Comunitat Valenciana

Rafael Blasco va firmar "el major contracte de l'Hospital General" amb un detingut en l'Operació Osvaldos, segons EUPV

  • VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

La diputada d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, ha denunciat este dimecres que l'exconseller del PP Rafael Blasco va firmar, poc abans de deixar la cartera de Sanitat del Govern valencià, "el major contracte de l'Hospital General de València" amb un empresari detingut en la denominada 'Operació Osvaldos'.

Este dispositiu dut a terme per agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) es va saldar amb la detenció el passat 23 de febrer de nou persones en relació amb la investigació oberta a Sergio Blasco, exgerent de l'Hospital General i nebot de Rafael Blasco -actualment a la presó pel desviament d'ajudes a la cooperació durant la seua etapa com a conseller de Solidaritat- per adjudicacions a empreses privades durant la seua etapa com a gerent del centre sanitari.

"El major negoci que va fer la presumpta trama de l''Operació Osvaldos' amb l'Hospital General va ser emparat per l'exconseller del PP, Rafael Blasco", ha asseverat la vicepresidenta quarta de la Diputació de València, Rosa Pérez, qui ha recordat que "la Sindicatura de Comptes va denunciar les greus irregularitats que contenia i també portant el cas al Tribunal de Comptes".

Segons la representant d'Esquerra Unida, "dos mesos abans d'abandonar la Conselleria de Sanitat, Rafael Blasco va firmar un contracte amb l'empresari detingut Miguel Sanfélix García per a la gestió integral de la logística del Consorci Hospital General Universitari de València, per un import de 10,5 milions d'euros i un període de dotze anys".

A més, assenyala que este contracte va ser ampliat en 2009 en 3,1 milions d'euros mitjançant un annex firmat entre l'exgerent detingut, Sergio Blasco, i l'empresari Miguel Sanfélix, que atorgava a la presumpta trama la recollida de residus. "Però com l'empresa de Miguel Sanfélix no es dedicava a la gestió de residus van haver de subcontractar esta tasca i deixar sense justificar més de 600.000 euros", ha afegit.

EU també ha apuntat que l'ampliació del contracte en 2009 preveu en la seua clàusula primera que Out-Log S.L. es farà càrrec també del servici de recollida intracentro de residus per 3,1 milions d'euros, segons un informe del cap del servici jurídic del Consorci Hospital General Universitari, amb data de 25 de juny del 2009.

"ES VA EMBUTXACAR MÉS DE 13,6 MILIONS"

Per a la diputada provincial d'Esquerra Unida, "el gran negoci que va fer la presumpta trama amb l'Hospital General demostra que Rafael Blasco com a conseller i el seu nebot com a gerent de l'Hospital Provincial van aconseguir que l'empresa participada pel presumpte testaferro s'embutxacara més de 13,6 milions d'euros amb la gestió logística i la recollida de residus".

La vicepresidenta quarta de la Diputació de València ha anunciat que demanarà al Consorci de l'Hospital General Universitari de València, del com és membre, la "revisió a fons" d'este contracte per les "greus irregularitats" que conté, "sent a més el principal negoci que la presumpta trama va fer amb l'Hospital al capdavant del com estava Sergio Blasco".

Sobre este "milionari negoci de la presumpta trama Osvaldos", la Sindicatura de Comptes va criticar el "procés d'adjudicació en el seu conjunt", segons ha destacat la vicepresidenta quarta de la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo.

Així, tal com observa la Sindicatura de Comptes en el seu informe sobre el Consorci corresponent a l'exercici 2015, "el contracte inicial firmat per Rafael Blasco per a la logística integral hauria d'haver sigut administratiu mixt (i no administratiu especial), la qual cosa haguera obligat a sotmetre-ho a licitació als quatre anys en lloc dels 12 anys estipulats", ha explicat Pérez.

"És a dir, en 2011 s'hauria d'haver tornat a licitar i no en 2019", explica la diputada provincial d'EUPV. A més, sobre l'ampliació del contracte, l'òrgan fiscalitzador dels comptes públics ha recordat que "ni l'exgerent Sergio Blasco ni la directora econòmica financera del Consorci comptaven amb la competència delegada necessària".

"NO ES JUSTIFICA L'INTERÉS PÚBLIC"

També ha criticat l'informe del cap jurídic del Consorci, "que té un full", ja que "no hi ha elements que justifiquen la concurrència d'interés públic". "Tampoc es va sol·licitar l'informe preceptiu al Consell Jurídic Consultiu", segons la diputada provincial d'Esquerra Unida.

"Sorprenentment, la Sindicatura també va desvetlar que els estatuts de l'empresa contractista no inclouen l'execució d'obres ni la gestió de residus", ha agregat.

"El que va fer la presumpta trama va ser subcontractar l'execució d'obres", ha explicat Pérez Garijo, qui ha afegit que "els pagaments no justificats o directament indeguts van ascendir a més de 600.000 euros".

"La Sindicatura va veure indicis de responsabilitat comptable i els va notificar al Tribunal de Comptes", denuncia la vicepresidenta quarta de la Diputació de València qui considera que "gràcies al negoci que va muntar Rafael Blasco i que després va ampliar el seu nebot arrosseguem este desastre fins el 2019".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento