Comunitat Valenciana

Arranca el juí d'Emarsa amb 24 acusats en la banqueta i després de set anys d'investigacions

  • El juí per la peça principal del cas Emarsa, relatiu a un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València), ha arrancat este dimecres en la secció primera de l'Audiència amb 24 acusats en la banqueta i després de set anys d'investigacions.
Juí Emarsa
Juí Emarsa
EUROPA PRESS
Juí Emarsa

La vista ha començat sobre les 10.00 hores amb qüestions prèvies. Finalment esta peça es dirigix contra 24 persones després de deixar el tribunal fóra del procediment un empresari de llots, José Luis Sena, que serà jutjat en una altra causa independent quan se li designe un advocat del torn d'ofici, després que el seu presentara una renúncia per baixa mèdica.

El juí arranca després de dos ajornaments. El primer, fa ja més d'un any i mig, va tindre lloc després de reclamar-ho algunes defenses sobre la base de que feia tres mesos que s'havia detingut l'escapolit Jorge Ignacio Roca i s'estava en espera que fóra extraditat a Espanya. Llavors el cas va tornar al jutjat, es van practicar noves diligències i es va assenyalar nova data de juí per al 13 de març de 2017.

Durant eixe temps, alguns acusats van canviar de lletrat a causa de renúncies o alguna incapacitat, i precisament este motiu va ser l'al·legat per les defenses per a tornar a demanar la suspensió de la vista en el mes de març. El tribunal va tornar a acceptar un ajornament i va fixar nova data de juí per al dia 2 de maig.

Entre els acusats, a més de Roca, es troben l'exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo; i els que van ser càrrecs de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d'Explotacions).

Així mateix, estaran en el banc dels acusats l'exgerent de la depuradora, Esteban Cuesta; Enrique Arnal, exdirector financer d'Emarsa; Adolfo Polo, cap de l'àrea mediambiental; Sebastián García Martínez 'Chanín', exinformàtic de l'entitat; Enrique Arnal Llorens, exdirector economicofinancer; Santos Peral, cap de comptabilitat i que tenia responsabilitat polítiques en el PP de València i Ignacio Martínez Maiques, cap de compres i igualment membre del PP.

Al costat d'ells figuren els empresaris Enrique Sena i Vicente Ros Bartual, relacionats amb Notec; María Paz García Martínez, germana de 'Chanín'; l'administradora del Grup Mas, Eva Marsal Gil; Juan Manuel García, administrador d'Arrima Centre d'Estudis; Juan Carlos Gimeno, que va ser encarregat de gestió ambiental de la planta i posteriorment administrador d'Area Este i CRM Adecua i Vicente Tomás Benlloch, administrador de Viajes Benimàmet.

Altres acusats són Ana María Ríos Solaz, periodista contractada per Emarsa; Leonor Moreno, advocada de l'entitat; Luis Antonio Botella, advocat i primer tinent alcalde de Montcada; Rafael Quiles, assessor del grup d'empreses de 'Chanín'; Daniel Calzada de la mercantil Llar Calzada i a José Ramón Cuesta, germà de l'exgerent.

El procediment va saltar a la llum en 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d'almenys 16 milions d'euros, a més de contractes no justificats per valor d'uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento