Comunitat Valenciana

Brussel·les eleva fins al 2,8% el creixement d'Espanya el 2017 però creu que no complirà el dèficit

  • La Comissió Europea ha millorat en mig punt el seu pronòstic de creixement per a Espanya el 2017, fins al 2,8%, des del 2,3% que estimava al febrer, mentre que calcula que el dèficit públic tancarà l'any en un 3,2% del PIB, que suposa una millora de tres desenes pel que fa al càlcul anterior però és una dècima superior a l'objectiu pactat amb la Unió Europea.
Monedas
Monedas
EUROPA PRESS
Monedas

D'esta forma, les "previsions de primavera" de l'Executiu comunitari recullen un increment del PIB per a enguany que és fins i tot superior a la previsió del Govern espanyol, del 2,7%. Brussel·les creu, no obstant això, que l'expansió de l'economia espanyola es reduirà fins al 2,4% el 2018.

La Comissió Europea explica la revisió a l'alça per la "forta activitat" registrada en el primer trimestre i afegix que el consum privat seguirà sent la principal font de creixement de l'economia espanyola, encara que es ralentirà a mesura que disminuïsca la creació d'ocupació i altres factors que van donar suport a millores en la renda disponible de les llars, com la caiguda dels preus del petroli.

En qualsevol cas, Brussel·les subratlla que Espanya seguix creixent per damunt de la mitjana de l'eurozona i el seu PIB superarà enguany el seu nivell més alt anterior a la crisi. A més, l'informe de l'Executiu comunitari afirma que la recuperació s'està recolzant en un creixement "més equilibrat" que en els anys previs al 2008.

D'altra banda, la Comissió Europea ha reduït en tres dècimes la seua previsió de dèficit públic, que ara situa en el 3,2% del PIB, una dècima per damunt de l'objectiu pactat per al 2017, del 3,1%. Esta revisió explica Brussel·les, es deuen a les mesures aprovades pel Govern central al desembre de l'any passat, a una millora en les condicions de finançament, que suposen una disminució en el pagament d'interessos, i al millor escenari macroeconòmic, que hauria de donar suport als ingressos fiscals i reduir la despesa en prestacions per atur.

El 2018, el desviament se situaria en un 2,6% també per damunt de l'objectiu per al proper any (2,2%), però encara així estaria per baix de la barrera del 3%. No obstant això, esta previsió es basa en un escenari sense reformes i únicament tenen en compte la reducció impulsada per la recuperació del cicle.

Pel que fa a la taxa d'atur, la Comissió Europea calcula que es reduirà 17,6% enguany i caurà per baix del 16% el 2018 (15,9%), el seu nivell més baix des del 2009. En este sentit, Brussel·les assenyala que, encara que el creixement de l'ocupació es ralentirà durant enguany i el següent, seguirà sent "fort" i permetrà més caigudes en la taxa d'atur.

Brussel·les espera també que els salaris seguixen creixent "moderadament" enguany, un escenari que, unit als baixos guanys de productivitat, conduiria a increments en els costos laborals unitaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento