Comunitat Valenciana

València eliminarà de la seua llista de carrers 51 denominacions franquistes

  • Un informe d'experts de la Universitat de València proposa els canvis a l'Ajuntament després d'analitzar els expedients aprovats entre 1939 i 1979.
  • Baró de Càrcer tornarà a ser avinguda de l'Oest, General Urrutia serà Amado Granell i Marco Merenciano donarà pas a Félix del Río.
  • Es prevaldran els noms de dones, que hui només suposen el 5% del total.
  • Les noves plaques conviuran un any amb les actuals a partir d'aquest estiu per a minimitzar l'impacte en els comerços.
  • Consulta ací el llistat amb les noves denominacions (en PDF).
La actual avenida Barón de Cárcer, en pleno centro de València, recuperará su anterior denominación, avenida del Oeste.
La actual avenida Barón de Cárcer, en pleno centro de València, recuperará su anterior denominación, avenida del Oeste.
GOOGLE STREET VIEW
La actual avenida Barón de Cárcer, en pleno centro de València, recuperará su anterior denominación, avenida del Oeste.

L'Ajuntament de València té previst canviar la retolació de 51 carrers, avingudes i places dedicades a personalitats de la dictadura franquista i aprovades entre 1939 i 1979 per a donar compliment a la Llei de Memòria Històrica. El procediment s'ha iniciat amb l'elaboració d'un informe per part de l'Aula d'Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, que ha analitzat els expedients municipals a petició de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals.

La regidora responsable d'aquest departament, Glòria Tello, ha anunciat aquest dilluns l'inici del tràmit administratiu "per a començar a eixir de la il·legalitat" que al seu judici suposava l'absència de desenvolupament del text normatiu que va aprovar fa quasi una dècada el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. El procés començarà amb l'aprovació aquest dijous en la Comissió de Cultura, per a després passar amb un dictamen a la Junta de Govern. Les previsions passen perquè es comencen a instal·lar les noves plaques aquest estiu.

El llistat contempla el canvi de nom de 51 vies. Entre elles hi ha algunes conegudes, com a Baró de Càrcer, que recuperarà l'anterior denominació, avinguda de l'Oest. El carrer General Urrutia passarà a denominar-se Amado Granell, en honor al militar republicà que va liderar l'entrada de les tropes aliades a París en 1945. El carrer del doctor Marco Merenciano donarà pas a Félix del Río (activista veïnal), la raconada Federico García Sánchiz (al costat del palau del Marquès de Dosaigües) serà carrer de la Cultura i Ángel de l'Alcázar serà carrer Dels Jurats.

La nova retolació rendirà també homenatge a la mestra centenària Alejandra Soler, recentment morta, amb la retolació de l'actual carrer Beltrán Bigorra, en la qual va nàixer. Jerónima Galés (impressora) substituirà al General Barroso en el barri de L'Hort de Senabre, la plaça Eduardo Marquina serà rebatejada com Joan Fuster, i Castán Tobeñas, en el Botánic, passarà a cridar-se carrer de la Democràcia. L'escriptora Gloria Fuertes, les Tretze Roses, el Grup Parpalló, l'Equip Crònica o l'escultor Andreu Alfaro també es troben entre les noves denominacions proposades.

Segons ha explicat Tello, més del 50% dels nous noms són de dones, una decisió que s'ha pres per a compensar el desequilibri en l'actual llista de carrers, on actualment ni  un 5% dels rètols porten noms femenins. La resta són fets històrics, conceptes genèrics (Literatura, Cinema, Cultura, Democràcia...) i també d'homes. L'informe també proposa la "resignificació" de quatre denominacions: places d'Amèrica i Galícia, avinguda de Portugal i carrer de Belchite. En aquests casos, s'ha modificat el motiu de la concessió en l'expedient i s'han eliminat les al·lusions al règim de Franco, però sense afectar al rètol, per la qual cosa seguiran inalterats.

Les noves denominacions conviuran 12 mesos amb les antigues per a minorar els possibles costos als comerços, sobretot derivats de la impressió d'adreces en borses i targetes. Segons l'edil de Cultura, l'únic cost atribuïble a aquesta decisió seran els 27.000 euros de l'informe de la Universitat, atès que la despesa en plaques entra en el pressupost ordinari de l'Ajuntament.

"Prudents i rigorosos" 

Tello ha explicat que en el seu departament han volgut ser "molt prudents i rigorosos" amb aquest procés i per aquest motiu encarregaren l'informe a la Universitat. "En els casos en els quals hi ha hagut dubtes en l'expedient no s'han fet canvis", ha manifestat. Aquest canvi en els noms de carrers s'uneix a la retirada d'honors i distincions duta a terme pel Govern local que dirigeix Joan Ribó. "Portem aquesta proposta des del màxim respecte a la llei i perquè la ciutadania té dret al fet que els noms dels carrers siguen punt de trobada i no de greuge", ha incidit l'edil de Cultura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento