Comunitat Valenciana

Les Corts exigixen per unanimitat auditories en els departaments de salut amb concessió

  • El diputat del PP José Juan ha criticat la decisió "sectària, sense suport tècnic, econòmic ni assistencial" de no renovar la concessió al departament de La Ribera.
  • Daniel Geffner (Podem) diu que defenen una sanitat "pública, sense privatitzacions ni concessions" i un dret a la sanitat "blindat als interessos del mercat".
  • El socialista Ignacio Subía ha afirmat que el que intenten és que no es revertisquen les concessions, convertint-se en "els millors agents de les empreses" afectades.
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera
HOSPITAL DE LA RIBERA
Imatge d'arxiu de l'Hospital de la Ribera

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat per unanimitat este dimecres una moció del PP per a exigir a la Conselleria de Sanitat que realitze una auditoria en cada departament de salut baix règim de concessió administrativa, que haurà d'incloure tant els apartats economicofinancer com el grau de compliment de les obligacions, la qualitat de l'assistència sanitària i l'equitat en la prestació del servici.

El diputat 'popular' José Juan Zaplana ha explicat que esta moció arriba a la cambra valenciana un any, cinc mesos i tretze dies després que al novembre de 2015 s'aprovara una moció de Podem, que serveix de base per a la seua, demanant eixes auditories però no s'hagen executat.

Així, ha criticat la "total falta de respecte al treball de les Corts" per part de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, que no té "cap interés a executar les directrius que li marquen els representants dels grups". "Algú hauria de recordar-li que a nosaltres ens han triat els ciutadans i a ella l'ha triat el president", ha agregat.

Zaplana ha recordat que hi ha informes, com el de la Sindicatura de Comptes, que són "favorables" al conegut com a 'model Alzira' i, després de remarcar que "ací ningú defén cap empresa, com intenten fer creure", ha criticat la decisió "sectària, sense suport tècnic, econòmic ni assistencial" de no renovar la concessió en eixe departament.

"Si volen més controls, posen-los", ha dit, però "eixe sistema funciona i funciona bé". Per al diputat del PP abans de prendre cap decisió haurien de realitzar-se "auditories rigoroses, sense paranys" i decidir "entre tots, sense ideologia, com prestar els millors servicis".

Daniel Geffner (Podem), que havia presentat una esmena per a definir els quatre aspectes que haurien de contindre les auditories -que ha sigut acceptada- ha remarcat que més enllà del suport a esta iniciativa la seua formació defén una sanitat "pública, sense privatitzacions ni concessions" i com no està en el Consell no entra en la seua comesa la defensa de la consellera, però sí d'un dret a la sanitat que ha d'estar "blindat als interessos del mercat".

Ha qüestionat que el PP vullga erigir-se com a defensor dels treballadors del model Alzira després del "maltractament que van patir durant els governs del PP" i ha demanat "memòria i coherència" perquè "no tot val", a més de recordar que les "mossegades, frau, corrupteles, irregularitats i clientelisme" que ha generat este sistema.

Respecte a les auditories, ha destacat que els servicis sanitaris no poden abordar-se com qualsevol empresa, explicant només el cost de producció, sinó que ha d'incloure controls de qualitat i equitat: "Volem una sanitat en què no hi haja gent de primera i gent de segona".

Zaplana ha preguntat a Geffner on està Podem, perquè "diu que no està en el govern, però en l'oposició tampoc està, igual segons la fila estan en un costat o en un altre", i ha agregat: "Què està fent Podem a part de barallar-se? S'han quedat molt acomodats en la cadira". Geffner ha respost: "Estem on hem d'estar, recolzant mesures progressistes i reclamant que complisquen els compromisos".

Per la seua banda, el socialista Ignacio Subías ha assegurat que pensava que estava en 'El club de la comèdia' després d'escoltar al diputat del PP dir que "no es pot balafiar diners públics", ha assegurat que s'estan fent auditories i inspeccions en els departaments i ha retret als 'populars' que en realitat "els interessen molt poc" perquè el que intenten és que no es revertisquen les concessions, convertint-se en "els millors agents de les empreses" afectades.

"Es mantindran els servicis i els llocs de treball, no enganyen", ha asseverat el socialista, que ha assenyalat que si els models de concessió són més barats segons els informes és, entre altres qüestions, perquè deriven pacients complexos a centres públics i s'ha preguntat qui assumiria eixos "servicis menys atractius" per a les empreses si tot el sistema sanitari fóra concesional.

"No volem una sanitat barata"

Isaura Navarro (Compromís) ha lamentat que el PP presente "una moció de Podem" perquè "no té propostes pròpies" i ha preguntat "on estan les auditories" que havia d'haver fet el PP a les concessions perquè "tenien l'obligació de controlar que es feren i no ho van demanar mai".

A més, ha recalcat que el seu grup no vol "una sanitat barata per al poble valencià" i el PP està ací "per a garantir el benefici empresarial i no per a garantir la qualitat assistencial".

El diputat de Ciutadans Juan Còrdova ha assenyalat que s'ha entrat "en una roda d'hàmster" en este tema amb una reversió anunciada "per motius ideològics, sense suport tècnic", quan "l'important és oferir millors servicis al ciutadà".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento