Comunitat Valenciana

Marzà diu que no pot haver-hi discriminacions linguístiques en l'Administració de l'Estat amb els valencianoparlants

  • CASTELLÓ, 10 (EUROPA PRESS)
VICENT MARZÀ
VICENT MARZÀ
DAMIÁN LLORENS/UJI
VICENT MARZÀ

El conseller d'Educacicón, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que "no pot ser que hi haja discriminacions lingüístiques en l'Administració de l'Estat amb les persones valencianoparlants", en la conferència inaugural de la XI Jornades Intenacionales de Traducció i Interpretació que han organitzat el Departament de Traducció i Comunicació de la Universitat Jaume I i el Departament de Filologia i Traducció de la Universitat Pablo d'Olavide.

Estes jornades se centren en esta edició a analitzar la situació de les llengües -verbals i de signes- minoritzades davant les institucions, segons ha informat la UJI en un comunicat.

La degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost, ha sigut l'encarregada d'inaugurar estes jornades en representació del rector de la UJI, Vicent Climent. En la seua intervenció, ha fet menció al recentment aprovat Decret de plurilingüisme, que entrarà en vigor el pròxim curs acadèmic, i que ha generat un debat social "ple de veus", moltes d'elles "sense cap aval científic ni acadèmic, però amb una gran capacitat de confondre i enterbolir les relacions de convivència en este país per a satisfer interessos molt particulars".

En este sentit ha defès el compromís de la Jaume I de promoure l'ús normalitzat de la llengua pròpia i la seua igualtat amb la resta de llengües que es parlen a la Comunitat Valenciana, "un compromís que hem exercit amb més d'una trava durant els últims 26 anys, però sempre amb la convicció pròpia dels acadèmics, una convicció arrelada en la veritat científica, especialment quant a l'evidència històrica i cultural d'este país".

Per a finalitzar, ha recordat que la UJI ha aprovat el Pla plurianual de multilingüisme (2016-2018) i el Document per a l'Acreditació Lingüística per a recolzar a l'aprenentatge i l'ús d'almenys tres llengües per part de tota la comunitat universitària: el valencià, com a llengua pròpia; el castellà, com a llengua de l'Estat; i l'anglés, com a llengua de treball per a la internacionalització.

CONFERÈNCIA INAUGURAL

La conferència inaugural ha sigut a càrrec de Vicent Marzà, que ha fet un repàs de les polítiques lingüístiques que està duent a terme el Govern de la Generalitat Valenciana "per a superar el monolingüisme institucional que ha imperat al País Valencià en els últims 30 anys, una situació anòmala que estem intentant combatre des del Govern del Botànic, perquè les llengües deuen estar al servici de les persones i no per a llançar-les els uns contra els altres".

El conseller ha explicat l'aposta de la Generalitat pel concepte de multilingüisme autocentrat, "centrar-nos en la nostra llengua per a obrir-nos a unes altres, fomentant el seu ús i garantint els drets lingüístics". En este sentit ha destacat que "la protecció plena de les minories lingüístiques és un repte fonamental, perquè la diversitat és positiva, hem d'aprofitar-la i posar-la en valor".

Marzà ha donat algunes dades sobre la situació sociolingüística valenciana actual, com que el 49% de la població no és capaç de parlar valencià, el 27,6% no ho entén, el 65% no és capaç d'escriure-ho, el 47,1% no és capaç de llegir-ho i el 72,4% declara que ho entén. Quant a l'opinió que té la societat sobre l'ús del valencià, el conseller ha destacat que el 85% de la població pensa que s'hauria d'usar igual o més i tan sols un 5% considera que s'utilitza massa, "unes dades que valorem molt positivament".

El responsable d'Educació també ha explicat les noves polítiques en l'àmbit educatiu, com el Decret de Plurilingüisme, i a continuació s'ha centrat en les mesures que s'estan desenvolupant en l'àmbit administratiu com la inclusió de la competència lingüística en la funció pública, "lloc que portem un retard evident".

Sobre este tema, ha subratllat que la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià es va aprovar fa 34 anys i "la majoria dels decrets no s'han desenvolupat encara". Marzà ha defès que el valencià ha de ser una llengua d'ús "normal" en l'Administració i ha lamentat que l'Estat Español incomplisca la Carta Europea de Llengües Minoritàries, "no pot ser que hi haja discriminacions lingüístiques en l'Administració de l'Estat amb les persones valencianoparlants", ha dit.

MITJANS PÚBLICS

En últim lloc, Marzà ha parlat sobre la importància de recuperar els mitjans públics amb la nova Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació per a "fomentar la nostra llengua i la nostra cultura". Per a finalitzar, el conseller ha fet una crida a tota la societat per a revertir la situació de "diglòssia" que patix la Comunitat Valenciana perquè "fomentar l'ús de la nostra llengua potencia la cohesió social, afavorix més oportunitats i garantix el nostre futur", ha conclòs.

Les XI Jornades Internacionals de Traducció i Interpretació es desenvoluparan fins a el 11 de maig i analitzaran des del marc jurídic per a la prevenció de la glotofobia o racisme lingüístic fins a la creació de recursos per a la difusió de les llengües i identitats minoritzades en les institucions, passant per les polítiques de traducció i interpretació i la percepció social d'estes llengües i la funció i els problemes de la traducció i la interpretació en contextos oficials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento