Comunitat Valenciana

El Palau celebra el seu 30 aniversari i s'atrevix amb la 'Simfonia dels Mil' que no programava des de 1990

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Palau de la Música de València
Palau de la Música de València
EVA RIPOLL/AYUNTAMIENTO DE VALENCIA
Palau de la Música de València

El Palau de la Música de València complix 30 anys d'existència i, per a celebrar-ho, oferirà divendres que ve, 28 d'abril, la Simfonia número 8 de Gustav Mahler, coneguda com 'dels Mil' per la gran quantitat d'intèrprets per als quals va ser concebuda pel compositor. Es tracta d'una obra "molt complexa i costosa" que fa que es programe molt poc. De fet, l'auditori valencià no ho feia des de 1990.

Així ho han posat en relleu la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau, Glòria Tello, i el director de l'entitat cultural, Vicent Ros, que han presentat en roda de premsa el programa commemoratiu del trentè aniversari.

En el programa destaca la cita del divendres 28, quan l'Orquestra de València (OV) baix la direcció de Yaron Traub, interpretarà la Simfonia núm. 8 'dels Mil'. En esta ocasió, quasi 500 persones estaran sobre l'escenari, amb el Cor de la Generalitat, el Philharmonia Chorus, l'Escolania de Nostra Senyora dels Desemparats, l'Orfeó Valencià i un elenc solista format per les sopranos Ricarda Merbeth, Julia Novikova i Ofelia Sala, la mezzosoprano Theresa Kronthaler, el tenor Nikolái Schukoff, el baríton José Antonio López, el baix Alfredo García i la mezzosoprano María Luisa Corbacho. El recital es repetirà el dissabte.

Vicent Ros ha subratllat l'oportunitat que suposa este concert, ja que, "hui dia, conforme estan els pressupostos per a la cultura, no hi ha pràcticament un auditori que la programes perquè no té sentit" si no es fa amb un amplíssim grup de cantants. Ha recordat que en 2010 el Palau va fer el cicle complet de Mahler a excepció d'esta peça, que és, ha incidit, "molt cara de muntar i amb unes característiques tècniques molt específiques".

Però l'agenda especial per a este 30 aniversari del Palau arranca esta vesprada. Començarà amb tres concerts de l'Orquestra de València titulats '30 anys del Palau a la ciutat' i on el públic podrà veure a seccions de l'agrupació en llocs emblemàtics de la ciutat. Este recorregut començarà a les 18.00 hores en la Plaça del Patriarca amb la secció de corda, continuarà a les 19.00 hores en la Plaça Lope de Vega amb vent-fusta i culminarà a les 20.00 hores en la Plaça de la Verge amb la secció de metalls.

JORNADA DE PORTES OBERTES

El dia gran de la celebració serà el 25 d'abril, quan es complix el 30 aniversari. Hi haurà una Jornada de Portes Obertes, de 10.00 a 14.00 hores i a la vesprada, un concert commemoratiu de la Banda Municipal de València que, baix la direcció de Fernando Bonete, interpretarà obres de Salvador Giner, Manuel Palau i Falla, entre uns altres.

A més, en este concert s'atorgarà a la Banda Municipal amb l'alta distinció i una escultura del ceramista Enric Mestre. Glòria Tello ha recalcat que, malgrat ser una formació tan vinculada al Palau, esta banda centenària i "tan estimada" mai havia rebut cap distinció de l'auditori.

L'edil també ha destacat el reconeixement que es tributarà a l'exalcalde de València Ricard Pérez Casado per la dedicació i gestió per a impulsar la construcció de l'edifici, i situar-lo dins dels circuits musicals internacionals. La cerimònia protocol·lària serà conduïda per l'actor Juanjo Prats.

Dins del programa d'actes, el dia 28 al matí el Palau acollirà una jornada tècnica d'àmbit nacional, en la qual s'abordarà el monogràfic 'Mesures d'emergència i prevenció de riscos en edificis públics: una assignatura pendent'.

Tant Tello com Ros han subratllat que el Palau de la Música de València arriba a les seues tres dècades d'història "més obert que mai" a la ciutadania i han apuntat que seguix treballant en esta direcció. La regidora presidenta ha posat com a exemple el projecte perquè la Sala d'Exposicions albergue una mostra permanent, que veurà la llum previsiblement a la fi d'enguany, i cap a les mateixes dates la celebració d'un Congrés Internacional de Música.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento