Comunitat Valenciana

Estañ planteja la possibilitat que Puig se sotmeta a una qüestió de confiança

  • El diputat de Podem en les Corts i candidat a la Secretaria General a la Comunitat Valenciana Antonio Estañ ha plantejat este divendres la possibilitat que el president de la Generalitat, Ximo Puig, se sotmetera a una moció qüestió de confiança en l'ecuador de la legislatura, encara que ha descartat que es tracte en cap sentit d'una moció de censura.
Estañ en una imatge d'arxiu
Estañ en una imatge d'arxiu
APROFUNDIR
Estañ en una imatge d'arxiu

L'objectiu, ha apuntat Estañ en un esmorzar informatiu a València, és que el Debat de Política General que se celebra cada any en la Cambra valenciana per part del cap del Consell "es convertisca verdaderament en una rendició de comptes del Consell sobre l'Acord del Botànic", mitjançant el qual Podem dóna el seu suport al govern compost per PSPV i Compromís.

"Portem temps pensant en el paper que té el Debat de Política General, no se si ho heu conegut o patit, però no té cap sentit", ha manifestat el parlamentari, qui ha indicat que en cas d'aconseguir la Secretaria General de Podem plantejaria una "reforma" per a "donar-li una funció que interesse a la gent i que tinga una rellevància ara que estem a mitat de legislatura".

En este sentit, ha sigut qüestionat pel tuit del diputat de la formació habitada César Jiménez -present en l'esmorzar informatiu- en el qual es preguntava si Puig se sotmetria a una qüestió de confiança en cas que una auditoria de l'Acord del Botànic -que la candidatura d'Estañ, Una Marea per Aprofundir el canvi, planteja- llançara un balanç negatiu del mateix.

Sobre este tema, ha assenyalat que un dels aspectes que Podem portava en el seu programa electoral estatal i autonòmic tenia a veure amb la rendició de comptes i amb el compliment del programa. "En este sentit -ha dit-, la idea està oberta" perquè encara no han "aterrat la proposta".

No obstant açò, ha precisat que "utilitzant els mecanismes que el reglament permet, més esta modificació del Debat de Política General, es convertisca de veres en una rendició de comptes del Consell sobre l'Acor del Botànic".

"Està descartada que es convertisca en una espècie de moció de censura, en cap sentit, de confiança sí, pot prendre eixa forma, sobretot per a atendre a eixa certa distància que ha pres Puig pel seu posicionament intern a l'hora de defendre els interessos de la Comunitat Valenciana", ha asseverat el candidat.

AUDITORIA DEL PACTE

Estañ també ha plantejat este divendres les 10 primeres mesures que prendria com a secretari general de Podem, la primera d'elles convocar als firmants de l'Acord del Botànic per a dibuixar una auditoria.

"La primera tasca que faré serà convocar a la Comissió de Seguiment del Pacte del Botànic per a consensuar amb Compromís i el PSPV la millor forma de dibuixar una Auditoria Ciutadana de l'acord que permeta a la ciutadania saber el que s'ha fet i establir les prioritats dels dos anys restants", ha explicat.

Estañ també ha traslladat la seua voluntat de reunir-se amb la societat civil i els moviments socials per a establir els eixos per a orientar l'acció estratègica de la Comunitat; la seua voluntat de convocar al grup parlamentari en les Corts per a traçar la nova estratègia escollida; convocar una nova Assemblea Ciutadana específica per a discutir propostes de feminismes, pendent en este procés, i convocar a secretaris generals municipals, coordinadores comarcals i cercles per a definir el procés de constitució del Consell Territorial.

A més, ha plantejat l'inici d'un procés de constitució de Podem com una federació; el seu desig de realitzar una trobada amb regidors del canvi per a definir estratègies municipalistes; la convocatòria del Consell Ciutadà Valencià electe per a escollir un Consell de Coordinació plural; i l'inici d'un Pla de Formació i Extensió de Cercles 2019, amb l'objectiu de multiplicar candidatures municipalistes dins de dos anys.

PARTICIPACIÓ AJUSTADA EN LES PRIMÀRIES

Estañ també s'ha referit a la participació dels inscrits per a la votació del futur secretari general que rellevarà Antonio Montiel, que ja ha superat els 5.000 vots. "La previsió és que s'arribe -als 7.000 vots necessaris perquè el procés tinga validesa-, encara que va a estar ajustat", ha reconegut el candidat, qui ha instat la resta de candidats -Pilar Lima i Fabiola Meco- a "defendre" els resultats en cas que la votació no aconseguira el mínim establit.

Per a una millor organització i plantejament de les consultes i processos de participació, el diputat ha reivindicat que Podem a la Comunitat puga tindre accés a un cens propi per a organitzar millor les votacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento