Comunitat Valenciana

PSPV crida una rebel·lió cívica" i creu que Rajoy fa "apologia de l'independentisme"

  • VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)
Manolo Mata en imatge d'arxiu
Manolo Mata en imatge d'arxiu
Europa Press
Manolo Mata en imatge d'arxiu

El portaveu socialista en les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha assegurat que el Govern "s'ha burlat" de la societat valenciana amb l'avantprojecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2017 i davant "tal injustícia" ha defès la necessitat d'una "rebel·lió cívica". Ha recordat que en 1977 va haver-hi una "gran manifestació" que va desembocar en l'Estatut d'Autonomia i "potser el Govern valencià i totes les forces polítiques, sindicals i econòmiques volem demostrar en el carrer què està passant".

Mata ha remarcat que el president del Govern, Mariano Rajoy, "s'ha burlat" dels valencians i "quan un es burla està fent apologia de l'independentisme" i afavorix "el rebuig d'un sistema que ha funcionat bastant bé a Espanya" en castigar "certes comunitats".

Així s'ha pronunciat en el parlament valencià després la Junta de Síndics convocada d'urgència pel president del parlament valencià, Enric Morera, per a abordar els comptes presentats pel Govern, després de la qual ha subscrit les paraules de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, sobre el fet que "el que més gran la munta" rep més inversions, encara que ha ironitzat: "Castella i Lleó munta poc i mira que li han donat".

"El que passa a Catalunya no és fruit d'un xaloc de fa dos anys, és una gota durant molts anys fins que va arribar una rebel·lió", ha agregat. En ser preguntat sobre si esta situació podria arribar a donar-se a la Comunitat, ha assenyalat que no és futuròleg però "si algú sempre castiga, algun dia es troba respostes que no esperava".

Al seu juí, les reivindicacions de major finançament i inversió no són ja una qüestió política, sinó "de supervivència de l'autonomia valenciana, de supervivència del sector econòmic valencià, de supervivència de la nostra manera de viure".

DEMANA "CONTUNDÈNCIA" EN LA RESPOSTA

A més, Mata ha assenyalat que pensar que amb les esmenes se'n van a modificar els comptes és voler "tornar al conflicte de comunitats contra comunitats", per la qual cosa els PGE haurien de ser retornats al Govern perquè "no és possible que hi haja comunitats que tripliquen la inversió per habitant" mentre cau en altres com la valenciana, que no és precisament "un paradís" i té necessitats importants en infraestructures.

"Ja no és que estiguem pagant més del que rebem, és que estem pagant molt més del que rebem i ens estan picant", ha dit, per a reclamar "contundència". "No sé si hi haurà crida del Govern valencià a eixir al carrer o una telefonada a les forces polítiques, sindicals o econòmiques a accions més contundents" i portar la qüestió a Madrid, ha aclarit.

LA "BUFETADA MÉS GRAN"

A més, ha considerat que les declaracions de Delegació del Govern destacant que si es compara amb el pressupost de 2016 executat els PGE de 2017 pugen són "un fake o una broma de mal gust" i la "sorpresa" a la qual al·ludia ahir la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha resultat "la bufetada més gran que s'ha donat als valencians des que tenim autonomia".

Al final, ha continuat, "ens quedem millor amb pressupost prorrogat perquè si no han executat les inversions de 2016 i seguixen sense resoldre l'infrafinançament no passa gens perquè seguix prorrogat". Accions judicials, ha dit, caben "molt poques" després de no estimar el TC el recurs presentat l'any passat, però "polítiques i socials, totes".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento