Comunitat Valenciana

Nadal avança que Castor no reobrirà i es desmantellarà "quan es puga" garantir la seguretat

  • MADRID, 3 (EUROPA PRESS)
Castor
Castor
COMPROMÍS
Castor

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal ha assenyalat que l'emmagatzematge de gas de Castor no es reobrirà i que el seu desmantellament es produiria després de l'elaboració de "molts estudis" que permeten al seu departament tindre "les garanties" que esta decisió "no va a suposar cap problema".

"Quan es puga fer es farà", ha sigut la resposta de Nadal a la pregunta dels periodistes sobre el desmantellament del projecte Castor. En les seues declaracions, en el Congrés dels Diputats, el ministre també ha avançat alguns de les dades que es desprenen de l'informe encarregat a l'Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) i a la Universitat de Harvard, i que s'ha presentat este dimecres.

Segons ha explicat, este estudi relaciona la injecció de gas realitzada en la zona amb l'aparició de terratrèmols i reconeix que la decisió del Govern d'aturar l'activitat de la plataforma va ser la correcta. Actualment, segons diuen els experts, la situació és estable.

AFECTADA LA FALLA D'AMPOSTA

Aprofitant esta estabilitat, Indústria encarregarà nous informes per a determinar el futur de Castor, segons ha explicat Nadal. I és que, igual que existix un risc per a la zona amb la injecció de gas, també existix a l'hora de desmantellar el projecte. "És com si unflem un globus que ha tocat uns fonaments, si després es desunfla, que és el que ocorreria amb el desmantellament, també podria moure els fonaments, així que caldria fer-ho amb prudència i seguretat", ha explicat.

Una altra de les novetats que apareixen en l'informe del MIT és que la falla que es pensava afectada fins ara, la de Castor, no és la que ha ocasionat els problemes, sinó una altra que està molt propera: la falla d'Amposta. Per este motiu, l'Executiu també "haurà de fer estudis de tot tipus, tècnics i geològics, per a veure com es fa amb el futur amb esta instal·lació" que, per a Nadal, "està clar que no pot tornar a funcionar".

Finalment, Nadal apunta que des del MIT s'ha reconegut la bona tasca dels tècnics de l'Executiu, tant abans com després de l'engegada de la plataforma encara que assenyalen que estes instal·lacions tan complexes requerixen un estadi de desenvolupament tecnològic superior al que és obligatori actualment. Per açò criden a incloure un treball com el qual ells realitzen a partir d'ara.

Concretament, ha explicat que este centre té "la millor tècnica que existix a nivell mundial" perquè unixen tres tipus simultàniament: la tècnica dels sismòlegs, la dels geòlegs i les dels enginyers. "Per açò quan el Govern va voler en el seu moment esbrinar una sèrie de preguntes sobre la plataforma Castor va triar este lloc, perquè se sabia que tenien les tècniques més avançades a nivell mundial", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento