Comunitat Valenciana

El dia 28 de març serà el de les víctimes del franquisme a la Comunitat Valenciana en record de Miguel Hernández

  • La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat que la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència a la Comunitat Valenciana fixarà el 28 de març com el Dia de les víctimes del franquisme, en commemoració de la mort en la presó d'Alacant del poeta Miguel Hernández fa ara 75 anys. Recordar Hernández, ha dit, és recordar "centenars de víctimes".
GABRIELA BRAVO
GABRIELA BRAVO
EUROPA PRESS
GABRIELA BRAVO

La consellera ha precisat que el juí contra el poeta Miguel Hernández, que el va condemnar a mort en finalitzar la Guerra Civil, va ser "sumaríssim" i va suposar un "crebant de qualsevol dret fonamental" en el qual "per no tindre, no va tindre el dret de defensa".

Bravo, en la seu Ciutat de la Universitat d'Alacant (UA) a Alacant este dimarts 28 de març, ha indicat que "com a moltíssimes altres víctimes" els tribunals democràtics "no van entrar en el fons" per a reparar eixa situació i declarar nuls els juís.

Per açò, abans de la clausura de la jornada d'homenatge a Miguel Hernández: 'El procés judicial a Miguel Hernández: la memòria davant de la justícia'; Bravo ha explicat que ni tan sol el Tribunal Constitucional va admetre el recurs d'empara de la néta d'Hernández en considerar que "no hi havia cap dret fonamental tutelable d'empara", perquè entén l'alt tribunal que eixes sentències "deixen de tindre vigència".

"Per descomptat, el projecte de llei, que està en seu parlamentària i que esperem que la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència a la Comunitat Valenciana siga aprovada en els pròxims mesos, establix el 28 de març com a dia del record i la memòria de totes les víctimes de tota l'etapa del franquisme", ha explicat.

"Hem volgut iniciar-ho hui perquè recordar a Miguel Hernández és recordar tants centenars de víctimes que de manera injusta van patir o van morir", ha subratllat.

"És important, més enllà del procés judicial, que els experts i la societat civil reconega la injustícia d'eixos processos i la nul·litat dels mateixos", ha resolt.

"REPARAR LES INJUSTÍCIES"

A més, el 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha postil·lat que "sempre hi ha temps per a reparar les injustícies". "Tot el que fem per Miguel Hernández serà poc", ha declarat sobre un poeta "universal" que "en tan poc temps va fer tanta poesia i va influir tant sobre tots nosaltres".

"75 anys després la seua empremta seguix ben present i els seus valors ens representen i volem ser dignes d'ells", ha agregat. "Este 28 de març repara a Miguel i a tantes persones que van lluitar per la llibertat i que ara, amb el temps, sabem que van tindre una gran ostentació de coratge i dignitat en el qual tots ens reconeixem", ha destacat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento