Comunitat Valenciana

València aconsegueix incorporar al mercat laboral a 30 dones que exercien la prostitució

  • Un programa municipal va atendre a 89 dones víctimes de l'exclusió social durant un any.
  • Va fomentar 58 contractacions i va oferir formació i orientació a les usuàries.
  • La Regidoria d'Igualtat pretén coordinar els tres plans existents en l'atenció a aquest col·lectiu per a donar-los més coherència.
Imagen de archivo de dos prostitutas.
Imagen de archivo de dos prostitutas.
ARCHIVO
Imagen de archivo de dos prostitutas.

Trenta incorporacions al mercat laboral a través de 58 contractacions a 89 dones en situació de vulnerabilitat social que procedeixen de la prostitució. Aquest és el balanç del Programa d'Inserció Sociolaboral per a dones en situació d'exclusió social de l'Ajuntament de València, que es va desenvolupar entre novembre de 2015 i el mateix mes de 2016.

El pla, subvencionat per la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i gestionat per València Activa (la fundació del pacte per l'ocupació de la ciutat), té com a objectiu inserir a les participants en el mercat laboral i, en cas de no aconseguir-ho, oferir-los tant la formació com l'orientació laboral necessàries per a millorar les seues habilitats i, per tant, possibilitats de trobar una ocupació. Les actuacions inclouen itineraris personalitzats, tant en la part formativa i d'orientació com en el seguiment de la contractació quan aquesta es produeix per a valorar tant la satisfacció de la persona com de l'empresa.

En l'edició del passat any van participar dones en situació irregular amb l'objectiu d'oferir-los habilitats i capacitació que els permeta regularitzar la seua estada a Espanya a través de la inserció laboral.

En l'apartat de la formació destaquen cursos de neteja en grans superfícies, de cambrera de pisos, d'higiene en manipulació d'aliments, de cuina, costura i confecció i en maneig del correu electrònic. Respecte al perfil de les dones beneficiàries, la majoria tenien entre 31 i 40 anys i tenien estudis primaris o secundaris. Quant a les nacionalitats, 45 eren nigerianes, 12 romaneses, 11 espanyoles i la resta de països llatinoamericans.

Quant a la concreció en el plànol laboral, les conclusions del programa destaquen que les contractacions "són molt majors que les insercions", 58 enfront de 30, cosa que s'explica perquè les primeres "fan referència al nombre de contractes i les segones a les persones que han accedit a una ocupació". Una persona pot haver tingut diversos contractes, sobretot si es té en compte que 40 dels 58 contractes van tenir una durada inferior a tres mesos, segons consta en l'expedient.

Les intencions de la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Isabel Lozano passen, segons fonts d'aquest departament, per coordinar els tres convenis que actualment permeten atendre al col·lectiu de dones que exerceixen la prostitució en els carrers per a donar a tota aquesta política "més coherència" i que no estiga disgregada en diferents iniciatives. Els convenis en vigor són els de Jere-Jere (amb Càrites), l'esmentat amb València Activa i el Bus Solidari, que gestiona Metges del Món.

Aquest últim se centra a millorar les condicions sociosanitàries de les dones prostitutes en situació de vulnerabilitat social, facilitant-los coneixements sobre salut sexual i reproductiva, amb especial atenció a la prevenció de malalties de transmissió sexual, entre elles el VIH. En 2016 va atendre a 186 persones en diverses zones de la ciutat, com Natzaret-Pinedo, la Ciutat de les Ciències, el Mercat Central i el Bulevard Sud. Va realitzar 228 intervencions sanitàries (amb el repartiment de 31.135 preservatius) i 178 educatives.

Contactes amb empreses

Una de les potes sobre les quals s'assenta aquesta iniciativa és la intermediació empresarial. En el transcurs del programa, els professionals van contactar amb 92 empreses i van gestionar 237 ofertes d'ocupació, a les quals van derivar a 63 dones participants en el programa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento