Comunitat Valenciana

El Clínic de València realitza el primer explant d'òrgans procedent d'un donant a cor parat

  • L'Hospital Clínic Universitari de València ha realitzat recentment el primer explant d'òrgans amb la tècnica de donació en asistòlia controlada, és a dir, procedent d'un donant a cor parat. Fins a este moment, les extraccions que s'havien realitzat en el centre havien sigut en situació de mort encefàlica.
Imatge d'arxiu d'una operació en l'Hospital Clínic de València
Imatge d'arxiu d'una operació en l'Hospital Clínic de València
HOSPITAL CLÍNICO
Imatge d'arxiu d'una operació en l'Hospital Clínic de València

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat, una de les línies estratègiques del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana és augmentar les donacions amb esta modalitat d'asistòlia controlada, que té unes característiques i necessitats diferencials.

La tècnica més freqüent utilitzada en la donació a Espanya és la que es realitza amb l'extracció de l'òrgan després de mort encefàlica. En esta, el donant ha mort pel cessament complet de l'activitat cerebral però la sang seguix circulant a altres òrgans durant un temps, la qual cosa permet major marge temporal per a l'actuació.

Per la seua banda, en la donació que es fa per mitjà d'asistòlia controlada, l'extracció d'òrgans es realitza una vegada el pacient ha mort per parada cardiorespiratòria.

Segons ha explicat Rafael Badenes, metge especialista d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic Universitari de València i coordinador de trasplantaments en este hospital, "esta primera donació en asistòlia controlada que es fa és una excel·lent notícia, demostra l'esforç, implicació i coordinació de tot un equip de professionals i sobretot una alta qualificació professional".

UN 40% MÉS DE DONACIONS

L'Hospital Clínic de València està acreditat per a l'extracció d'òrgans i teixits. L'any passat, les donacions en el centre es van incrementar en un 40%, fins a aconseguir els 14 donants en mort encefàlica. El centre destaca l'absència de negatives familiars a la donació.

L'equip de coordinació de trasplantaments de l'Hospital Clínic Universitari està format per tres professionals (metge especialista en Anestesiologia i Reanimació, metge especialista en Medicina Intensiva i un infermer) que treballen juntament amb el coordinador autonòmic de trasplantaments, realitzant tot el procés segons els protocols establits per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Els doctors Badenes i Segura són, a més, coordinadors de trasplantaments sectorials de la ciutat de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento