Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís, Podem i C's creuen que el finançament es resol amb voluntat política i no amb informes d'experts

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)

Els grups de PSPV, Compromís, Podem i C's han coincidit este dimecres en què "el problema valencià" de finançament no es resoldrà amb l'informe que consensue la comissió d'experts, i que haurà de presentar abans del 10 d'agost, sinó que es tracta d'una qüestió de voluntat política". Per açò, han instat la societat civil valenciana a sumar-se a esta exigència ja que temen que l'informe no puga reflectir-se en els pressupostos de 2018.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit este dimecres la reunió de la Comissió Mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament, a la qual ha assistit també l'expert designat per la Comunitat, el professor Francisco Pérez. Es tracta de la primera reunió després de la seua constitució ja que esta comissió ha de convocar-se abans d'un Consell de Política Fiscal o de forma ordinària cada tres mesos.

Sobre este tema, el conseller ha recalcat que la Comunitat Valenciana necessita que "el consens" es mantinga i que estes reunions pretenen garantir que es mantinga "gràcies al diàleg". A més, ha assenyalat que el Consell parlarà amb totes les comunitats per a "aconseguir un criteri comú sobre l'Estat de benestar" i "un front el més obert possible per a anar tots de la mà" en la seua defensa.

Soler ha confiat que la reforma financera puga incloure's en els pròxims pressupostos però mentrestant ha exigit uns fons transitoris enguany per a donar "un respir" a les comunitats que estan pitjor que permeten controlar la desviació del dèficit.

Per la seua banda, el professor Francisco Pérez ha destacat que els treballs de la comissió avancen a un ritme "raonable" encara que els punts de vistes "no són sempre coincidents". No obstant açò, ha aclarit que el paper de la comissió és fer anàlisi però "què fer amb ells és una decisió política".

Per la seua banda, el portaveu del PP, Rubén Ibáñez, ha destacat que la postura que defèn el professor Pérez és la que "es va aprovar en les Corts en 2013 sense el suport del PSPV i Compromís". Així mateix, ha mostrat el seu temor que acusar els acords de la comissió de "falta de legitimitat" perquè Catalunya no ha volgut participar en estes reunions malgrat ser "una de les comunitats que majors recursos es porta".

Ibáñez ha assenyalat que l'informe d'experts "sí que podria incloure en el 2018" encara que dependrà de com vaja la marxa política. Respecte als comptes d'enguany ha destacat que són "bons" en finançament perquè s'injecten 5.000 milions que permeten que el Govern valencià "es trobe amb 400 milions més que no esperaven".

No obstant açò, ha assenyalat que "en haver-se aprovat una reducció del sostre de gasto de 5.000 milions, amb l'abstenció del PSOE, lògicament s'algun lloc s'ajustar que en este cas ha sigut d'inversions per a potenciar les polítiques de les persones". "És cert que falta inversions però no és menys cert que es posen en valor les polítiques de les persones", ha postil·lat.

Per contra, el síndic de Podem, Antonio Montiel, ha mostrat la seua preocupació perquè perquè els treballs de la comissió d'experts "no tenen cap connexió" per als pressupostos generals de l'Estat de 2017 i donat el calendari aprovat també dubta que l'informe siga inclòs en els comptes de 2018.

A més, ha lamentat que ni tan sols s'han plantats temes "molt importants" per a la Comunitat Valenciana com l'endeutament històric. En qualsevol cas, ha recalcat que encara que els experts arriben a un consens la reforma del sistema és "una qüestió de voluntat política" que "ara com ara no es percep en el Govern de Rajoy".

"CAL CREAR EL PROBLEMA VALENCIÀ"

Per açò, ha apostat per no confiar exclusivament en el treball dels experts ni en les reunions bilaterals entre Generalitat i altres governs autonòmics sinó a "reforçar la complicitat amb la societat civil per a crear el problema valencià".

En esta línia, David de Miguel, de C's, ha apuntat que el Consell s'ha reunit amb Múrcia, Andalusia i Balears, que són les que patixen un major infrafinançament, quan en la seua opinió el que fa falta és "pedagogia" per a explicar a les regions millor finançades "el problema que tenim els valencians".

"No cal començar pel fàcil i fer un front comú amb els quals estan com jo sinó unir a esta lluita a les quals estan sobrefinanciadas perquè siguen conscients que el principi de solidaritat interterritorial ara no es complix", ha defès.

D'esta manera, ha exigit "donar visibilitat" a "una situació injusta" i ha coincidit que més enllà dels treballs científics dels experts és un problema polític i per tant molt es tem que l'informe quedarà en un segon pla

després de la voluntat de cada partit de millor esta situació.

Per la seua banda, Graciela Ferrer, de Compromís, ha recalcat que seguiran exigint les inversions que correspon a la Comunitat en els pressupostos i que es reconega els 16.000 milions dels 53.000 milions de deute històric provocats per un infrafinançament. "Montoro -ministre d'Hisenda- ens està prestant als valencians els nostres diners i damunt amb interessos", ha retret.

Per açò, ha subratllat que s'han de mantindre estes reivindicacions al costat de la societat civil, i que van a seguir per a "aglutinar consensos no solament de forces polítiques sinó des de la pròpia societat civil". "Si no ho reivindiquem els valencians no ens ho donarà ningú", ha afirmat.

De la mateixa manera, José Muñoz, del PSPV, ha reclamat un acord polític de totes les forces perquè el finançament "no és problema de partit sinó d'estat per a la nostra comunitat, que pot "llastrar el present i el futur i el desenvolupament de la vida dels ciutadans".

Per açò, ha insistit que cal "oblidar-se de les cuitas partidistes" i "plantejar-ho com un problema polític d'autogovern que és necessari visibilitzar a Madrid perquè moltes vegades el que no es parla a Madrid pareix que no està en l'agenda política".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento