Comunitat Valenciana

El Photon reflexiona sobre els que no poden fugir de la guerra i ix al carrer en bus i metro

  • El certamen oferirà fins al dissabte 6 de maig diverses exhibicions, conferències i projeccions gratuïtes en el Centre Cultural La Nau i el OCCC.
  • Enguany s'endinsa en la realitat quotidiana d'aquelles persones que no tenen diners ni mitjans per a fugir de la guerra.
  • Durant la setmana hi haurà exposicions, conferències i visionats per a conéixer el treball d'alguns dels millors professionals del sector d'Europa.
Una de les instantànies en el VII Photon Festival
Una de les instantànies en el VII Photon Festival
EUROPA PRESS
Una de les instantànies en el VII Photon Festival

La VII edició del Photon Festival arranca este dimarts amb la mirada posada en aquelles persones que no poden fugir de la guerra i continuen vivint en països en conflicte, i amb l'objectiu d'acostar-se a nous públics i "traure el fotoperiodisme al carrer". Ho farà a través d'una exposició en les marquesines dels autobusos de l'EMT -en homenatge al fotògraf valencià Joaquín Collado-, una altra en la xarxa de Metrovalencia, titulada 'Home', i fins i tot donant la possibilitat que experts internacionals visionen de forma gratuïta els treballs fotogràfics de 27 ciutadans.

El certamen, que busca convertir la ciutat de València en una de les capitals del fotoperiodisme, oferirà fins al dissabte 6 de maig diverses exhibicions, conferències i projeccions gratuïtes en el Centre Cultural La Nau, seu oficial del certamen, encara que enguany s'obri també a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC).

Així ho ha anunciat la directora del Photon Festival, Tania Castro, en roda de premsa al costat del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño; el gerent de l'EMT València, Josep Enric García Alemany; el president de la Fundació la Canyada Blanch, Juan López-Blat; i el guanyador la Beca PhotOn 2016, Raúl Moreno, protagonista del primer número de la col·lecció editorial 'PhotOn Festival Joves Talents', amb el seu treball 'Chernobyl'.

Si en la passada edició, Photon Festival posava l'accent en la situació dels refugiats i la migració en el Mediterrani, ara s'endinsa en la realitat quotidiana d'aquelles persones que no tenen diners ni mitjans per a fugir de la guerra i continuen vivint en països europeus en conflicte, "gent oblidada que viu dia a dia amb l'horror d'una violència salvatge".

Com són les seues vides i com ha canviat el seu entorn seran objecte de la mostra 'Els que es queden' i de les conferències de la fotògrafa espanyola Natalia Sancha i el fotògraf libanés Joseph Eid, -autor de la imatge de l'home sirià escoltant el gramòfon que ha donat la volta al món per la seua cruesa-.

La programació, que arranca este dimarts, comptarà amb projeccions en La Nau, on al llarg de la setmana es podran veure els multimèdia fotogràfics guanyadors dels premis Lens, dels guanyadors dels Magnum Photography Awards de la prestigiosa agència Magnum, els dels finalistes de la beca PhotOn 2017, o el treball 'Nexes, Noves mirades en la fotografia documental europea', un projecte de l'European Network of Master Studies in Photography en el qual col·laboren estudiants de màsters europeus de fotografia, i els de tots els professionals que han passat pel festival.

El cicle de conferències comptarà amb professionals com Clement Bernad; Juan Manuel Castro Prieto, Premi Nacional de Fotografia, el treball de la qual 'Etiòpia' està exposat en l'OCCC; Nuria López que explicarà el seu treball sobre la transsexualitat a Cuba; Santi Palaus, Premi Nacional de Fotoperiodisme 2016 i segon Premi World Press Photo 2017 General News singles per la seua cobertura de la crisi migratòria en el Mediterrani; o Javier Arcenillas, guanyador del premi a fotògrafs espanyols en col·laboració amb el Festival della Fotografia Etica (Itàlia), que parlarà del seu treball sobre la violència a Hondures, exposat en La Nau.

A més, els assistents podran veure els treballs multimèdia de tres festivals europeus fotografia: Photo Romania (Romania), Guernsey Photography Festival (Illes Guernsey, el Regne Unit) i Photometria Festival (Grècia), tots ells membres de la xarxa Photo European Network de la qual PhotOn és soci i membre fundador.

Precisament, seran els directors d'estos tres festivals, els que en el matí del dissabte 6 realitzaran, gratuïtament, un visionat dels portfolis de fins a 27 ciutadans, que han sigut seleccionats després d'inscriure's en l'activitat, i que tindran l'oportunitat de comptar amb l'opinió i l'assessorament d'estos professionals sobre el seu treball.

"Esta és la gran aportació d'enguany", ha subratllat Tania Castro, qui ha destacat que es tracta de visionats oberts a tota la gent. "A voltes pareix que açò està tancat als professionals" però Photon ha obert la possibilitat a qualsevol ciutadà. És més, "en altres llocs estos visionats són de pagament", però ací seran gratuïts, ha puntualitzat.

En esta edició, PhotOn Festival s'acosta més la ciutadania i busca atraure a nous perfils entre el seu públic amb propostes urbanes. D'una banda, es realitzarà un homenatge al fotògraf valencià Joaquín Collado i les seues instantànies sobre la València dels 70 es podran veure en 20 marquesines de l'EMT del centre de la ciutat i de la zona universitària de Blasco Ibáñez.

Amb la mateixa filosofia, la xarxa de Metrovalencia mostrarà el treball del col·lectiu 'Home', imatges de gran format seleccionades en el Photometria Festival de Ioaanina (Grècia), en el qual 25 fotògrafs reflexionen sobre el concepte de casa.

Així mateix, ha destacat Castro, esta edició compta amb un nou premi, dotat amb 3.000 euros, per a aquell ciutadà que millor haja plasmat els esdeveniments a la Comunitat en 2016. El guanyador es coneixerà el 6 de maig, juntament amb la resta de guardonats amb la beca Photon.

"Cada vegada més precari"

Pel que fa a la situació de la professió, la directora del Photon Festival ha assenyalat que "el fotoperiodisme segueix en crisi, no ha canviat res i cada vegada és molt més precari ser fotoperiodista", ha lamentat.

La setena edició del festival es duu a terme gràcies al patrocini de la Fundació la Canyada Blanch. En 2017, la Beca PhotOn Festival compta amb el patrocini de l'Ajuntament de València, Andersen Tax&Legal Spain, La impremta CG, Quinua Real i One Shot Hotels i com a col·laboradors i mediapartners del festival EMT i Metrovalencia. Cervesa Turia és la cervesa oficial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento