Comunitat Valenciana

AVANT veu la nova radiotelevisió com un projecte "esperançador" i rebutja anar "a la caça" d'ajudes

  • L'entitat ha presentat aquest dijous la seua nova junta directiva i ha parlat sobre com s'està portant a terme la posada en marxa de la nova à.
  • Asseguren que seguiran treballant "des de les trinxeres" i en la necessitat d'obertura i "control bel·ligerant" en els procediments de selecció.
  • Advoquen per no tornar a caure en "dinàmiques perverses" en la concessió d'ajudes i rebutja una 'guerra' entre associacions de l'audiovisual.
La nova junta directiva, a l'eixida de l'esmorzar amb mitjans
La nova junta directiva, a l'eixida de l'esmorzar amb mitjans
Europa Press
La nova junta directiva, a l'eixida de l'esmorzar amb mitjans

L'Associació Valenciana d'empreses de Producció Audiovisual i Productors Independents (AVANT) han expressat la seua il·lusió davant la posada en marxa de la nova radiotelevisió pública de la Comunitat, un projecte que veu "esperançador" i per al qual nega anar "a la caça" de subvencions públiques. Així, encara que algunes de les seues produccions ja han sigut preses en consideració per a la futura 'à.', estos productors incideixen que seguiran treballant "des de les trinxeres" i en la necessitat d'obertura i "control bel·ligerant" en els procediments de selecció del nou ens.

L'entitat insta igualment a la Corporació Valenciana Mitjans de Comunicació (CVMC) no tornar a caure en "dinàmiques perverses" en la concessió d'ajudes i rebutja una 'guerra' entre associacions de l'audiovisual, perquè creuen que "si la tele no és per a tots, millor que no existisca". En qualsevol cas, han reconegut la "claredat" que ha seguit al projecte fins ara i han recalcat que "cal tindre clar que no és la tele d'Empar Marco", la directora general.

Així ho han posat en relleu els components de la nova junta directiva d'AVANT en un esmorzar informatiu este dijous a València. La nova presidenta, Lorena Lluch, i els vicepresidents Jordi Llorca, Nacho Sánchez, Joana Chilet i Miguel Llorens, al costat del secretari, Rafael Piqueras, i diversos vocals, han desgranat la postura i activitat de l'entitat que "més associats aglutina" en el sector, amb fins a 30 empreses i productors independents.

Tres anys després que arrancara AVANT, Lluch ha recordat com l'associació va començar "en bars clandestins" i ara continua amb l'objectiu de situar-se "al capdavant del sector audiovisual valencià i dinamitzar-ho".

Per a aconseguir-ho, ha reconegut la importància de les ajudes públiques als projectes i "sobretot" les de la nova radiotelevisió, encara que ha puntualitzat que, com a treballadors de l'audiovisual, seguiran "treballant des de les trinxeres". La nova presidenta creu que és possible perquè han "sobreviscut al procés de transició" després del tancament de RTVV. "No hem necessitat a la tele ni a les ajudes públiques", diu.

En la mateixa línia, el vicepresident d'Operacions, Miguel Llorens, ha advertit que "la tele que se'ns vé damunt no és per als productors, sinó per als ciutadans" i, encara que ha advocat per col·laborar amb ella, ha resolt que "si no ha de ser para tots, és millor que no existisca".

Mentre altres treballadors "enarboraven la bandera del sector" o "ploraven", Llorens ha afirmat que ells s'han mantingut este temps "currant i buscant-se la vida", baix un "mal endèmic" en el repartiment de les ajudes. Amb tot, ha coincidit que la nova radiotelevisió "ha generat una oportunitat fantàstica". "No sabem com va a ser la tele del futur, però sí que hem d'estar ací".

"No volem convertir-nos en clients de la tele"

Altres integrants del col·lectiu, com el vocal Rafael Molés han posat en relleu la seua aposta per "deixar la idea que per a fabricar havies de 'caçar' subvencions", sense negar la importància del sistema d'ajudes i la seua dotació "extraordinària" a la Comunitat, encara que demanen que siguen "reconduïdes". En definitiva, "no volem convertir-nos en clients de la tele, sinó col·laboradors".

Baix esta meta, el vicepresident de Publicitat, Nacho Sánchez ha assenyalat que, amb l'antiga RTVV, "l'apreciació que tenia la gent de fora de València no era positiva" -l'han definit com "un mas de quatre"- i ha reivindicat que les ajudes "mai poden ser la fi en si mateix", perquè sinó creu que tornarà a passar el mateix.

Fugen de la pressió per "destructiva"

Per tant, en la posada en amrxa de 'à.', els caps d'Avant han insistit que van ser "dissidents" a l'inici del procés de selecció i que ara solament volen "deixar que fluïsca amb les menors ingerències i amb tota la llibertat i justícia possible". Sense negar el "retard" en el calendari, han indicat que ho comprenen per a "no repetir errors". "Tota la pressió és destructiva per al sector: tant per a ells (direcció de l'ens) com per a nosaltres", ha il·lustrat Llorens.

Sobre els futurs projectes de la nova cadena, a més dels preseleccionats en la consulta preliminar publicada este passat dimecres per l'Alt Consell Consultiu de Radiodifusió, Televisió i Altres Mitjans de Comunicació -entre els quals figuren diversos de productores d'Avant, fins a quatre 'sitcoms', diversos documentals i un d'animació-, el vicepresident d'Operacions ha reconegut que "alguns cauran, però preval el bé comú".

"El que volem és tancar els contractes i tindre el producte acabat abans de l'inici de la tele", ha manifestat, si bé ha matisat la seua voluntat que hi haguera hagut "més consignes" en la selecció per a poder "donar en la diana".

"Hi ha buit per a tots"

Preguntats pel projecte d'Empar Marco, tant la presidenta com este vicepresident han agraït la seua "claredat" i la seua aposta per "producció amb caràcter de servici públic que no pense solament en les audiències. A la seua manera de veure, "hi ha buit per a tots" perquè "són poques mans per a molt abastar". "Si som aliats i no enemics, tindrem cabuda", ha oferit Llorens, seguit de l'advertiment del secretari Rafael Piqueras de "tindre clar que no és la tele d'Empar Marco".

Seguint esta idea d'obertura, la nova direcció d'AVANT ha coincidit a rebutjar un possible enfrontament entre associacions de l'audiovisual, en relació a la carta que va remetre la setmana passada l'Associacio Valenciana de Productors Independents (Avapi) al Consell Rector de la CVMC per a advertir d'un suposat "conflicte d'interessos" en l'equip de treball d'Empar Marco i, en concret, de l'anterior líder d'AVANT, el productor Cessar Martí.

El vicepresident de Ficció, Jordi Jorca, ha mostrat la seua preocupació per que "s'estiga generant eixe enfrontament" i ha mostrat la disposició de l'entitat a "fer el possible per a evitar-ho". "Ens movem malament en el cos a cos", ha manifestat, una cosa que la presidenta ha recalcat que "no és una postura covarda".

Així, Lorena Lluch ha defés la contractació de Martí i ha destacat que es tracta d'una aposta "coherent" d'"un productor amb una trajectòria que l'avala" i que, en conseqüència, "les explicacions les haurà de donar" la directora general perquè "hi ha una llei d'incompatibilitats que està ací". "Estem en contra de cartes i anònims", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento