Comunitat Valenciana

TSJCV no veu tracte discriminatori de Crespo i 'El Bigotes' amb Urdangarin i els manté a la presó per Fitur

  • La Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) no veu tracte discriminatori del presumpte nombre dos de la trama Gürtel Pablo Crespo i de l'exgerent d'Orange Market, Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigotes', amb Iñaki Urdangarin, exduc de Palma, i els manté a la presó provisional per les irregularitats de la fira de turisme Fitur, una de les peces del cas Gürtel.
Álvaro Pérez, 'El Bigotes', A La seua Arribada El TSJCV
Álvaro Pérez, 'El Bigotes', A La seua Arribada El TSJCV
Europa Press
Álvaro Pérez, 'El Bigotes', A La seua Arribada El TSJCV

Així consta en dues resolucions, facilitades pel tribunal valencià, en les quals la Sala desestima els recursos de súplica interposats per Crespo i 'El Bigotes' contra la presó provisional acordada després de ser condemnats el passat mes de febrer a 13 anys i 3 mesos de presó i 12 anys i tres mesos de presó respectivament.

El tribunal valencià els va considerar culpables dels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències, malversació, falsedat i suborn en el cas Gürtel per les adjudicacions irregulars de la Generalitat Valenciana al grup Correa per al muntatge de l'expositor de la Comunitat en Fitur en les edicions de 2005 a 2009.

Després d'esta sentència, la Sala va acordar presó provisional, comunicada i sense fiança, per als dos condemnats, sense esperar a què el Tribunal Suprem resolga els recursos interposats. El tribunal va prendre esta decisió conforme al criteri de la Fiscalia Anticorrupció, en apreciar risc de fuga per la gravetat de les condemnes i pels altres procediments en els quals estan culpables.

Enfront d'esta mesura, tant Crespo com Pérez van presentar sengles recursos amb arguments similars. Van al·legar vulneració de drets fonamentals com a la presumpció d'innocència i el dret a la llibertat, a més de tracte discriminatori respecte a altres condemnats en diferents procediments.

En relació amb este últim apartat, la defensa de Pérez va comparar la seua situació amb la d'Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, condemnats per l'Audiència Provincial de Balears a penes de sis anys, i huit anys i mitjà de presó respectivament en el cas Nóos i, no obstant açò, en llibertat sense fiança i amb mesures cautelars.

Sobre este assumpte, la defensa de Pablo Crespo també cita en el seu recurs els casos de Miguel Blesa -sis anys de presó- i Rodrigo Rato -quatre anys i sis mesos de presó-, en el cas de les targetes black; o a Germán Cardona en el conegut case com a Madoff espanyol -13 anys de presó-.

Els magistrats del TSJCV consideren que no hi ha tracte discriminatori lloc que, en relació amb el cas Nóos, assenyala que la resolució de l'Audiència de Balears arreplega situacions diferents a les d'este cas, tant quant a les penes imposades com als procediments que se seguixen contra ells.

Es tracta, al seu entendre, de "situacions diferents que de cap manera determinen el tracte discriminatori al·legat, doncs en suma no cal plantejar un tractament igual davant situacions diferents i, amb açò, desigualtats".

Pel que fa a la resta d'al·legacions formulades pels condemnats, el tribunal assenyala que no concorren les vulneracions al·legades en diversos articles de la Constitució i manté que l'acte en el qual s'ordena la presó "complix els requisits de motivació i raonabilitat" establits en la llei.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento