipis

  • 'Les Arts Volant' recupera l'esperit de la companyia de teatre La Barraca, de Federico García Lorca, i portarà literalment sobre rodes a places, barris i municipis l'òpera de Mozart 'Bastian and Bastianne' amb l'objectiu d'acostar la lírica a "qualsevol racó de la geografia, especialment a localitats on hi ha escassa activitat musical".
Els responsables del certamen en la presentació
Els responsables del certamen en la presentació
TATO BAEZA/AYTO
Els responsables del certamen en la presentació

A través de la seua pròpia companyia itinerant d'òpera, l'obra de Mozart es representarà en la seua versió en valencià -'Bastià i Bastiana'- en 14 ocasions a partir del 7 de juliol i arribarà a les diferents localitzacions mitjançant l'ús d'un camió que farà les funcions d'escenari, i que contindrà tot el material necessari per a la realització de l'espectacle: decorats, il·luminació i so.

La iniciativa, que naix d'una col·laboració entre Ajuntament, Diputació i Generalitat ha sigut presentada este divendres per l'intendent del Palau de Les Arts, Davide Livermore, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, la presidenta del Palau de la Música i regidora de Cultura en el consistori, Glòria Tello, el diputat de Cultura en la Diputació de València, Xavier Rius i el director econòmic administratiu del coliseu, Francisco Potenciano.

La proposta s'ha inspirat en la companyia de teatre 'La Barraca', de Lorca, que va representar obres de teatre clàssic espanyol en més de 70 pobles al principi dels anys 30 i complia així amb la funció social per la qual advoca l'actual administració.

El vehicle, que es pot fixar en el sòl, s'obrirà i es desplegarà mitjançant un sistema hidràulic per a donar pas a un escenari. També s'instal·larà una caravana que farà les vegades de camerino per als artistes.

No obstant açò, la plaça o recinte haurà de ser adequat per a la representació operística i haurà de comptar amb una bona qualitat acústica i un entorn sense sorolls. Per a la representació, es disposarà d'una zona de públic d'entre 400 i 800 metres quadrats per a una capacitat de 400 a 800 espectadors.

UNA DE LES ÒPERES MÉS EMOTIVES

El títol escollit és una de les òperes "més emotives i interessants" del jove Mozart, composta quan tenia dotze anys. Es tracta d'un Singspiel' en un únic acte i d'una hora aproximada de durada.

L'òpera summa 16 xicotets nombres musicals, amb una entrada instrumental, un recitatiu, onze àries, dos duetos i tercet final, a més d'incloure parts parlades, amb la finalitat d'aconseguir una major proximitat amb l'espectador.

El llibret, basat en 'Les amours de Bastien et Bastienne', de Favart i Harny de Guervilles, narra la història d'amor entre dos joves que transcorre en un humil llogaret de pastors. Tots dos estan enamorats l'u de l'altre, però la inseguretat els farà recórrer -cadascun pel seu compte- al bruixot Colas perquè amb els seus poders màgics provoque que tots dos tornen a sentir atracció.

Bastiana provocarà la gelosia de Bastià fent-li creure que està enamorada d'un altre jove, i ell intentarà atraure la seua atenció amenaçant amb suïcidar-se. Al final hi haurà reconciliació i preparatius de noces.

En este cas, l'òpera serà recitada i cantada en valencià pels professionals del centre Placer Domingo amb l'ajuda tècnica del personal de Les Arts.

A partir del dilluns 22 de maig el web de Les Arts habilitarà els formularis i documentació amb les condicions necessàries perquè els municipis interessats puguen sol·licitar la visita de 'Les Arts Volant'.

"UN CAMIÓ AMB DECORAT MAGNÍFIC QUE ES DESPLAÇARÀ PER LA CIUTAT"

Per a Livermore, 'Arts Volant' és un "camió amb decorat magnífic que es desplaçarà a diversos llocs de la ciutat. En relació a la firma del conveni ha comentat que es tracta d'un dia històric" perquè mostra com una acció política pot convertir-se "en un acte concret" perquè la gent descobrisca "la bellesa que existix a la seua al voltant i la importància de la cultura".

"La política cultural pot canviar l'estil de vida de la gent", ha afegit Livermore qui parla d'idees que van poder sonar demagògiques i que no obstant açò, "hui són un fet".

Per a Potenciano, "la sostenibilitat i l'acció social són importants valors a dur a terme per una institució pública, així com la necessitat d'arribar a tota la diversitat de valencians".

A pesar del descens generalitzat en el consum d'òpera, Potenciano ha afirmat que el Palau de Les Arts ha incrementat en un 20% l'assistència a este tipus d'espectacles i que si aconseguiren conjuminar "teixit empresarial, insititucional i civil" tindrien més finançament.

En termes similars, Rius s'ha referit a la "situació lamentable de la Generalitat i el pressupost disminuït de la Diputació". En relació a l'espectacle, ha comentat que "cal educar a la ciutadania" i que l'òpera ha d'estar "a l'abast de tots".

Per la seua banda, Tello ha parlat de "un projecte desitjat i esperat" la idea del qual va ser presentada fa un any i mig per Livermore i Potenciano. "De seguida em vaig donar compte que era un projecte que, fora com fora, havia d'eixir a la llum", ha destacat.

Per a la regidora de Cultura, la iniciativa suposa "aproximar a la ciutadania a l'òpera, descentralitzar la cultura, generar igualtat entre els ciutadans i llevar-li l'etiqueta d'elitisme que tenen estos espectacles".

Girona ha apuntat a la col·laboració entre les institucions com un altre dels aspectes positius d'esta iniciativa, i ha assenyalat que espera que la col·laboració "no siga flor d'un dia".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento