Comunitat Valenciana

Els treballs d'exhumació en les fosses de Paterna se salden amb la localització de dos represaliats

  • Els impulsors de l'excavació esperaven trobar una vintena de persones que es calculava que van ser afusellats el 25 i el 27 d'octubre de 1939.
  • Segons l'empresa ArqueoAntro, que analitzarà les restes, esta fossa hauria sigut reutilitzada, ja que han aparegut restes de tres xiquets i d'una dona.
  • Rosa Pérez ha subratllat que és "molt habitual" que ocórreguen coses com esta i no es trobe als afusellats, perquè el règim "no deixava moltes proves".
Miguel Mezquida explica les troballes en la fossa 82 del cementeri de Paterna
Miguel Mezquida explica les troballes en la fossa 82 del cementeri de Paterna
DIPUTACIÓN DE VALENCIA
Miguel Mezquida explica les troballes en la fossa 82 del cementeri de Paterna

Els treballs d'exhumació de les restes mortals de les fosses 81 i 82 en el cementeri municipal de Paterna (València), que van arrancar el 18 d'abril, han permés localitzar les restes parcials de dos possibles represaliats pel règim franquista, encara que els impulsors de l'excavació esperaven trobar una vintena de persones que es calculava jeien en este punt del cementeri i que van ser afusellats el 25 i el 27 d'octubre de 1939.

Així ho ha assenyalat l'arqueòleg responsable d'ArqueoAntro, Miguel Mezquida, que ha explicat que no han trobat el que pensaven perquè creien que podia haver-hi una fossa amb fins el 20 represaliats, d'acord amb els testimonis aportats, però han trobat dues fosses individuals amb restes parcials de dos represaliats, un d'entre 60 i 70 anys i un altre d'uns 50. A més, esta fossa hauria sigut reutilitzada i han aparegut restes de tres xiquets i d'una dona.

Una vegada tancada ja la fossa, els treballs se centren en l'estudi de les restes òssies. Segons diverses fonts documentals, en eixa fossa hauria enterrats dos cossos de dos veïns de Benifaió i l'Alcúdia, les famílies dels quals no estaven en l'Agrupació de Familiars de Víctimes de la Fossa 82 del Cementeri Municipal de Paterna, que va promoure l'exhumació -que compta amb una subvenció de 58.000 euros de la Diputació de València- amb el suport del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

En una roda de premsa al costat de la diputada Rosa Pérez, l'arqueòleg ha explicat que s'ha contactat amb les famílies a través del consistori i s'ha esbrinat que estes s'haurien portat fa dècades part dels cossos dels seus difunts. No obstant açò, fins que no concloga la prova d'ADN no es pot confirmar la identitat de les restes, que compten amb signes de mort violenta.

Mezquida ha assegurat que seguiran endavant fins a trobar els 20 afusellats, gastant "fins a l'última de les possibilitats", i treballaran en el mapatge de les fosses del cementeri per a tractar de dilucidar quines podrien correspondre a represaliats, perquè "el règim franquista es va encarregar molt bé de desdibuixar les pistes", amb accions que hui en dia podrien fins i tot qualificar-se com a ocultació de proves.

Així, ja han sol·licitat els permisos per a l'ocupació temporal i exhumació en la fossa 92 B, situada entre les fosses 91 i 92, i mentre arriba eixa autorització es treballarà en la fossa 113 a partir del pròxim 22 de maig. Si els tràmits segueixen el mateix curs que en el cas de la fossa 82, calcula que en tres mesos podria començar a excavar-se en la 92B. No obstant açò, ha indicat que podria donar-se el cas fins i tot que els represaliats no estiguen si més no enterrats dins del cementeri.

Rosa Pérez ha subratllat que és "molt habitual" que ocórreguen coses com esta i no es trobe als afusellats, perquè el règim "no deixava moltes proves", però ha incidit que "no cal defallir" perquè l'objectiu és recuperar els cossos i amb "un pas derrere d'un altre ho aconseguirem".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento