Comunitat Valenciana

PSPV, Compromís i Podem defenen el decret de plurilingüisme de Marzà: "Ningú ha rectificat"

  • Els grups parlamentaris del PSPV, Compromís i Podem en les Corts Valencianes han defès este dimarts el decret de plurilingüisme plantejat pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, i han valorat l'aposta de l'executiu autonòmic per l'aprenentatge de l'anglés, el valencià i el castellà. Així mateix, han rebutjat les crítiques dels 'populars' valencians a este document i ha assenyalat que en este cas no hi ha hagut rectificació ni correcció.
Estudiants En Aules
Estudiants En Aules
EUROPA PRESS
Estudiants En Aules

Referent a açò, el portaveu socialista en la Cambra valenciana, Manolo Mata, ha considerat en els passadissos d'esta institució que es pot dir que s'està "en el moment més feliç de la legislatura" després que s'haja "firmat un pacte educatiu entre el Govern d'Espanya i el Govern de la Generalitat valenciana" que "passa pels paràmetres fixats pel Govern valencià".

"Era mentida que no hi haguera llibertat d'elecció, que se n'anava a afectar els xiquets valencians i que se n'anava a prioritzar una llengua sobre una altra. S'ha apostat per un model trilingüe", ha manifestat Mata sobre el decret del Consell. Al seu torn, ha ressaltat que l'Executiu valencià ha donat al central les explicacions que ha demanat respecte a este document i ha subratllat que després d'açò este últim "renuncia a interposar qualsevol acció judicial contra la Generalitat per un model educatiu revolucionari que va a ser imitat en la resta de comunitats autònomes".

El responsable socialista ha assegurat que a la Comunitat Valenciana "no hi ha conflicte educatiu, ni entre pares i directors de col·legis, ni entre consells escolars i xiquets, ni entre el PP d'Espanya i la Generalitat". Ha comentant que "solament" hi ha hagut "un punt de divergència" perquè "el Govern d'Espanya entenia que seria millor que en les línies en les quals no hi haguera certificació en els títols en anglés s'intentara donar més hores" d'esta assignatura i ha afirmat que l'executiu valencià ha proposat que si estes augmenten s'aposte per l'anglés.

Manuel Mata ha estimat necessari que els valencians "ens felicitem" perquè "tenim un govern que al final ha buscat una solució en educació persistent, sostinguda en el temps, que beneficiarà una generació i que permetrà que les xiquetes i xiquets valencians parlen tres idiomes".

"Ningú ha rectificat, ningú ha corregit. Solament hem explicat al Govern d'Espanya el que és bo per a esta terra i ho ha acceptat", ha agregat, després del que ha demanat al PP de la Comunitat Valenciana que "es baixa de la muntanya i es pose a treballar" perquè si no és així "seguirà creant una litúrgia que és incerta".

"FER EL RIDÍCUL"

D'altra banda, el portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha censurat, també en els passadissos de la Càmera autonòmica, que amb les seues crítiques al decret de plurilingüisme el PP "torna a fer el ridícul". En este sentit, ha lamentat que esta formació haja demanat la dimissió del conseller d'Educació "quan el que hauria de fer és demanar disculpes per totes les mentides i tot el que ha sembrat durant els últims mesos" sobre este document.

Ferri s'ha referit als contactes mantinguts entre l'administració autonòmica i el Govern central respecte a este decret i ha asseverat que "el que vé a dir el ministre -d'Educació- és que el decret de plurilingüisme és bo, que respecta tots els criteris que havia de respectar i la igualtat de tot l'alumnat".

D'esta manera, el responsable de Compromís ha manifestat que açò "és el que passa" quan "les coses es fan des d'una base pedagògica i científica" i quan esta se li dóna un reglament. "Això es transforma en un decret que ni tan sols un ministre del Govern d'Espanya, d'un partit diferent al que governa a la Comunitat, pot negar-se a portar avant", ha agregat en eixa línia.

Fran Ferri ha asseverat que la Conselleria d'Educació "ja treballava en el tema del currículum -de Primària- des de fa molt temps" i ha afirmat que per eixa raó "ha pogut respondre per carta el ministre dient que de les dues hores i mitja que estaven per assignar podien assignar-se al que els centres volgueren" i assegurar que "si es decidixen per a anglés es podrà certificar als seus alumnes" amb els títols oficials.

"FÒBIA AL VALENCIÀ"

El síndic de Compromís ha declarat que sospita que "darrere de les reaccions del PP valencià" al decret de plurilingüisme de Marzà estiga "una fòbia molt extensa al valencià". "A Múrcia hi ha un decret de plurilingüsime igual que el de Marzà i el Consell però amb la diferència que allí solament hi ha dos llengües -castellà i anglés-. Ací hi ha problema perquè hi ha tres llengües, una és el valencià i això és el que li molesta al PP", ha argumentat el diputat.

Pel seu costat, la diputada de Podem Sandra Mínguez ha assenyalat que amb el decret de Marzà i les precisions fetes després de les converses mantingudes amb l'administració central "qui més beneficiat ix és qui més ha de beneficiar-se, els alumnes de la Comunitat". La parlamentària ha considerat "important" que estos estudiants "aprenguen anglés, valencià i castellà" i que així "adquirisquen la competència en els tres idiomes en finalitzar l'etapa educativa".

"Tota proposta que beneficie l'alumnat serà sempre més que benvinguda per part del nostre grup parlamentari", ha afegit Mínguez, que ha rebutjat que s'haja dut a terme una rectificació del decret perquè això suposaria "afirmar una cosa i esmenar-la per a afirmar una altra" i l'aposta per l'anglés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento