Comunitat Valenciana

Més d'un terç dels valencians sent falta d'apetit a la primavera, segons una enquesta

  • Per a combatre l'astènia primaveral, es recomana mantindre una dieta rica i variada, amb fruites i verdures, i practicar exercici físic diari.
  • La presa de preparats farmacèutics de gelea reial pot ajudar a reduir el cansament i augmentar l'energia.
  • D'altra banda, el 48% dels valencians afirma modificar la seua alimentació pel que fa a l'hivern, segons la mateixa enquesta.
Joven tumbado en el campo.
Joven tumbado en el campo.
LOFFICIELHOMMES
Joven tumbado en el campo.

El 38% de la població de la Comunitat Valenciana afirma sentir falta d'apetit en canviar el temps quan arriba la primavera, segons una enquesta realitzada per la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (SEDCA).

En esta enquesta s'han analitzat els efectes de la nova estació en la població, ja que sol produir cansament, fatiga, falta de concentració i canvis en l'alimentació. Es tracta d'un trastorn conegut com a astènia primaveral i per a combatre-ho, la SEDCA recomana mantindre una dieta rica i variada, amb fruites i verdures de temporada, i practicar exercici físic diari. A més, la presa de preparats farmacèutics de gelea reial pot ajudar a reduir el cansament i augmentar l'energia.

L'arribada de la primavera implica l'augment de les temperatures i del nombre d'hores de llum, "la qual cosa en algunes persones pot provocar una sensació de fatiga i cansament que repercuteix en l'apetit". "Amb açò cal anar amb compte, doncs una reducció en la ingesta de nutrients pot empitjorar la situació", ha afirmat Andrea Calderón, nutricionista de la SEDCA.

D'altra banda, el 48% dels valencians afirma modificar la seua alimentació pel que fa a l'hivern, segons la mateixa enquesta. Açò es deu al fet que canvien els horaris dels menjars i s'estén a consumir aliments més hidratants, com a més verdures i fruites de temporada, molta aigua i altres begudes, ha assenyalat.

En qualsevol cas, ha indicat Calderón que cal evitar els menjars copiosos i no recórrer en excés a ensalades posat que pot deixar-se de costat la presa d'altres verdures que proporcionen un altre tipus d'antioxidants. La clau, ha assenyalat, és "seguir un patró de dieta mediterrània que incloga els cinc menjars necessàris doncs així obtindrem l'energia i els nutrients necessaris per a afrontar esta nova etapa".

La SEDCA ha recomanat que en la dieta que es prenga a la primavera s'incloguen determinats grups d'aliments entre els quals destaquen els integrals, perquè tenen més vitamines, minerals i antioxidants que la seua versió blanca; les verdures i hortalisses de temporada, com l'api o el rave, així com les carxofes i espinacs; i les fruites, com les maduixes i albercocs, entre uns altres.

A més, es poden prendre snacks saludables entre hores com la fruita seca, en xicoteta quantitat, amb gran contingut en omega 3, i els llegums, que també es poden cuinar en fred.

Astènia primaveral

Els símptomes associats a l'astènia primaveral "es deuen a una alteració en els ritmes circadians que regulen els cicles de vigília i somni", ha comentat el doctor Juan Carlos Ocaña, professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat d'Alcalá i membre del Grup de Treball de Fitoteràpia de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen).

"Açò produeix una sensació de cansament físic i psíquic, fatiga, falta de concentració i atenció que, sinó millora, pot conduir a trastorns d'ansietat, irritabilitat o fins i tot accidents", ha indicat. Segons l'enquesta, el 63% dels valencians s'alça cansat quan s'allarguen els dies. "Açò es deu al fet que com l'organisme comença a desconnectar més tard que en hivern, doncs fosqueja més tard, les hores de somni són menors", ha advertit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento