Comunitat Valenciana

Compromís proposa una barrera del 3%, circumscripció única i vot des dels 16 anys en la Llei electoral valenciana

  • El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha avançat el posicionament del seu grup respecte a la reforma del sistema electoral valencià, que es troba en la seua fase final en comissió, amb propostes com la rebaixa de la barrera del 5 al 3%, llestes cremallera desbloquejades, circumscripció única i ampliar el dret a vot a les persones majors de 16 anys.

En un comunicat, Ferri ha explicat que s'ha afrontat la reforma "amb la màxima participació i debat possible, comptant amb experts, societat civil, grups parlamentaris i, fins i tot, formacions polítiques sense representació parlamentària" i una vegada acabat el procés de compareixences ja té clara la seua postura sobre este tema.

"Considerem imprescindible l'eliminació de la barrera del 5% dels vots emesos que contempla l'actual Llei Electoral Valenciana, ja que constituïx el principal element distorsionador del nostre sistema electoral. La nostra postura és que la reforma del sistema electoral contemple l'establiment d'una barrera electoral del 3%", ha explicat.

També proposa la introducció de les llestes cremallera, a través de les quals se succeïsquen de forma alterna dones i homes en cada candidatura, "una mesura clau per a aconseguir la igualtat efectiva de dones i hòmens".

Així mateix es planteja que les llestes siguen desbloquejades per a l'elector que vullga mostrar la seua preferència per un nombre limitat de candidats d'una mateixa candidatura. Segons Ferri, "la configuració d'este sistema de llistes desbloquejades pot fer-se compatible tant amb les llestes cremallera com amb l'existència del cap de llista determinada per les formacions que seria inamovible".

"Igualment advoquem per la introducció de mesures que incentiven la celebració de primàries sota uns paràmetres homologats per la Generalitat i en les quals es prevaler aquells processos on s'aconseguisca la totalitat de la llista i es permeta la participació de la ciutadania", ha indicat.

Compromís defèn l'existència d'una circumscripció única a l'efecte de traducció dels vots en representació dels diferents partits que es complemente amb l'existència de subdistritos, en la línia del model dels Països Baixos. Estos facilitarien tant l'expressió del vot preferencial com l'equilibri territorial de les candidatures.

"Sent conscients que esta modificació hauria d'implementar-se mitjançant la reforma de l'article 24 de l'Estatut d'Autonomia, proposem que, amb caràcter previ i de forma immediata es realitze una modificació en el sistema d'assignació dels escons per cada circumscripció que, complint les previsions estatutàries, distribuïsca els escons de manera proporcional d'acord amb la població i garantisca la màxima igualtat en el vot dels ciutadans més enllà de la circumscripció on residisquen", ha precisat Ferri.

A més, la coalició defèn la modificació de la fórmula electoral substituint la fórmula D'Hondt per la fórmula Hare o Sainte-Laguë, amb resultats més proporcionals, mesures per a facilitar la participació dels valencians en l'exterior en les eleccions amb l'ampliació del termini dels escrutinis, o l'enviament postal centralitzat de paperetes i publicitat electoral, l'establiment d'un debat electoral en horari de màxima audiència en la primera cadena dels mitjans de comunicació de titularitat pública i ampliar el dret a participar de les eleccions tant a les persones migrants residents com a les persones majors de 16 anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento