Comunitat Valenciana

Oltra exigix igualtat d'inversions entre les CA: "Qui més gran la munta, més gran té la partida en els PGE"

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha exigit que el Govern central que tracte amb igualtat totes les comunitats autònomes a l'hora de planificar les seues inversions i ha lamentat que "qui més gran la munta, més gran té la partida en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE)".
Mónica Oltra (arxiu)
Mónica Oltra (arxiu)
@GVAINCLUSIO
Mónica Oltra (arxiu)

Així ho ha asseverat la vicepresidenta i portaveu del Govern autonòmic en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada pel que espera l'administració valenciana dels PGE i de les inversions en infraestructures per valor de més de 4.000 milions anunciades a Catalunya pel president, Mariano Rajoy.

Mónica Oltra ha advertit l'Executiu central que "Espanya es trenca quan es trenca la igualtat de tracte als ciutadans de l'Estat". I açò, ha postil·lat, "no es fa des de la perifèria, sinó des del Govern d'Espanya i els Pressupostos Generals de l'Estat".

En este sentit, ha manifestat que la Comunitat Valenciana espera dels comptes de l'Estat "les inversions que li toquen als valencians" per població i per la seua situació d'infrafinançament "i que després ens les posen en el territori". "Estem farts que no es materialitzen, que ens posen deu, que és la mitat del que ens tocaria i després s'executen tres; volem veure ferrocarrils, el túnel pasante... que també formem part d'un projecte comú d'Estat", ha dit.

En este punt, ha considerat que el Govern d'Espanya està manant "un missatge molt clar a la societat espanyola", que és que "qui més gran la munta, més gran té la partida en els PGE". "Què passa, que ací cal armar un canyaret mundial perquè se'ns done allò al que tenim dret. No volem ser més que ningú però estem farts de ser sempre l'últim de la fila".

"Per què mai arriben (a la Comunitat Valenciana) les inversions que arriben a altres parts", s'ha preguntat la portaveu del Consell, que ha posat com a exemple que València no té contracte programa de transport metropolità, malgrat ser la tercera ciutat espanyola, mentre Sevilla sí ho té.

"DE LA DESESPERACIÓ A LA IRA"

En la seua opinió, el Govern central "està mostrant-nos el camí". "Al final la gent passa de la desesperació a la ira i això no és bo, no és res bé, nosaltres anem a seguir amb les xifres, amb rigor i amb el PIB que tenim", ha postil·lat.

La vicepresidenta ha al·ludit també al Corredor Mediterrani i a un informe presentat esta setmana per la Generalitat en el qual s'afirma que el 80% de l'invertit en esta infraestructura estava destinat a eixos radials que connecten amb Madrid.

"MEDITERRANI ÉS ON HI HA PLATJA"

Oltra ha ironitzat sobre este punt en dir: "Senta, Mediterrani és on hi ha platja, si no hi ha platja no hi ha Corredor Mediterrani, com en la cançó, si està a 300 quilòmetres de la platja no és Mediterrani".

Per a Oltra, al final esta situació "tindrà les seues conseqüències i, si el que queda és armar un canyaret, aniran totes les CA que estan en la mateixa situació que la valenciana". "Espanya es trenca quan es trenca la igualtat de tracte als ciutadans i quan un xiquet que naix a la Comunitat no té els mateixos drets que el que naix en una altra part. I això no es fa des de la perifèria, sinó des dels PGE i el Govern d'Espanya".

En concret, sobre les partides anunciades per a Catalunya, ha sigut preguntada per la paraules del president de la Generalitat, Ximo Puig, que va assenyalar que les inversions en eixa comunitat no poden ser "a costa" de la Comunitat Valenciana i ha coincidit que "el que no pot ser és que les inversions no arriben als nostres territori i sí a uns altres".

"Això no vol dir -ha puntualitzat- que no arriben els milions a Catalunya. Que arriben on hagen d'arribar però el que no pot ser és que arriben a totes parts menys ací".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento