El Born acull 'Mordasses', un cicle que porta a debat els tabús i les conductes malvistes

  • Els actes se celebraran del 25 al 28 de maig i inclouen tallers, xerrades, projeccions i espectacles.
  • Les activitats tenen com a objectiu fer reflexionar sobre les convencions que afecten el nostre cos i la nostra manera de relacionar-nos amb els altres.
Imatge de la roda de premsa de presentació del cicle Mordasses, les "males" conductes.
Imatge de la roda de premsa de presentació del cicle Mordasses, les "males" conductes.
MERITXELL BAYARRI
Imatge de la roda de premsa de presentació del cicle Mordasses, les "males" conductes.

Què és el que està correcte o incorrecte? Ens autocensurem a l'hora de parlar o actuar? Aquestes preguntes són les que planteja el cicle Mordasses, les "males" conductes, que organitza l'Ajuntament de Barcelona i se celebrarà del 25 al 28 de maig a El Born Centre de Cultura i Memòria (CCM).

El programa inclou una vintena d'activitats que volen fer reflexionar sobre les convencions que afecten el nostre cos i la nostra manera de relacionar-nos amb els altres. Tots els actes són gratuïts i compten amb la col·laboració d'antropòlegs, psicòlegs i altres professionals.

"No es tracta en cap cas d'una jornada universitària, totes les activitats van dirigides a públics de tota mena i són participatives", ha destacat Lluís Agustí, Comissari del cicle, en la roda de premsa de presentació. Agustí afegeix que a través de diferents tallers, converses i espectacles "es proposa a la gent que experimenti en la seva pròpia pell els tabús i les opressions que existeixen avui dia".

Encara que els actes començaran la setmana que ve, aquest divendres es farà una activitat prèvia amb la instal·lació als afores del Born (plaça Comercial) de quatre grans il·lustracions que tracten sobre les mordasses. 

Ja dijous 25 de maig començaran les activitats amb una xerrada sobre les mordasses del poder i divendres a la tarda es farà una altra que tractarà sobre els cànons de bellesa i els estereotips.

Els següents dies, dissabte 27 i diumenge 28 de maig, tindrà lloc un taller que es titula Del tanga masculí al burquini, i que proposa fer sentir en primera persona què implica vestir-se amb indumentàries controvertides. Pels més petits, d'altra banda, es farà la projecció d'un cicle de curts d'animació que tracten aspectes com el respecte i la tolerància i que es titula Quan l'altre no ens agrada.

Altres de les actes destacats són un taller sobre la funció social dels tatuatges (El tatuatge, agressió o identitat?) i l'espectacle Badlife, del director del TNC Xavier Albertí, que es basa en obres i autors -com Marcel Proust, Oscar Wilde o Àngel Guimerà- que al llarg de la història han patit desaprovacions i rebuig social perquè els seus personatges transgredien les normes establertes.

Per acabar, el cicle Mordasses també inclou una desena de diàlegs amb experts que aborden temes com les tradicions celebrades fora del context d'origen, la llibertat d'expressió dels mitjans o les coaccions que a vegades es troben a Internet i a les xarxes socials. Aquestes xerrades aniran a càrrec de professionals de diferents àmbits com l'escriptora Najat El Hachmi, els periodistes Fàtima Llambrich i David Fernández o la psicòloga social Dolors Reig.

Un cicle que centra l'atenció en les persones

Enguany, el Born CCM ha transformat la Setmana de la Cultura Prohibida, que es va fer durant el 2015 i el 2016, en el nou cicle Mordasses. "Després de la Fira del Llibre Prohibit i la Fira del Disc Prohibit, aquest any la proposta del comissionat Ricard Vinyes ha estat desplaçar el producte cultural cap a la persona que el crea", ha explicat Lluís Agustí.

Així, el comissionat de memòria històrica de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Vinyes, explica que Mordasses és un projecte "que vol estimular el pensament i portar a la reflexió sobre conductes passades". També ha afegit que el cicle sobretot vol generar diàleg i debat "perquè les conductes malvistes són temes complexos que no tenen una resposta binària".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento