Comunitat Valenciana

El Govern portarà el decret de plurilingüisme als tribunals si la Generalitat no el canvia

  • El ministre d'Educació diu en el Congrés que ha enviat una "carta de col·laboració" a la Conselleria, però que arribarà a la Justícia si és necessari.
  • La norma estableix sis nivells lingüístics, des del bàsic, amb més castellà, a l'avançat, amb més valencià i anglés.
  • Marzà respon a Méndez de Vigo: "No hi ha cap necessitat de rectificar res".
  • El president Puig demana diàleg: "L'administració arrogant és passat i ens agradaria que el Govern tampoc ho fora".
El ministro de Educación, Íñigo Méndez de Vigo, ante el pleno del Congreso.
El ministro de Educación, Íñigo Méndez de Vigo,  ante el pleno del Congreso.
EFE/Zipi
El ministro de Educación, Íñigo Méndez de Vigo, ante el pleno del Congreso.

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha advertit que no tolerarà cap discriminació per la llengua i acudirà a la Justícia si la Generalitat Valenciana no canvia el decret de plurilingüisme en els col·legis, que solament dóna la màxima acreditació en anglès als quals estudien amb més presència de valencià.

D'aquesta manera ha respost en la sessió de control del Congrés a la portaveu d'Educació de Ciutadans, Marta Martín, que ha qualificat de "xantatge en tota regla" el decret del conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, que pretén crear "valencians de primera i de segona", segons el seu idioma vehicular. 

Una "aberració" que els socialistes estan permetent, ha denunciat Martín referint-se a un decret que preveu solament dues hores d'anglès per als qui estudien en castellà i cinc hores per als qui ho fan en valencià

Méndez de Vigo ha explicat que el programa plurilingüe de la Generalitat organitza l'ensenyament en sis nivells, en els nivells "bàsics" estarien els que estudien en castellà, i en els "avançats" els alumnes que opten pel valencià. D'aquesta manera, ha detallat el ministre, s'atorga la major titulació en anglés a aquells escolars que s'han decantat pel valencià.

També ha explicat dels passos que ha donat el seu ministeri una vegada que la Comunitat Valenciana va publicar aquest decret, el passat 6 de febrer, ordenant a l'Alta Inspecció Educativa que ho analitzara i "no abans" perquè no podia fer-ho. I, una vegada conegudes pel seu ministeri aquestes consideracions, va enviar el 10 de març una "carta de col·laboració" a la Conselleria, que és ara qui ha de "rectificar" aqueix decret. 

Si no ho fa dins del termini establit, se li enviarà un requeriment, i, de no ser atès, el Govern iniciarà un contenciós administratiu, ha avisat. Ha recalcat així que el Govern vetlarà per que "a ningú" se li discrimine i que les llengües "siguen un vehicle de comunicació i de cultura i no un arma llancívola".

Marzà: "No hi ha cap necessitat de rectificar res"

Per la seua banda, el conseller d'Educació del Govern valencià, Vicent Marzà, ha defensat que el decret de plurilingüisme "compleix plenament la legalitat" i per tant no hi ha "cap necessitat de rectificar res".

En declaracions en els passadissos de les Corts, el conseller ha assegurat que la relació institucional entre la Conselleria i el Ministeri és "bona", "cordial" i "fluida", doncs mantenen reunions periòdiques i no hi ha "cap tipus de problemàtica"

Sobre el decret de plurilingüisme, ha precisat que el Ministeri els va remetre una "carta de col·laboració", que segons ha matisat no és un "requeriment", ni un "procés judicial" ni "cap qüestió extraordinària", en la qual plantejaven "dubtes" sobre la seua aplicació "sobre la base d'una interpretació del que han llegit". 

"No ens requereixen que canviem res, simplement que expliquem" les solucions a uns dubtes, ha destacat el conseller, qui ha assegurat que el propi decret dóna una "solució directa" a aqueixos dubtes, per la qual cosa "no fa falta modificar per res" la norma.

Els dubtes, segons Marzà, eren "senzills" i es referien a qüestions com quin és l'òrgan adequat per a aprovar el projecte lingüístic del centre, o com s'aplicarà el projecte i els diferents nivells, qüestions "que no tenen cap complicació de resoldre", perquè les arreplega el propi decret. La resposta a aqueixa carta ja està redactada i es remetrà en breu al Ministeri, ha indicat Marzà, qui s'ha mostrat convençut que quan la lligen en el Ministeri "la valoraran" i "no aniran més enllà".

Puig demana diàleg: "L'administració arrogant és passat"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat aquest dimecres per mantenir el "diàleg" sobre el decret de plurilingüisme amb el Ministeri d'Educació i fins i tot s'ha obert a "qualsevol formulació" que puga fer "per a millorar-ho". "Nosaltres som gent dialogant i gent que no és arrogant. L'Administració arrogant és el passat i ens agradaria que el Govern tampoc ho fora", ha subratllat.

El cap del Consell ha explicat que l'objectiu del decret de plurilingüisme és "superar cert analfabetisme que tenim sobretot en l'anglés, però també en el valencià" i ha assegurat que no volen que la llengua es convertisca en "objecte de confrontació" pel que "les vies de diàleg que la Conselleria ha emprés en tot moment les anem a mantenir", ha garantit. 

Això sí, "les competències exclusives en educació són de la Generalitat i la Generalitat va a exercir-les", ha puntualitzat. "Una altra cosa és que hi ha qüestions de caràcter normatiu general" que puga fer el Ministeri en allò que siga de la seua responsabilitat, ha explicat, i "si alguna qüestió s'estima nosaltres som gent dialogant i gent que no és arrogant". 

"Volem que els xiquets sàpiguen castellà, valencià i anglès i aqueixa és la nostra única ambició, qualsevol formulació que es faça per a millorar el decret, hi ha una posició favorable per part del Govern". De fet, ha recordat, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, "va fer una magnífica intervenció en el Senat aquesta mateixa setmana i crec que ha deixat ben clar quina és la posició del Govern valencià, que no vol la confrontació en el camp lingüístic", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento