Comunitat Valenciana

La 'Lucrezia Borgia' de Donizetti ompli de força Les Arts en una Venècia i Ferrara belles i "abstractes"

  • L'estrena de la primera nova producció de la temporada del Palau dels Arts Reina Sofia de València, la 'Lucrecia Borgia' de Gaetano Donizetti, ha omplit este diumenge de força l'escenari del coliseu valencià amb la interpretació de la soprano italiana Mariella Devia, la mezzosoprano valenciana Silvia Tro Santafé, el baix-baríton Marko Mimica i el tenor William Davenport.
Lucrezia Borgia en Els Arts
Lucrezia Borgia en Els Arts
TATO BAEZA
Lucrezia Borgia en Els Arts

En un escenari submergit en un ambient "abstracte" per a representar les escenes venecianes i les que discorren en Ferrara, Devia ha arrancat l'ovació d'un públic entregat des de la seua primera aparició i ha collit, al costat de la resta de l'elenc, un llarg aplaudiment en acabar la representació, amb la qual Les Arts s'acosta a la primera versió de l'òpera de Donizetti que es va estrenar en La Scala de Milà en 1833.

A través d'un treball musical i interpretatiu que recupera el llenguatge original del compositor, la posada en escena, a càrrec d'Emilio Sagi, combina panells i jocs de llums per recrear l'essència de Venècia i Ferrara, sense ornaments exagerats i enmig d'un ambient "abstracte", que alterna els blaus, grisos, ocres i marrons, no exempt de bellesa. El Palau Borgia es representa amb unes grans lletres, que Gennaro -William Davenport-, "profana" en derrocar la primera, la B, per a deixar la paraula 'Orgia' que desencadena el drama.

Una picada d'ullet audiovisual obri la producció per a donar pas al pròleg on Devia deixa lluir tot el seu potencial en un paper que no és la primera vegada que representa. Basada en el retrat que Víctor Hugo va realitzar de l'enigmàtica filla del papa valencià Alejandro VI, 'Lucrezia Borgia' es tornarà a representar els dies 29 de març i 1, 5 i 8 d'abril. La funció de l'1 serà la primera que emeta el coliseu valencià en 'streaming', de forma gratuïta i a través de 'The Opera Platform', on es podrà veure durant sis mesos.

El director musical Fabio Biondi s'endinsa amb 'Lucrezia Borgia' en l'òpera del belcantista en Les Arts, després dels seus èxits amb l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) en els repertoris barroc i clasicista. Per a Biondi, esta és una de les partitures més importants dels anys 30 de Donizetti, potser més romàntica, i amb la qual s'acosta a l'estrenada en La Scala en 1833, al seu juí la "més interessant". Entre els detalls que ha volgut fer presents, s'introduïx com a novetat un pianoforte per a donar color a l'orquestra.

MITE

El llibret de Felice Romani pren com a referència el drama homònim de Victor Hugo més vinculat amb la llegenda i el mite de la Borgia que a la seua verdadera història. L'òpera es desenvolupa principalment en Ferrara, on Lucrezia, desposada amb el duc Alfonso d'Este (Marko Mimica), transita entre les contradiccions que llança la seua figura pública enfront dels sentiments cap al seu fill secret Gennaro, fruit de l'incest amb el seu pare.

La valenciana Silvia Tro Santafé, que canta el paper de Maffio Orsini, debuta en un rol de Donazetti a Espanya, i l'ocasió ha volgut que siga a més en la seua terra, on el públic l'ha ovacionat amb calor. L'escenografia, a càrrec de Llorenç Corbella i un espectacular vestuari i il·luminació de Pepa Ojanguren i Eduardo Bravo tanquen el cercle de 'Lucrezia'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento