Comunitat Valenciana

(Ampliació).- Ribó porta al Tribunal de Comptes el PP pels 17,3 milions extra en expropiacions a Cotino i Gómez

  • L'equip de govern de l'Ajuntament de València, presidit per l'alcalde Joan Ribó i conformat per Compromís, PSPV i València en Comú, traslladarà al Tribunal de Comptes la gestió de l'anterior executiu local, del PP i dirigit per Rita Barberá, perquè determine les "responsabilitats comptables" que es poden derivar de la seua decisió de no executar i abonar "a temps" l'expropiació de tres parcel·les -la 21, 58 i 59- del projecte d'execució del Parc de Capçalera corresponents a "dues famílies de nom conegut, els Cotino i els Gómez-Trénor".
Terrenys de Bioparc i Parc de Capçalera de València a l'esquerra de la imatge
Terrenys de Bioparc i Parc de Capçalera de València a l'esquerra de la imatge
PSPV AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Terrenys de Bioparc i Parc de Capçalera de València a l'esquerra de la imatge

En concret, portarà davant el Tribunal de Comptes l'actuació de l'exalcaldessa i d'altres edils de la Junta de Govern Local que presidia "com Miquel Domínguez, regidor responsable de la Junta; Alfonso Grau, coordinador de l'àrea d'Economia; Silvestre Senent, regidor de Pressupostos; Jordi Bellver, coordinador de l'àrea d'Urbanisme, i Francisco Lledó, com a responsable d'expropiacions".

Així ho han anunciat este divendres l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, que han destacat que la no execució d'eixes expropiacions ha suposat "un perjuí econòmic de 17,3 milions d'euros a les arques municipals", atés que quan es va ordenar l'expropiació eren sòls agrícoles i amb el pas del temps es van convertir en urbans. Han afirmat que el consistori ja ha abonat eixa quantitat.

Ribó i Sarrià, que s'han pronunciat d'esta manera en la roda de premsa que han oferit després de la Junta de Govern Local celebrada esta jornada en el consistori, han assenyalat que el Jurat Provincial d'Expropiacions va establir el preu just de l'expropiació de terrenys en 961.000 euros i han ressaltat que en no executar-se en el seu moment i canviar la qualificació del sòl el valor va aconseguir els 18,28 milions d'euros.

Igualment, han apuntat que el procés d'expropiació en el qual s'emmarcaven les referides als Cotino i els Gómez-Trénor afectava "al voltant de 40 propietaris" i han subratllat que en el seu moment es van resoldre i van abonar les de tots excepte les d'estes dues famílies.

El primer edil ha explicat que en la Junta de Govern Local d'este divendres s'ha abordat este assumpte, que ha considerat "molt escandalós pels més de 17 milions d'euros de perjuí econòmic" causat a l'Ajuntament per "la gestió de l'anterior alcaldessa i el seu equip al no pagar les valoracions" determinades i "no actuar adequadament a temps". "Açò ha provocat que solars que inicialment eren d'ús agrícola anaren requalificats i passaren de 961.000 a 18,2 milions d'euros", ha insistit.

Joan Ribó, que ha manifestat que esta és una situació "antiga" i "greu", ha comentat que el govern local ha demanat "un informe a l'assessoria jurídica" municipal que li ha portat a decidir el trasllat d'este assumpte "al Tribunal de Comptes per determinar les presumptes responsabilitats" que es puguen derivar "de la gestió de l'anterior alcaldessa i de la resta de la Junta de Govern Local" dels seus mandats.

"És un perjuí econòmic per a l'Ajuntament totalment intolerable que ens obliga a portar-ho al Tribunal de Comptes, com aconsella l'informe jurídic", ha exposat el primer edil, que ha censurat "l'escandalós" del tema i la "negligència" que "com a mínim" suposa la gestió "pèssima" de l'anterior executiu local.

"RESPONSABLES POLÍTICS"

Ribó i Sarrià han opinat que Barberá, Domínguez, Grau, Senent, Bellver i Lledó, "al llarg del temps", "havien d'haver intervingut en la tramitació dels expedients" de les expropiacions que afectaven els Cotino i els Gómez-Trénor. En este sentit, han afirmat que estos eren "els responsables polítics, en aquella època, de les àrees implicades" en este procés.

L'alcalde ha asseverat, així mateix, que creu "cridaner que amb els nivells d'endeutament astronòmics de l'Ajuntament en aquell moment -ha apuntat que en l'actualitat és del 75%- "s'oblidaren" de fer els pagaments corresponents" malgrat que "tenia advertiments reiterats" del que podia passar si no es procedia a pagar eixes expropiacions, "també per part dels propietaris".

Joan Ribó i Vicent Sarrià han assegurat que els funcionaris de l'Ajuntament que van tractar este tema també "van complir el seu haver de" i "van informar correctament dels passos a donar". No obstant açò, han lamentat que va ser decisió de l'equip de govern "no portar a la Junta de Govern Local el pagament d'eixes expropiacions fins que ja era massa vesprada".

"MOLTES DEFICIÈNCIES"

De la mateixa manera, el primer edil ha lamentat que les arques municipals hagen hagut d'abonar "més de 17 milions d'euros" extra tenint "dèficit en places de vivenda pública i moltes altres deficiències".

"Ens pareix senzillament escandalós", ha dit Ribó. "Si s'haguera pagat no arriba a un milió d'euros -el preu inicial, ha matisat- en els terminis establits, ens haguérem estalviat 17 milions d'euros", ha declarat Sarrià.

Joan Ribó ha assenyalat, preguntat per si l'Ajuntament podria recuperar eixos diners si es determinen les corresponents responsabilitats, que ara "el Tribunal de Comptes dirà" i determinarà "els passos que se seguiran".

"Presentem tota la documentació al Tribunal de Comptes i ell farà l'avaluació", ha agregat Joan Ribó. Després d'açò, Vicent Sarrià ha precisat que este organisme "establix responsabilitats comptables" i ha apuntat la possibilitat que trasllade a altres instàncies un altre tipus de responsabilitats si els considera oportú.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento