Comunitat Valenciana

Puig destaca la passió de Josep Lluís Doménech per la cultura i la seua "gran vocació de defensa" de la valenciana

  • El president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha destacat este divendres la passió del mort Josep Lluís Doménech per "tots els temes culturals, no solament per l'escriptura", així com la seua "gran vocació de defensa de la cultura valenciana".
Puig en l'homenatge a Josep Lluís Doménech en UGT-PV
Puig en l'homenatge a Josep Lluís Doménech en UGT-PV
UGT-PV
Puig en l'homenatge a Josep Lluís Doménech en UGT-PV

El responsable autonòmic s'ha pronunciat d'esta manera abans de participar en l'acte d'homenatge celebrat esta jornada a València, en la seu del sindicat UGT-PV a este intel·lectual, membre del Consell de Cultura d'UGT-PV.

"Vaig tindre la sort de conéixer Doménech durant molts anys. Era una persona vital, absolutament enamorada del seu país, de la seua gent, de la seua llengua. Era una persona absolutament apassionada de tots els temes culturals, no solament de l'escriptura. Va ser una persona amb una gran vocació de defensa de la cultura valenciana", ha indicat Puig.

El cap del Consell ha afirmat que per a ell ha sigut una "alegria" poder compartir amb la família de Josep Lluís Doménech i amb el seu sindicat "l'homenatge" i el "reconeixement" fet este divendres.

Al seu torn, ha definit l'homenatjat com "un valencià de poble que estimava el seu territori" que no era "res partidista" perquè tenia "una mirada oberta i integradora". Puig ha considerat que persones com Doménech fan "molta falta" en l'actualitat i ha lamentat que "hui ja no estiga amb nosaltres".

A l'homenatge han assistit també el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, al costat d'altres representants del món de la cultura i la política valenciana i familiars de l'intel·lectual, a qui s'ha concedit el premi Primer de Maig d'UGT PV.

L'acte ha començat amb unes paraules de benvinguda i de record a l'autor per part de Lola Cayuela, membre del Consell de Cultura d'UGT-PV i secretària de Cultura de la FESP UGT-PV. Després d'ella, ha intervingut la periodista i escriptora, Rosa Solbes, que ha donat pas a la presentació de la jornada i a la lectura d'alguns dels escrits de Josep Lluís Doménech, segons ha informat el sindicat.

Els textos de l'escriptor han sigut llegits per Jesús Huguet, lingüista i membre del Consell Valencià de Cultura; Carmen Agulló, escriptora i professora d'Història de l'Educació de la Universitat de València; Paco Benedito, professor i membre de l'Associació Obre o Trobes, Carles i Pilar Doménech, fills de Josep Lluís.

Pilar Doménech, que ha llegit alguns poemes inèdits de l'autor, ha agraït a UGT i a tots els presents l'acte en memòria del seu pare. Per la seua banda, Carles ha recordat la memòria del seu progenitor a través d'un recorregut per les coses que l'intel·lectual considerava importants: "la seua família, els seus amics, la seua terra, la seua llengua i altres valors universals com la llibertat i la solidaritat per les quals treballava".

El president de la Generalitat ha tancat les lectures, després de les quals s'ha entregat a la família de Doménech la distinció atorgada pel sindicat. L'acte d'homenatge ha conclòs amb l'actuació de Vicent Torrent i Empar Torres (Al Tal).

DIA INTERNACIONAL DE LA SALUT

Abans de celebrar-se el reconeixement a Josep Lluís Doménech, alguns assistents a l'acte, entre ells el cap del Consell, han participat en la lectura d'un manifest a les portes de la seu d'UGT-PV coincidint amb el 28 d'abril, Dia Internacional de la Salut i Seguretat en el Treball. La lectura l'han presidit també el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, i la secretària de Salut Laboral, Marisa Baena.

Per mitjà d'este text, titulat 'La discriminació ens danya a totes les persones', el sindicat ha destacat que "la discriminació i la precarietat en el treball posen en perill la salut i la seguretat de totes les persones treballadores", així com que "l'increment de la precarietat té el seu origen en la debilitació de la negociació col·lectiva i en la pèrdua de drets".

Igualment, UGT-PV ha ressaltat que la sinistralitat laboral a Espanya i a la Comunitat Valenciana "no ha deixat d'incrementar-se des de l'aprovació de la reforma laboral" i que "les dones té major probabilitat de patir una emmalaltida laboral". El sindicat s'ha reafirmat "en la idea que per a millorar la prevenció de riscos i reduir els danys a la salut produïts pel treball és necessari acabar amb la desigualtat i la precarietat existents".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento