Comunitat Valenciana

Sanitat retira de la venda 2,3 quilos de tonyina a Altea sense que s'hagen registrat intoxicacions

  • maig VALÈNCIA/ MÚRCIA, 10 (EUROPA PRESS)

Els tècnics de la Conselleria de Sanitat han retirat 2,3 quilos de tonyina a Altea (Alacant) procedent d'Almeria sospitosos de provocar intoxicació alimentària per la presència d'histamina encara que fins al moment no s'ha registrat cap episodi advers, segons han confirmat fonts sanitraias.

Com a mesura preventiva, l'Agència de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) recomana no consumir tonyina comprada fresca entre els dies 25 d'abril i 5 de maig.

La tonyina implicada en l'aparició d'estos brots va ser comercialitzada en diferents lots per l'empresa d'Almeria Garciden i va ser distribuït en les comunitats autònomes de Múrcia, València, Aragó, Andalusia, Castella i Lleó, País Basc, Madrid i Catalunya, i a nivell europeu a Alemanya, Itàlia i Portugal.

Els responsables de Salut Pública de la Junta d'Andalusia mantenen l'empresa tancada com a mesura de precaució per a la protecció de la salut dels ciutadans, i han ampliat l'alerta a tots els lots elaborats des de l'1 al 5 de maig (tots aquells identificats en els seus sis últimes xifres del lot que figura en l'etiquetatge com 170501 -implicat inicialment-; 170502; 170503; 170504 i 170505).

Estos lots els estan retirant tant l'empresa comercialitzadora, de manera voluntària, mitjançant notificació als seus clients, com les autoritats sanitàries a través de la xarxa d'alerta alimentària.

ATENCIÓ A LA DATA DE COMPRA

Sobre este tema, Aecosan recomana que aquelles persones que hagen adquirit tonyina fresca entre els dies 25 d'abril i 5 de maig es posen en contacte amb la pescateria o comerç on ho van adquirir i pregunten si correspon al producte comercialitzat per la citada empresa. En este cas, es recomana no consumir-ho.

Així mateix, els responsables sanitaris aconsellen que si passats uns minuts, i fins a tres hores, després d'haver ingerit tonyina, una persona nota algun dels següents símptomes consulten el seu metge: picor de gola, rubor i suor facial, nàusea i vòmits, cefalees i eritema cutani.

Tant les comunitats implicades com l'Administració de l'Estat mantenen activats tots els mecanismes necessaris per a garantir la seguretat dels productes posats a la disposició del consumidor.

L'aparició de la histamina està relacionada amb una mala higiene en la manipulació dels aliments i amb una mala conservació del peix, habitualment una elevada temperatura durant períodes de temps perllongat. A més, resistix els processos tèrmics propis del cuinat.

La histamina és un compost present de manera natural en l'organisme, un vasodilatador que pot ser alliberat en reaccions al·lèrgiques.

Així mateix, és un compost que pot generar-se per l'acció dels microorganismes que es troben sobre la carn d'alguns aliments, sobretot en el peix, en transformar les proteïnes del producte alimentós.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento