Comunitat Valenciana

Un 12% de pacients valencians confessa que alguna vegada ha mentit o ocultat informació al seu metge

  • Un 12% dels pacients valencians confessa que alguna vegada ha mentit o ocultat informació al seu metge, segons l'estudi 'Els espanyols i la medicina 2.0' elaborat per Doctoralia amb motiu del Dia de l'Honestedat, que se celebrarà el 30 d'abril.
Metge atén un pacient amb psoriasi
Metge atén un pacient amb psoriasi
MATTIAS PETTERSSON
Metge atén un pacient amb psoriasi

L'edat és un factor clau a l'hora de ser honests o no amb l'especialista de la salut, tal com demostra l'estudi. A la Comunitat Valenciana, la població més mentidera és la més jove, concretament, de 18 a 24 anys (33%).

La tònica nacional és que a més jove, més mentides, i a més major, menys, una cosa que en el cas dels valencians es complix encara que amb matisos. Els menys mentiders són els de 55 a 64 anys, on solament un 8% declara haver mentit en alguna ocasió al seu especialista en salut. No obstant açò, els de 45 a 54 anys són els segons més mentiders: un de cada quatre habitants d'esta franja d'edat (25%) diu haver enganyat al seu metge. Per la seua banda, el percentatge de mentiders en les franges de 25 a 34 i de 35 a 45 és del 17%.

Per sexes, a la Comunitat, les dones són les menys honestes, doncs el 14% d'elles declara haver mentit alguna vegada al metge. Entre els hòmens el percentatge baixa fins al 10%. A nivell nacional es complix la mateixa regla: són les dones les que més admeten no haver sigut honestes amb el seu especialista en salut (16%), en contraposició als hòmens (11%).

Els motius que porten als pacients valencians a mentir al seu metge són diversos, però hi ha un que destaca per damunt dels altres: saber que s'ha fet una cosa roín per a la pròpia salut (57%). Unes altres de les causes amb les quals justifiquen les seues mentides són el no voler revelar aspectes de la intimitat (29%) perquè creuen que el metge s'enfadarà o els renyarà (14%), i per por de que siguen diagnosticats amb una malaltia greu (12%).

Encara que en altres contextos ocultar algun detall o ometre certa informació no siga greu, en la consulta del metge sí pot portar conseqüències negatives. I més si es fa de forma recurrent.

Segons ha explicat el doctor Frederic Llordachs, cofundador de Doctoralia, "sovint el pacient no vol anar al metge perquè tem el que este li va a dir: li va a prohibir coses o li va a dir que no ha fet bé el tractament, per exemple".

I davant este cas, ha agregat, "mentir és un mecanisme mental de protecció". "Afortunadament els temps estan canviant i el pacient empoderat, conscient de la importància que té cuidar del seu benestar i estar informat quant a temes de salut, cada vegada s'està implicant més en el procés de diagnòstic i presa de decisions", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento