Comunitat Valenciana

Centres de menors obsolets, amb menjar caducat i indicis de maltractaments en l'etapa del PP

  • El Consell presenta un nou model d'acolliment de menors amb una inversió de 40,7 milions d'euros, un 26,8% més.
  • L'objectiu és "desinstitucionalitzar" els menors, intentar que estiguen amb famílies i donar-los una atenció més "integral" i "personalitzada".
  • Hi ha 3.805 menors tutelats per la Generalitat dels quals 1.157 viuen en un dels 80 centres d'acolliment de la Comunitat.
Centre d'acolliment de Monteolivete
Centre d'acolliment de Monteolivete
EUROPA PRESS
Centre d'acolliment de Monteolivete

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha donat a conéixer este dilluns l'estat de "desemparament" en el qual es trobaven molts dels menors tutelats per la Generalitat en els centres d'acolliment durant l'etapa del Govern del PP, amb instal·lacions "obsoletes" que "no reuneixen condicions d'habitabilitat", un teixit residencial en mans privades i "sense control", -açò és, "solament" 6 inspeccions als 80 centres existents en 3 anys-, menjar "escàs i caducat" i "indicis de maltractaments" en un d'ells.

Així ho ha desvetlat durant la presentació del nou model d'acolliment infantil de l'actual Consell amb l'objectiu de "desinstitucionalitzar" els menors, intentar que estiguen amb famílies i donar-los una atenció més "integral" i "personalitzada". Un pla que reforçarà els equips dels centres en un 61% amb 410 nous treballadors de diferents perfils, baixarà la ràtio de xiquets en els centres i augmentarà les ajudes a l'acolliment, entre altres mesures.

Durant els últims vint anys, "l'anterior Govern ha tingut estos menors en l'oblit", ha lamentat Oltra, i en alguns casos "no ha complit amb l'obligació de protegir-los". La "falta de polítiques" en este sentit convertia el sistema de protecció en "una teranyina que atrapava als xiquets i no els soltava" i "quan complien 18 anys se'ls deixava la seua sort". En accedir al Govern, ha relatat, el primer que va fer la seua Conselleria va ser inspeccionar els centres d'acolliment, on han trobat "situacions difícils de creure" en estos temps, ha alertat. En l'actualitat, hi ha 3.805 menors tutelats per la Generalitat dels quals 1.157 viuen en un dels 80 centres d'acolliment de la Comunitat.

Irregularitats

En el cas dels vuit centres gestionats per EMAUS, la Conselleria està treballant perquè una altra entitat es faça càrrec d'ells. Ací, ha explicat, tant xiquets com a treballadors han sigut "víctimes" que l'antic govern "no tinguera problema a fer un contracte malgrat que l'empresa ja estava en concurs de creditors". Hui acumula un deute de 23 milions d'euros, 5 amb la Seguretat Social, per la qual cosa la setmana passada la pròpia Oltra va transmetre a la ministra Dolors Montserrat la situació i li va entregar una carta dels alcaldes dels municipis afectats.

El centre de recepció de Monteolivete es tanca. "Florit, humitats, parets destrossades, tot ple de barrots..." ha arribat a acollir 120 xiquets "amb matalafs en el sòl" malgrat estar preparat per a la mitat, ha dit. Els joves que vivien en ell es traslladen als centres de la Pobla de Vallbona, Burjassot, a dos pisos públics que s'obrin a València i al centre de Bunyol, que quan acabe l'actual contracte el mes de juny passarà a ser públic. Els xiquets de Bunyol per la seua banda passaran a altres centres o a altres recursos.

Els xiquets de 'La Resurrecció' de Sogorb han sigut també traslladats a diferents centres de Castelló, després que en les inspeccions realitzades es detectaren "indicis de maltractament" als menors, a els qui es donava "poc menjar i cadut" que havien d'anar a arreplegar als supermercats, se'ls allotjava en instal·lacions "obsoletes, quan no perilloses" com les sales de jocs al costat de la caldera.

Segons inspecció, hi ha indicis de "càstigs físics", dutxes d'aigua freda en nits d'hivern o deixar-los sense menjar durant hores, roïnes maneres, faltes de respecte i abús de poder. A més, ha desaparegut la "llibreta de diari de les xiques" que, segons ha explicat la consellera és "com la caixa negra dels avions". "Pareix que el llibre de les xiquetes està en el mateix lloc que el llibre d'avaries del metro", ha deixat caure.

El centre Penyeta Roja de Castelló "funciona bé i hi ha un tracte correcte i professional", ha assegurat, no obstant açò manca d'autorització i els xiquets estan sent traslladats escalonadament a famílies d'acolliment.

Finalment, amb el centre 'El Carmen' de València tampoc se'n va a renovar el contracte, atés que s'han trobat "dos equips educatius enfrontats" que "utilitzaven els xiquets com a moneda de canvi, com un divorci mal avingut" i a més "incomplia les ràtios de plantilla".

Noves mesures

Enfront d'esta situació, la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha anunciat que el nou model d'atenció en centres d'acolliment infantil contempla un reforç d'equips d'atenció del 61% amb la contractació de 410 nous treballadors, de diversos perfils, entre els quals s'introdueixen mediadors interculturals, tècnics d'igualtat de gènere i de cicle formatiu i integració social.

Es reforçarà també la plantilla d'inspectors fins a complir els 20 que marca la llei. Fins ara, hi havia set, així com una "recomanació no escrita de no visitar els centres", ha censurat.

L'objectiu, ha apuntat Oltra, és la "desinstitucionalització" dels menors, amb iniciatives com 'Millor en família' perquè cap xiquet menor de 6 anys estiga en un centre i que ha permés que des de desembre 97 famílies realitzen cursos informatius per a acollir i d'elles, 59 ja estan valorades.

En esta línia, ha agregat que també s'han revisat "un a un" els expedients dels menors a càrrec de la Generalitat i alguns han tornat amb les seues famílies biològiques perquè "han fet els seus deures" i ja reuneixen les condicions, i ha criticat que l'anterior Consell no revisava els casos i "atrapava" als xiquets en una "teranyina" de "caos".

El nou model de centres d'acolliment, que eixirà a licitació el segon semestre d'enguany, redueix el nombre de places, de manera que els de recepció -que realitzen un primer acolliment- no podran superar les 30 places i els de protecció estaran limitats a 24. La inversió en este nou model ascendirà a 40,7 milions d'euros, un 26,8% més.

A més, es contempla l'obligatorietat que els menors realitzen activitats externes, extraescolars, i abasta un pla d'emancipació per a estos joves que han sigut tutelats per la Generalitat que inclou l'exempció de taxes educatives, són col·lectiu prioritari per a rebre ajudes, se'ls considera per a la renda d'inclusió, i els plecs de contractació dóna punts a les empreses que contracten extutelats per la Generalitat.

Finalment, Oltra ha avançat que l'Institut Valencià de Finances (IVF) va a obrir una línia de crèdit per a entitats que treballen amb menors, com ho ha fet per a entitats del tercer sector, perquè estos centres alleugen les "tensions de tresoreria" sense haver de demanar crèdits als bancs, fins que el Consell reba els diners del FLA.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento