Comunitat Valenciana

Educació preveu l'ampliació en un miler de docents la plantilla de professorat per al curs 2017-2018

  • Aquests professors se sumen als més de 3.000 que ja es van incorporar en el curs actual.
  • La proposta de planificació d'Educació suposa un saldo positiu de 25 unitats educatives, segons ha informat la Conselleria.
  • Per al pròxim hi haurà 634 unitats concertades, 5 més que ara, per l'aposta de l'administració educativa de promocionar l'FP Bàsica.
Imagen de archivo de una escuela
Imagen de archivo de una escuela
Europa Press
Imagen de archivo de una escuela

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat la proposta d'arranjament escolar per al curs 2017-2018 per posar-la en comú amb la comunitat educativa amb la intenció d’enriquir-la conjuntament.

L'arranjament escolar és la proposta de planificació educativa que proposa Educació pel que fa al nombre d'unitats educatives per al pròxim curs escolar, segons les necessitats d'escolarització al territori valencià. Amb la disponibilitat de places escolars, les famílies coneixen l'oferta d'aules als centres educatius valencians per a matricular els fills i filles independentment de la seua titularitat, sobretot aquelles famílies que matriculen xiquets i xiquetes per primera vegada a les aules experimentals de 2 anys i a Infantil de 3 anys.

Professors i ràtios

El pròxim curs, la plantilla docent augmentarà el curs 2017-2018, segons indica el conseller Marzà.“Volem aules amb menys alumnes i amb més tutors i tutores que tinguen companys docents de suport. Comptarem almenys amb un miler de docents més a les aules sostingudes amb fons públics, que se sumen als més de 3.000 que ja es van incorporar en el curs actual. Aquesta és una mostra més de la reversió de les retallades en educació”, assenyala.

Les ràtios de les aules experimentals d'Infantil de 2 anys continuaran tenint un màxim de 18 alumnes, les de 3 i de 4 anys seran de 25 alumnes, les de 1r i 2n d'ESO de 30 alumnes i les de 1r i 2n de Batxillerat de 35 alumnes. Amb tot, la Conselleria d’Educació afirma que continua treballant perquè en cursos successius la ràtio puga rebaixar-se encara més per tal que milloren la qualitat de l’ensenyament. “Amb aquesta concepció de treball optimitzem els recursos educatius, en aquest cas, l'oferta d'unitats disponibles a totes les comarques i avancem en l'objectiu d'acabar amb aules massificades”, ha destacat el conseller Vicent Marzà.

Pel que fa a les necessitats d'escolarització, es garanteix tenint en compte la natalitat del municipi, el dret fonamental a l'educació amb la determinació de criteris globals per localitats, la capacitat d'elecció de les famílies i la continuïtat de l'alumnat al centre educatiu.

L'arranjament escolar del curs 2016-2017 va suposar la recuperació de l'oferta educativa després d'intenses retallades sofertes els cursos anteriors des de 2012, "que havien suposat la supressió de més de 600 unitats educatives en les escoles de titularitat pública". Per a l'actual curs, Educació va oferir 443 unitats educatives més als centres d'Infantil i Primària sostinguts amb fons públics, tenint en compte les necessitats d'escolarització i la reducció de ràtios que ha suposat en el context global d'aules una mitjana de 22 alumnes per aula.

Amb vista al pròxim curs, la proposta de planificació d'Educació suposa un saldo positiu de 25 unitats educatives als centres educatius d'Infantil i Primària sostinguts amb fons públics. Per comarques les d'Alacant tenen un saldo positiu de +7, les de Castelló de +6 i les de València de +12.

Batxillerat i FP

Pel que fa a la concertació en l'ensenyament no obligatori, la Llei estatal de concerts educatius, en vigor des de 1985, no regula els concerts singulars. Els concerts singulars són aquells que es fan per a nivells d’ensenyament no obligatori. El passat 20 de gener, el ple del Consell va aprovar un decret que regulava els concerts als nivells no obligatoris. Cal recordar que enguany han finalitzat els contractes dels concerts singulars d’FP i Batxillerat. Amb la posada en funcionament del decret, s'ha analitzat el context per a contractar els concerts que realment siguen necessaris a partir del pròxim curs 2017-2018, pel que fa a la concertació singular postobligatòria.

En cas que el nombre de sol·licituds de concerts singulars siga superior al nombre de places necessàries a una localitat, el decret de concerts dóna preferència als centres d'acord amb els criteris següents, ordenats per ordre de prioritat: les sol·licituds per part de les antigues filials, és a dir, les empreses que sempre han estat concertades històricament abans que hi haguera un sistema públic educatiu generalitzat; que s’atenga la població desfavorida; centres amb experiències educatives innovadores; centres que atenguen la població en la seua àrea d’escolarització; centres que hagen contractat professorat acomiadat d'altres centres per la modificació o supressió del concert d'aquests últims.

Així mateix, per damunt dels criteris prioritzats assenyalats més amunt, preval el criteri general marcat per la llei estatal que explicita que les cooperatives educatives tenen prioritat de concertació respecte a les empreses que no ho són.

Pel que fa a la Formació Professional Bàsica i els Cicles Formatius, de les 629 unitats concertades de l'actual curs, per al pròxim hi haurà 634 unitats concertades, 5 més que ara, per l'aposta de l'administració educativa de promocionar l'FP Bàsica.

En quan al Batxillerat concertat, Educació ha proposat el manteniment de 406 unitats que complementen l'oferta d'aquesta etapa d'ensenyament no obligatori per a revertir la massificació d'aules i garantir els espais de reforç i suport de diferents àrees de coneixement en instituts públics. Cal recordar que l'alumnat que passe a 2n de Batxillerat en centres que no comptaran amb concert educatiu per a 1r de Batxillerat tenen assegurada la seua continuïtat en la unitat concertada que els permet finalitzar aquesta etapa no obligatòria en les mateixes condicions en que començaren a cursar-la.

“Menys alumnes per aula i més professorat”

Tal com ja es va fer per a l'actual curs, la planificació educativa per a 2017-2018 s'ha realitzat simultàniament a tots els centres educatius sostinguts amb fons públics, és a dir, escoles i instituts públics i centres concertats.

Hem planificat per a assegurar que hi haja menys alumnes per aula i més professorat a tots els centres sostinguts amb fons públics. L'eficàcia en la gestió de recursos es tradueix en millor atenció a l'alumnat, en garantir la vertadera qualitat educativa que es mereixen els nostres xiquets i xiquetes”, assegura el conseller Vicent Marzà.

Cal recordar que amb la nova concepció d'arranjament escolar per a reduir alumnes per aula i del procés d'admissió d'alumnat posada en marxa per a l'actual curs 2016-2017 ja es va afavorir l'augment d'unitats educatives al sistema educatiu valencià, l'augment de professorat i la tria de centre educatiu per part de les famílies. En aquest sentit, al 97% dels casos, les famílies van poder triar entre les dues primeres opcions de preferència de centre educatiu per als fills i filles de 3 anys.

Segons la Conselleria, la proposta d'arranjament escolar 2017-2018 atén dos principis bàsics, “garantir la qualitat educativa a totes les famílies valencianes i atendre, cas per cas, les necessitats reals d'escolarització de cada municipi”. Respecte a la  qualitat  educativa,  l'arranjament 2017-2018 s'ha elaborat tenint en compte la consolidació de la reducció de ràtio, l'augment de professorat i la consolidació de la recuperació d'unitats educatives.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento