Comunitat Valenciana

L'atur i la falta de neteja són els principals problemes de València segons els veïns

  • L'Ajuntament elabora el primer Baròmetre Municipal d'Opinió amb 2.210 enquestes per a prémer l'opinió ciutadana.
  • El Govern local trau una nota global de 5,7 sobre 10, enfront del 5,4 de la Generalitat i el 3,6 de l'Executiu de Rajoy.
  • Els problemes relacionats amb l'aparcament obtenen la pitjor nota (3,9) i l'únic suspens.
  • Consulta ací totes les dades del Baròmetre Municipal.
La basura rodea un contenedor repleto de residuos en la céntrica calle Xàtiva, en una imagen de archivo de 2014.
La basura rodea un contenedor repleto de residuos en la céntrica calle Xàtiva, en una imagen de archivo de 2014.
20minutos
La basura rodea un contenedor repleto de residuos en la céntrica calle Xàtiva, en una imagen de archivo de 2014.

Ocupació, neteja dels carrers, economia social, corrupció, urbanisme i trànsit són, per aquest ordre, els principals problemes de la ciutat de València, segons els seus veïns. L'Ajuntament ha presentat aquest dimarts el nou Baròmetre Municipal d'Opinió Ciutadana, que serà trimestral, amb els resultats de març de 2017. És la primera vegada que es fa un sondeig públic d'aquest tipus, amb 2.210 enquestes a majors de 18 anys empadronats en la ciutat. Ha costat 17.600 euros i s'ha encarregat a l'empresa Sonmerca SL, encara que la fase de tabulació de les dades ha sigut realitzada pels funcionaris municipals.

La nota global a la gestió del Consistori és de 5,7 sobre 10 i el 43,6% creu que la ciutat ha millorat en l'últim any, enfront del 38% que considera que segueix igual i un 17,3% que afirma que ha empitjorat. Aquesta nota mitjana és més alta que la que obté la Generalitat (5,4), però contrasta sobretot amb la qual els veïns atorguen al Govern central (3,6).

Quant a la puntuació de la gestió dels serveis públics urbans, les notes més altes són, per aquest ordre, per als mercats municipals (6,9), festes populars i platges (ambdues amb un 6,8), museus i activitats culturals (6,5) i autobusos de l'EMT i biblioteques públiques (ambdues amb un 6,4). Solament suspén l'aparcament, amb un 3,9 de nota mitjana, un problema que, quan es pregunta per districtes, passa a ser el més citat en alguns. El segon per la cua és el relacionat amb la circulació, que aprova amb un 5,1 raspat.

Resultats per districtes

Els districtes més satisfets amb la seua qualitat de vida són els de la façana marítima, mentre que els problemes més freqüents en els barris són la neteja i l'aparcament (ací s'inclouen la doble fila, les queixes per l'estacionament en el carril-bus i la falta d'espai). No obstant açò, hi ha altres problemàtiques específiques, com la falta de transport públic en Poblats del Nord i del Sud, les manques de seguretat i els problemes de convivència en Poblats Marítims o la falta d'equipaments en Benicalap. Com a curiositat, en la casella del primer problema del districte de Campanar figura la paraula "cap".

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat en la presentació del Baròmetre que la gestió de l'Ajuntament "està ben vista, amb algunes excepcions". Ha valorat positivament la comparació amb la Comunitat Valenciana i Espanya, la lleugera la tendència a l'optimisme en l'economia i que el transport públic estiga "molt ben valorat", sobretot pels usuaris habituals. Preguntat per possibles iniciatives del Govern local a la vista dels problemes denunciats, ha dit que encara han d'analitzar-los en profunditat: "Anem a estudiar-los i adaptarem el treball a la realitat. Ho hem fet [el sondeig] perquè siga significatiu a nivell de districte. Si en un apareix que fa falta més zones verdes o més seguretat, caldrà veure què passa ací", ha explicat.

Quant a la situació econòmica, hi ha preocupació per perdre l'ocupació. "Ací els resultats no són tan bons" com en altres apartats, ha admés Ribó. En mobilitat, el mitjà de transport més utilitzat és l'autobús de l'EMT, per la qual cosa Ribó ha assegurat que ha de potenciar-se i ha insistit en la idea de fer "un joc d'equilibris" per a repartir l'espai públic entre el cotxe privat, que suposa el 20% dels desplaçaments i ocupa el 70% dels carrils, el transport públic, els vianants i els ciclistes.

Intenció de vot sense ‘cuina’

El sondeig també pregunta per la intenció de vot directa en unes hipotètiques eleccions municipals, encara que, segons Joan Ribó, no és "l'objectiu fonamental". Les dades llancen un 15,7% de les respostes per a Compromís, seguit pel PP (15,6%), València en Comú/Podem (10,6%), PSOE (9%), Ciutadans (5,3%) i EU (1,8%). No obstant això, hi ha un 29,3% dels enquestats que no sap o no contesta. "Per a poder valorar la intenció de vot cal treballar més coses i creuar les dades de la cuina", ha afegit l'alcalde.

EN XIFRES

  • 660.822 persones majors de 18 anys i empadronades a València constitueixen l'univers de la mostra.
  • 272 punts de mostreig amb adreces aleatòries s'han utilitzat per a la realització del Baròmetre.
  • 3,6 punts de nota mitjana sobre 10 obté el Govern central en l'enquesta, enfront del 5,4 del Consell i el 5,7 de l'Ajuntament.
  • 6,9 punts sobre 10 obtenen els mercats municipals, la nota més alta de la gestió dels serveis públics urbans.
Mostrar comentarios

Códigos Descuento