Comunitat Valenciana

La modificació de la llei d'espectacles que preveu l'accés de menors a concerts inicia la seua marxa en les Corts

  • La modificació de la Llei de la Generalitat d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, que planteja eliminar la prohibició de l'accés a menors a espectacles musicals, ha iniciat este dimecres la seua tramitació parlamentària en les Corts, amb el suport de Compromís, Podem -impulsors de la modificació-, PSPV i Ciutadans (Cs) i el vot en contra del PP.
El grupo Arctic Monkeys, en el pasado Festival Internacional de Benicàssim.
El grupo Arctic Monkeys, en el pasado Festival Internacional de Benicàssim.
FIB
El grupo Arctic Monkeys, en el pasado Festival Internacional de Benicàssim.

La proposició planteja eximir als menors d'edat de la prohibició de poder accedir a espectacles musicals, "sempre vetlant per la seua integritat, però amb una òptica oberta i actual" -el text planteja l'autorització dels tutors dels menors-, així com adaptar la llei a la celebració d'activitats socioculturals, especialment musicals, promogudes per entitats sense ànim de lucre en locals.

El diputat de Compromís, Josep Ramón Nadal, ha defès la necessitat "d'adaptar l'estructura legal a les noves realitats", com l'existència de menors d'edat, especialment els de menys de 16 anys, que volen assistir als concerts, o de grups de música que volen actuar en espais públics o pubs on, segons ha indicat, solament està permesa la música que no siga en directe.

Així, ha assegurat que la modificació de la norma pretén "despenalitzar la música en directe i afavorir que els menors puguen acostar-se a este sector cultural". Al seu juí, "és una gran injustícia" que hi haja "centenars d'espais que estan incomplint la llei i no ho saben", en relació a les actuacions en directe. "La llei no està clara i cal canviar estes coses", ha destacat.

El síndic de Podem, Antonio Montiel, ha afirmat que esta llei parla de cultura i "no qüestiona les competències municipals en matèria d'ordenances reguladors ni en matèria de so". Així, ha reivindicat la necessitat d'ajustar la norma a la realitat actual, en la qual "han aflorat multitud de locals que han anat desenvolupant activitats diverses en el mateix espai", com sales de teatre amb restaurants, associacions de veïns que oferixen cinefòrum o xicotets cafés on es fa música en acústic.

NO "DONAR L'ESQUENA" A LA REALITAT

Des del PSPV, Ana Barceló ha asseverat que la funció legislativa de la Cambra té dos finalitats: "millorar la vida dels ciutadans i no donar l'esquena a la realitat que es viu fora, hem de fer-la nostra i regular-la", ha subratllat.

Des del PP, el diputat Alfredo Castelló ha apuntat que la modificació de la Llei d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics plantejada per Compromís i Podem "no té cap tipus de control jurídic ni tècnic", i ha lamentat que no siga el Consell qui haja plantejat la modificació, ja que així hauria inclòs informes del Consell Jurídic Consultiu o de l'Advocacia de la Generalitat.

"MENYS CONTROLS I MENYS SEGURETAT"

"No és veritat el que vosté diu, totes eixes activitats que ha dit es poden fer a la Comunitat; cap està prohibida, totes es poden fer amb la llicència adequada", ha dit a Nadal el 'popular', qui ha afegit que "no es pot legislar a costa de les garanties dels assistents, amb menys controls i menys seguretat per a les persones". "Pareix un trage a mesura per a algú", ha denunciat.

Antonio Subiela, de Cs, ha apuntat que el seu grup vota a favor de la presa en consideració de la modificació de la llei perquè en comissió els "aclarisquen els dubtes que han sorgit" en el ple d'este dimecres. "Discutirem molt sobre l'edat d'accés" dels menors, ha manifestat el diputat, que espera que el canvi en la norma no supose un augment de les subvencions "cap a associacions afins" dels impulsors de la modificació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento