Comunitat Valenciana

Oltra diu que les adjudicacions a Tragsa comptaven amb els informes favorables d'Intervenció

  • "No s'ha vulnerat" la llei de contractes perquè es tracta d'encomanes de gestió que s'encarreguen "a una empresa pública de l'Estat", explica.
  • "Quan s'encomanen tasques no solament s'ha de tindre en compte el preu, sinó qüestions tècniques", ha dit.
  • Oltra, ha anunciat que la Conselleria d'Agricultura està elaborant un informe per a entregar al ministeri públic i aportar explicacions.
Mónica Oltra (arxiu)
Mónica Oltra (arxiu)
GVA
Mónica Oltra (arxiu)

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que les adjudicacions de treballs realitzades per la Conselleria d'Agricultura a l'empresa pública Tragsa, dependent del Ministeri, en detriment de Vaersa -mercantil dependent de la Generalitat- per les quals la Fiscalia Provincial de València ha obert una investigació per presumpta malversació en adjudicacions de la consellera Elena Cebrián, comptaven amb l'informe favorable de la Intervenció de la Generalitat.

Oltra s'ha referit a esta qüestió en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada per esta investigació, que s'estén també al secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez; i al director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, i parteix d'una denúncia del sindicat Unió Sindical Obrera de la Comunitat Valenciana (USOCV).

La investigació qüestiona l'adjudicació directa, per part de la Conselleria d'Agricultura, així com vàries encomanes de gestió -es tracten de treballs amb seguiment, estudi i altres tasques- i obres a l'empresa Tragsa, considerant-la com a mitjà propi -el que li permetria no pagar el 21% d'IVA- malgrat que la nova Directiva Europea sobre contractació pública l'excloïa d'esta condició.

En concret, segons arreplega la denúncia, la Conselleria va realitzar després de l'entrada en vigor de la normativa europea, a proposta del director general, tres adjudicacions directes a Tragsa com a mitjà propi per un valor total de 4.091.763,07 euros. Un fet que segons el sindicat USOCV seria il·legal, ja que la Generalitat no comptava encara amb accions en l'empresa pública, compra que va realitzar a posteriori, l'1 d'agost de 2016.

La vicepresidenta ha defés que "no s'ha vulnerat" la llei de contractes perquè es tracta d'encomanes de gestió que s'encarreguen "a una empresa pública de l'Estat", al mateix temps que ha assenyalat, inquirida pel cost superior de l'oferta de Tragsa en comparació de la de Vaersa, que "quan s'encomanen tasques no solament s'ha de tindre en compte el preu, sinó qüestions tècniques".

En este sentit, ha explicat que per a estos treballs es precisava d'una maquinària pesada "que Vaersa no té i Tragsa sí", per la qual cosa "s'escull a la més especialitzada o té millors condicions tècniques per al treball". També s'ha referit a l'absoluta "saturació" de l'empresa pública valenciana davant la falta de personal a causa de les taxes de reposició fixades pel Govern central.

Informe de la Conselleria per a Fiscalia

"En estos treballs en concret, Tragsa els ha dut a terme en el passat, per la qual cosa també té l'experiència", ha asseverat Oltra, qui ha afegit que no es tracta de lucre a un determinat grup d'empreses", ja que es tracta d'una entitat pública.

Així mateix, la portaveu del Consell ha apuntat que la Fiscalia "té diligències d'investigació obertes, que és el que ha de fer quan hi ha una denúncia", però ha remarcat que "no és que s'estiga investigant la consellera". "Són conceptes diferents", ha subratllat Oltra, que ha anunciat que la Conselleria d'Agricultura està elaborant un informe per a entregar al ministeri públic i aportar explicacions.

Informes favorables d'Intervenció

Oltra ha afirmat a més que les decisions preses per la Conselleria comptaven amb l'informe favorable de la Intervenció de la Generalitat. Preguntada per si estes encomanes de gestió eren legals, ha respost que "òbviament". "No es poden prendre decisions en contra de la Intervenció o Advocacia de la Generalitat, i eixos informes són favorables", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento