Comunitat Valenciana

Exvicepresident de Ciegsa diu que sobrecostos "en conjunt, criden l'atenció" però cal mirar "centre a centre"

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

El vicepresident de Ciegsa entre 2001 i 2010 i exdirector general de Règim Econòmic de la Conselleria d'Educació, Alejandro Bañares, ha apuntat que respecte als sobrecostos en la construcció de centres que "en conjunt, crida l'atenció", encara que ha precisat que "caldria analitzar centre a centre". A més, ha indicat que en "la contractació i preparació dels contractes" per a les obres "no tenia res a fer" perquè no era la seua competència, igual que en la contractació de personal, per la qual cosa ha assegurat desconéixer l'existència de treballadors 'zombie' en l'empresa.

Respecte a la seua etapa com a director general en Educació, ha dit que "no era el supervisor de Ciegsa per a res". "Un director general no se'n va a supervisar projectes; jo visitava les obres però no tenia competència", ha destacat este dilluns, al mateix temps que ha subratllat que "en la vida" ha tingut "cap indicació per a adjudicar a una empresa o una altra; en Ciegsa menys quan no tenia competències". "Jo he estat en el meu i supose que els altres hauran estat en el seu", ha manifestat.

Bañares s'ha expressat en estos termes durant la seua compareixença en les Corts en la Comissió d'Investigació de les activitats de l'empresa pública Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana, SA, (Ciegsa), -creada arran d'un informe de la Intervenció que va detectar més de mil milions d'euros en sobrecostos-, en la qual ha asseverat que la Conselleria no tenia "cap competència" en la supervisió de les obres d'acord amb el conveni inicial firmat entre la Generalitat i l'empresa pública, que segons ha indicat era en la qual requeien "les atribucions d'inspecció de recepció d'obres", encara que ha assegurat que ell com a vicepresident no era l'encarregat de fer-ho.

Respecte al període en què va ser director general de Règim Econòmic, ha assenyalat que "en absolut" este departament havia de portar el control de l'empresa pública perquè este conveni no ho establia. "Una altra cosa -ha dit- és que en estos anys en què un ha estat en este treball haja estat molt damunt del que ha d'estar", ha indicat.

En relació a la recepció de les obres, ha afirmat que el conveni assigna estes funcions a Ciegsa "i per tant la Conselleria no té cap competència sobre este tema", ha asseverat Bañares, qui a més ha defès que l'empresa pública "tenia els seus propis mecanismes de control" que fixava la Sindicatura en qüestió d'ús de fons públics.

Bañares, que ha negat haver tingut relació de treball amb el qual anara conseller delegat de Ciegsa Máximo Caturla -investigat pels presumptes delictes de malversació de cabals públics, tràfic d'influències i frau en la contractació en l'empresa pública en una de les peces del cas Imelsa-, ha apuntat que la Logse va posar "potes enlaire" el sistema educatiu perquè obligava a dur a terme nous centres i modificacions en els ja existents per a adaptar-los a la normativa.

Preguntat pels sobrecostos en les obres, l'exvicepresident de l'empresa pública ha reconegut que "hi ha increments de pressupost en alguns centres", per la qual cosa "caldria analitzar centre a centre" perquè es van donar. "Vist així, en conjunt, crida l'atenció; jo no vaig a justificar el que no sé", ha manifestat Bañares, qui ha assegurat que "en absolut, mai i mai" s'ha "separat" dels informes realitzats pels tècnics.

Des del PSPV, la diputada Ana Barceló ha criticat que el compareixent haja intentat "confondre" sobre les seues funcions tant en la Conselleria com en Ciegsa i ha criticat el "desistiment de funcions" duta a terme des de la Generalitat respecte a la supervisió de l'empresa pública de la qual era soci únic.

En la Comissió d'investigació sobre Ciegsa en les Corts, a la qual el PP ha demanat sumar la compareixença del president de la Generalitat, Ximo Puig, i del conseller d'Educació, Vicent Marzà, estan citats per als pròxims mesos l'exconseller d'Educació Esteban González Pons (28 d'abril), l'expresident del Consell Francisco Camps (8 de maig) i Gerardo Camps (22 de maig), així com l'exsíndic major de Comptes Rafael Vicente Queralt, Ana Noguera, Manuel Broseta Dupré, Ángeles Asensi o Juan Manuel López Mira.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento