Comunitat Valenciana

Tretze companyies exhibeixen "la millor dansa nacional" en la renascuda Dansa València

  • Des d'este dijous 6, se celebraran 4 espectacles gratuïts per a tots els públics i vuit activitats paral·leles entre les quals destaquen les classes magistral.
  • En el programa destaquen les estrenes dels espectacles 'Still Life', 'Naufragio Universal', 'De traca' i 'Siempre en algún lugar'.
  • Organitzat per l'Institut Valencià de Cultura  amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, pretén ser un reflex del panorama coreogràfic nacional.
Espectacle de Sharon Fridman
Espectacle de Sharon Fridman
IGNACIO URRUTIA
Espectacle de Sharon Fridman

Un total de 13 companyies -sis d'elles de la Comunitat Valenciana- se citaran des d'este dijous, 6 d'abril, en el festival Dansa València, que renaix per a mostrar "el millor" del panorama de la dansa nacional.

Dansa València, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l'Ajuntament de la capital del Túria, arranca una nova i renovada edició que pretén ser un reflex del panorama coreogràfic nacional. Al voltant de quatre dies presentarà les propostes coreogràfiques de 13 companyies nacionals, sis d'elles valencianes: Otra Danza, Taiat Dansa, Titoyaya Danza, Cia Maduixa, A tempo dansa i el Ballet de la Generalitat.

A més, s'han programat quatre espectacles gratuïts per a tots els públics i vuit activitats paral·leles entre les quals destaquen classes magistrals amb els coreògrafs Asun Noales, Gustavo Ramírez i Marcos Morau, conferències com la d'Antonio Najarro, director del Ballet Nacional d'Espanya, en col·laboració amb l'Acadèmia de les Arts Escèniques, diàlegs amb Antonio Ruz i Marcos Morau, la presentació de l'editorial de dansa Mahali i la projecció d'una pel·lícula 'Sota Terra' sobre La Veronal.

En el programa destaquen amb quatre estrenes: 'Still Life' de Taiat Dansa, 'Naufragio Universal' de Marco Vargas i Cloé Brûlé, 'De traca' d'A tempo dansa i 'Siempre en algún lugar' de Paula Quintana. Comptarà amb els dos espais propis de l'Institut Valencià de Cultura: el teatre Principal i el teatre Rialto, a més del TEM El Musical, la sala Matilde Salvador de la Universitat-La Nau i la plaça del Patriarca, on es realitzaran els espectacles de carrer.

Impuls internacional

Així mateix, el Teatro Rialto acollirà la plataforma d'internacionalització de la dansa valenciana, 'Misión Inversa', organitzada per l'Associació Valenciana d'empreses de Dansa (AVED) amb la col·laboració de CulturArts, l'IVACE i la SGAE, amb la qual es busca l'impuls internacional de les companyies valencianes.

El coreògraf israelià Sharon Fridman, un dels coreògrafs que més interés desperta en este moment i compta amb una llarga i premiada trajectòria internacional, serà l'encarregat d'obrir el cicle amb 'All Ways' en el Teatro Principal de València, destaca la Generalitat en un comunicat.

'All ways' és una funció sobre els camins que s'ofereixen davant un i l'elecció d'aquell que cal recórrer. Este camí transcorre per cinc paisatges anímics: la pèrdua, la cerca, el somni, l'enamorament i la construcció. Més enllà de la peregrinació "espera el cel, l'estrella, el cosmos i el sentit d'estar suspesos en este buit innombrable", expliquen els responsables del muntatge.

Per la seua banda, el director de la Veronal, Marcos Morau,que va rebre el Premi Nacional de Dansa en 2013, presentarà el seu espectacle 'Voronia' en el Teatre El Musical. Per a finalitzar la presentació de les activitats, el Ballet de la Generalitat ha interpretat un fragment de 'El Cant del cos' com a mostra dels quatre espectacles gratuïts que s'exhibiran en la Plaça del Patriarca durant el festival i que inaugura demà el propi Ballet de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento