Comunitat Valenciana

L’Ajuntament de València dóna suport al decret del plurilingüisme del Consell

  • En el ple d’aquest dijous, la corporació municipal ha aprovat una moció en aquest sentit, que constituïa una alternativa a la presentada pel PP.
  • Els populars volien que s'introduïren modificacions per a “garantir que la totalitat de l'alumnat puga optar per rebre el màxim nombre d'hores curriculars d'anglés”.
  • Segons la regidora d’Educació, “és una eina dinàmica, fruit de la reflexió i integradora de totes les realitats existents en la nostra ciutat”.
Pleno del Ayuntamiento de València
Pleno del Ayuntamiento de València
EUROPA PRESS
Pleno del Ayuntamiento de València

El Ple de l'Ajuntament ha donat este dijous el seu suport al denominat Decret de Plurilingüisme i ha felicitat a tota la comunitat educativa de la ciutat “pel procés participatiu i democràtic que ha portat a terme per a definir quin vol que siga el seu nivell d'adscripció al model educatiu plurilingüe”, segons s'arreplega en la proposta alternativa que la regidora d’Educació, María Oliver, ha presentat a la moció del regidor del Grup Popular, Cristóbal Grau, en la qual es proposava instar al Consell de la Generalitat a paralitzar l'aplicació del Decret 9/2017.

En la proposta alternativa a la moció de Cristóbal Grau, del PP, s'explicita eixa felicitació a mares, pares, pares i personal dels centres, docents o no, i també el suport al decret de la Generalitat “mentre que és una eina dinàmica, fruit de la reflexió i integradora de totes les realitats existents en la nostra ciutat, que incentiva la formació en l'aprenentatge de les llengües i que millorarà el nivell de competència lingüística de l'alumnat valencià”.

En la tercera proposta d'acord d'esta moció alternativa presentada per María Oliver s'afirma que l’“Ajuntament de València considera el nivell d'adscripció de les famílies al nou model educatiu plurilingüe, triat democràticament, una dada d'especial interés a tindre en compte en l'anàlisi i disseny del Mapa Escolar de la ciutat de València”.

Pel que fa a la moció de Cristóbal Grau es demanava al Consell que introduïra modificacions en el Decret en el sentit de “garantir que la totalitat de l'alumnat puga optar per rebre el màxim nombre d'hores curriculars d'anglés” i “permetre que tot centre educatiu puga optar per oferir al seu alumnat un ensenyament preferentment en valencià o en castellà, o ambdós, quan el centre tinga diverses línies, a triar per les famílies”.

La moció alternativa ha tirat endavant amb els vots de l'Equip de Govern, mentre que PP i Ciutadans han votat en contra després d'un debat en el qual Cristóbal Grau ha dit que es tracta d'un decret “que imposa i trenca la capacitat de decisió de les famílies”. Giner, per la seua banda, ha parlat de “discriminació que atempta contra la igualtat d'oportunitats” i de “llei contra el castellà”.

María Oliver ha recordat que el valencià “ha sigut una llengua històricament en minoria, quan no prohibida, i la renúncia col·lectiva a una llengua no té cap sentit i és una gran pèrdua”. Ha acusat al Partit Popular d’“haver evitat durant quasi 25 anys les polítiques lingüístiques d'igualtat d’oportunitats” i ha assegurat que “està demostrat que la immersió lingüística és la millor manera d'aprendre qualsevol idioma”.

Adaptació de la denominació “València”

També s'ha aprovat l’adaptació al valencià de la denominació del municipi de València, que queda reflectit en el registre d'entitats locals de la Comunitat Valenciana. Segons ha explicat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, “Estem d’enhorabona. Un fet que hauria de ser motiu d’alegria per part de tots els regidors i regidores d’este Ajuntament. València està fent el que ja han fet la immensa majoria de municipis valencians, molts d’ells governats pel Partit Popular, per cert”, en referència a les crítiques que ha suscitat per part dels regidors del PP i Ciutadans.

Campillo ha afegit que “esta terra és bilingüe, i a més, l’Estatut, aprovat per vostés, senyors del PP, ho deixa clar: la llengua pròpia és el valencià, que serà objecte d’especial protecció. I això és el que està fent el govern de Joan Ribó: complir l’Estatut d’Autonomia”. El regidor ha recordat el consens per unanimitat de tots els grups municipals l’any 1996 quan es va impulsar per primera vegada “que tots els topònims tenien com a una única forma oficial la valenciana”, així com la unanimitat de tots els grups “incloent PP i Ciutadans” quan es va votar esta moció per primera vegada en este mandat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento