Comunitat Valenciana

Concha Gómez diu que si no s'haguera creat Ciegsa "l'estat de les infraestructures públiques seria menyspreable"

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)

La directora general de centres docents de la Generalitat des de 1995 a principis de 2001 i secretària autonòmica d'Educació entre 2007 i 2011, Concepción Gómez Ocaña, ha indicat que si no s'haguera creat Ciegsa "l'estat de les infraestructures públiques seria deleznable", al mateix temps que ha indicat que en esta empresa pública, de la qual va ser vocal en el consell d'administració en la seua última etapa en l'administració autonòmica, "es passaven tots els filtres" de la Conselleria, que era l'encarregada de planificar l'arranjament escolar quant a infraestructures i personal docent.

"Ningú em va dir com havia de fer el mapa escolar; està fet amb criteris tècnics, no amb criteris polítics", ha destacat, al mateix temps que ha considerat impossible que la Generalitat poguera dur a terme la construcció de col·legis donat el seu pressupost, per la qual cosa es va decidir crear Ciegsa. "Era imprescindible; en aquell moment era la solució, si no haguérem creat Ciegsa, l'estat de les infraestructures públiques seria deleznable", ha subratllat, després de matisar que es van barrejar altres opcions abans de la seua creació, com un conveni amb l'escola d'arquitectura a través de la UPV.

Gómez Ocaña s'ha manifestat en estos termes durant la seua compareixença en les Corts en la Comissió d'Investigació de les activitats de l'empresa pública Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana, SA, (Ciegsa), -creada arran d'un informe de la Intervenció que va detectar més de mil milions d'euros en sobrecostos-, en la qual ha defès que ella no controlava, ni recepcionaba ni supervisava les obres realitzades per esta empresa: "la secretària autonòmica no revisa factures, no té competències econòmiques; hi havia altres càrrecs per a les adjudicacions".

Així mateix, ha apuntat que de l'equipament dels centres s'encarregava la pròpia Ciegsa des del moment de la seua engegada a principis de 2001. "Abans de Ciegsa es comprava des de Conselleria l'equipament de reposició; no em va paréixer estrany que ja que s'estava equipant -als nous centres- també es fera la reposició" en els quals precisaven reformes. Al seu juí, este fet permetia obtindre "preus millors" perquè "es fan compres grans".

L'exdirigent autonòmica, que ha destacat el paper de Ciegsa com a forma "eficaç, eficient i ràpida" de dur a terme les exigències d'infraestructures contemplades en la Logse, ha assenyalat que abans de la creació d'esta empresa existia una "situació tremenda respecte a la necessitat d'escolarització", de la qual ella s'encarregava. Referent a açò, s'ha referit especialment a la situació a Alacant: "l'estat de les infraestructures era llastimós, vam haver de posar tota la carn en l'asador", ha subratllat.

"NINGÚ EM VA DIR COM FER EL MAPA ESCOLAR"

Gómez Ocaña, que va ser nomenada directora general pel Govern d'Eduardo Zaplana fins el 2001 i va treballar en l'ambaixada d'Espanya a Itàlia abans de tornar a l'administració valenciana com a secretària autonòmica en 2007, ha precisat que la seua elecció per al primer càrrec es va deure al seu currículum i trajectòria "acadèmica". "Quan se'm va nomenar, la meua trajectòria política era zero", ha incidit, al mateix temps que ha assegurat que les seues competències i decisions en l'arranjament escolar i el mapa de centres no van estar influïdes per decisions polítiques, ni del Govern de Zaplana ni del de Camps, del que va formar part posteriorment.

"Ningú em va dir com havia de fer el mapa escolar; està fet amb criteris tècnics, no amb criteris polítics", ha defès, i ha afirmat que en la seua participació com a vocal en el consell d'administració de Ciegsa "mai" se li va ocultar informació i "mai" va conéixer les empreses licitadores de les obres perquè eixa no era la seua "competència". No obstant açò, ha afirmat que "el que és responsable del sistema i les seues infraestructures és la Conselleria" i des de la direcció general de Règim Econòmic "s'exercia tot el control respecte a Ciegsa".

Sobre la seua relació amb la gerència de l'empresa pública, Gómez Ocaña s'ha referit al període 2001, quan es reunia amb Javier García Lliberós per al traspàs de competències entre l'Educació i Ciegsa, al mateix temps que ha assegurat que "mai" va escoltar parlar de la "il·legalitat" del conveni inicial entre l'Administració autonòmica i esta empresa.

Este dilluns estava prevista també la compareixença de l'exvicepresident de BM3 Obres i Servicis, SA, Luis Grau, al que la Càmera no ha pogut localitzar, per la qual cosa la seua participació en la comissió d'investigació ha quedat posposada per a un altre dia, segons ha informat la presidenta de la mesa, Marian el Campello.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento