Comunitat Valenciana

Advocacia de l'Estat recorre la col·locació de banderes republicanes en altres set ajuntaments de València

  • L'Advocacia de l'Estat ha presentat set recursos contenciós-administratius contra la decisió de sengles consistoris de la província de València de col·locar banderes republicanes en les seues façanes o balcons el passat 14 d'abril, dia en què es commemora la proclamació de la II República.
Bancera republicana en l'Ajuntament de Sagunt
Bancera republicana en l'Ajuntament de Sagunt
AJUNTAMIENT DE SAGUNT
Bancera republicana en l'Ajuntament de Sagunt

Segons han informat a Europa Press fonts de la Delegació del Govern, es tracta dels ajuntaments de Paiporta, Xeraco, Barxeta, Bunyol, Benifaió, Tavernes de la Valldigna i Algemesí, en la província de València. A més, s'està valorant un altre consistori en esta mateixa província.

Divendres passat, almenys nou ajuntaments de la província van exhibir banderes republicanes en els seus balcons. Els Ajuntaments de Sagunt i Silla les van col·locar dimecres passat i l'Advocacia de l'Estat ja va denunciar la col·locació al no considerar-la ajustada a dret.

L'Advocacia de l'Estat, en representació de la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana, ha recopilat i estudiat tots els casos d'ajuntaments per a presentar un recurs contenciós-administratiu.

La Delegació de Govern va enviar la passada setmana un comunicat als ajuntaments en el qual els recordava la normativa per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes.

INFRINGIR LA LEGALITAT VIGENT

El Govern considera que la decisió de col·locar les banderes vulnera l'article 4 de la Constitució i els articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d'octubre, per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i el d'altres banderes i ensenyes, per la qual cosa considera que els consistoris demandats infringixen la legalitat vigent "en permetre i mantindre la col·locació en l'edifici consistorial d'una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l'Estat Español, ostentant esta condició únicament la constitucional de 1978".

L'Advocacia apunta que la utilització d'una bandera no constitucional "vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regir tota activitat d'una administració pública", especialment, si s'utilitza un edifici municipal "per a l'exhibició d'una bandera que reflectix una determinada ideologia" que "xoca amb el que es disposa en la Constitució, que proclama que la forma política de l'Estat és la Monarquia Parlamentària".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento