Comunitat Valenciana

Ribó defèn davant la FAO el paper de l'Horta per a València i advoca per fomentar la producció ecològica

  • L'alcalde de València, Joan Ribó, ha advocat este dimarts davant l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació Agricultura, la FAO, per que els habitants de la capital del Turia consumen els aliments que es produïxen a l'Horta de la ciutat i també ha apostat per "treballar els temes d'alimentació des d'una producció ecològica, de proximitat i sostenible, de manera que tota la producció, distribució i comercialització d'aliments no genere gran desaprofitaments ni augmente l'emissió de gasos d'efecte hivernacle".

El primer edil ha pronunciat estes paraules este dimarts al matí, davant la FAO, on ha presentat la Capitalitat Mundial de l'Alimentació que València ostenta en 2017. En el seu discurs com a ponent en l'esdeveniment 'Sistemes Alimentaris sostenibles en la Nova Agenda Urbana (NUA)', Ribó ha assegurat que la situació de l'alimentació en el món "es pot resumir en dues xifres: 800 milions de persones que passen fam i prop de 2.000 milions de persones que té problemes d'obesitat i patixen malalties relacionades amb eixa obesitat".

Ribó s'ha dirigit en l'auditori de FAO en este acte en el qual també han intervingut Kostas Stamoulis, director general del departament de Desenvolupament Econòmic i Social de FAO; H.I. Hinrich Thölken, ambaixador d'Alemanya davant la FAO, Joseph Ng'ethic, ministre d'Agricultura de Kenya i Roi Chiti, representant d'ONU-Habitat.

En este sentit, ha afirmat que "no és una situació de manca d'aliments, sinó de roïna distribució, que no es realitza de forma equitativa". Així, ha recordat el compromís de les més de cent ciutats -entre elles València- que van subscriure el Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, de "desenvolupar en les ciutats de tot el món sistemes alimentaris que siguen sostenibles, inclusius, resilientes, assegurances i diversificats, per a assegurar menjar sa i accessible a tots, reduir els desaprofitaments d'aliments, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes del canvi climàtic".

L'alcalde ha dit que "les ciutats del món cada vegada som més determinants en tots els processos". "Dins de pocs anys, les dos terceres parts dels ciutadans van a viure en grans ciutats, i per tant el com gestionem l'alimentació en les grans ciutats va a ser determinant", ha manifestat.

"És imprescindible posar-se a pensar en clau d'una alimentació adequada gestionada i no deixar-la en mans dels mercats globals. L'alimentació és massa important per a deixar-la en mans dels mercats globals", ha afirmat Ribó.

CREIXEMENT DE LA POBLACIÓ URBANA

Davant el repte de creixement de la població urbana, que ja suposa el 54% de la població mundial, i que es preveu que en 2050 este percentatge aconseguisca el 66%, l'alcalde s'ha referit a "la necessitat imperiosa i urgent" de "buscar solucions per a alimentar de forma adequada a esta majoria de la població mundial".

En este sentit, ha recordat els arguments que "avalen la intensificació de l'agricultura urbana i periurbana com una font d'alimentació que pot oferir tot un ventall d'avantatges per a la salut i les relacions humanes en les ciutats".

En un esdeveniment on es destaquen "compromisos i esforços per a aconseguir sistemes alimentaris sostenibles en les ciutats", el primer edil s'ha referit a València com "una ciutat situada en un enclavament privilegiat per a la producció d'aliments, amb una horta periurbana que és una de les majors i més productives del món, encara que en els últims 50 anys ha patit un fort procés de degradació i pèrdua de superfície com a conseqüència del creixement incontrolat de la ciutat i l'abandó progressiu de cultius".

FRENAR LA DEGRADACIÓ DE L'HORTA

Ribó ha defès a Roma que des de l'arribada del nou Govern municipal, "l'Ajuntament de València es troba immers en un procés de canvi de les seues polítiques agràries i alimentàries respecte a la seua horta periurbana, amb l'objectiu de posar fi al procés de destrucció i degradació mitjançant noves polítiques basades en la producció sostenible d'aliments, majoritàriament de caràcter ecològic, i en la seua posterior distribució i comercialització en la ciutat mitjançant mecanismes de mercats locals, quilòmetre zero, mercats de productors, producció ecològica, etc."

"València proposa una cosa que ha fet sempre al llarg de la seua història: menjar fonamentalment el que es produïx en tota l'horta periurbana que té; treballar els temes d'alimentació des d'una producció ecològica, de proximitat i sostenible, de manera que tota la producció, distribució i comercialització d'aliments no genere gran desaprofitaments ni augmente l'emissió de gasos d'efecte hivernacle", ha assenyalat Ribó.

"València compta amb una important experiència de mercat directe de productors de verdures procedents de l'horta, denominada 'tira d'explicar', que aporta un percentatge significatiu de les verdures venudes diàriament en el mercat de proveïments municipal i que pot servir de base per a la seua ampliació i diversificació en la ciutat", ha explicat.

Ha destacat Ribó que "València està avançant pel camí d'una política alimentària que garantisca simultàniament la salut i la qualitat a més, evidentment, d'eradicar la pobresa de la nostra ciutat". "Per a açò estem desenvolupant les grans possibilitats que té l'agricultura periurbana en disposar d'horta als voltants de la nostra ciutat a més de gran quantitat de solars buits que en el passat van ser horta", ha agregat.

VALÈNCIA, CAPITAL MUNDIAL DE L'ALIMENTACIÓ

Ribó ha ressaltat que l'elecció de València com a Capital Mundial de l'Alimentació era "una gran oportunitat" que el Govern de la ciutat assumia "amb l'objectiu d'impulsar la millora dels hàbits alimentaris en les ciutats cap a una alimentació saludable, sostenible i ecològica".

Ribó també ha convidat "els alcaldes de les ciutats dels seus països" a la trobada d'alcaldes que tindrà lloc els pròxims 20 i 21 d'octubre a València, amb la finalitat de "rememorar l'esperit del Pacte de les Ciutats de Milà i avançar en el seu desenvolupament i consolidació en totes les grans ciutats del món per a aconseguir una alimentació més saludable, inclusiva i sostenible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento